ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 31 Mayıs 2024 11:52

Durgunluğa düzenlemeli çözüm

Durgunluğa düzenlemeli çözüm

Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, son zamanların en çok konuşulan konularından biri olan konut piyasasındaki durgunluk ve hükümetin talebi düşürmeye yönelik yeni düzenlemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

İsmail Çağlar, gelecek ay Meclis gündemine gelmesi beklenen düzenlemelerin gayrimenkul değer artış kazancı vergisiyle devir işlemlerinin artık gerçek satış bedeli üzerinden yapılmasını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, gerçek satış bedelinin beyan edilmemesinin önüne ekspertiz ile geçileceğini ve birden çok konutu olanlardan katlamalı emlak vergisi alınmasının değerlendirildiğini açıkladı.

EKSPERTİZ VE DEĞERLEME ZORUNLULUĞU

Çağlar, ekspertiz ile değerleme yapılma zorunluluğunun getirilmesinin, gayrimenkul piyasasında uzun süredir dile getirdikleri bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. "Ülkemizdeki tüm gayrimenkullerde değerleme raporu yapılsın, belediye rayiç değeri ile güncel değerlerin arası çok açıldı. Vatandaş kendi gayrimenkulünün değerini fiyatların artışına sebep olacak şekilde kendisi belirlemesin istedik" dedi.

PİYASA DAHA DA DURGUNLAŞABİLİR

Çağlar, bu düzenlemelerin durgunlaşma dönemine giren piyasayı daha da aşağı çekebileceğine dikkat çekti. "Biz belediye rayiç bedeliyle reel fiyat arasındaki açık güncellensin derken, aynı zamanda tapu devir harçlarına da bir defaya mahsus af gelsin dedik. Çünkü bu çok ciddi fiyatlara yansıtılacak bir durum haline gelecek" şeklinde konuştu.

TAPU HARCINDA İNDİRİM TALEBİ

İsmail Çağlar, gayrimenkul fiyatlarının rayiç değerlerinin güncellenmesinin ardından yüksek tapu harçları çıkacağı için tapu devir harçlarının yüzde 1'e indirilmesi talebinde bulunduklarını belirtti. "Değerleme raporuyla satışların gerçekleşmesi, keyfe göre fiyat artışları açısından piyasaya biraz daha çeki düzen verecek gibi duruyor" dedi.

YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Yapılması planlanan düzenlemelerin gayrimenkulün yatırım aracı olarak kullanılmasının önüne geçerek, barınma ihtiyacını karşılayacakların önünü açacağı düşünülüyor. Bu düzenlemelerle, konut piyasasında yaşanan durgunluğun daha da derinleşip derinleşmeyeceği ve fiyatlarda ciddi bir düşüş meydana gelip gelmeyeceği tartışmaları da gündeme gelmiş durumda.

Başkan İsmail Çağlar, gayrimenkul sektöründe yapılacak bu düzenlemelerin sektöre ve piyasaya etkilerini yakından takip edeceklerini ve sektör temsilcilerinin taleplerinin dikkate alınmasının önemini vurguladı.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK