• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 04 Ekim 2020 13:26

Durdurun şunları!

Durdurun şunları!
Koronavirüsle mücadele kapsamında dünya ve ülke genelinde birçok kentte kamuya açık alanlarda sigara içilmesi yasaklanırken Antalya’da geç kalan kararla ilgili tepkiler artıyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamında dünya ve ülke genelinde birçok kentte kamuya açık alanlarda sigara içilmesi yasaklanırken Antalya’da geç kalan kararla ilgili tepkiler artıyor.

 Koronavirüsle mücadele kapsamında Antalya’da her geçen gün yeni tedbirler uygulamaya konuluyor. Normalleşme sürecinin ardından vaka sayılarında tekrar artış görülmesiyle birlikte alınan tedbirler giderek sıkılaştırılıyor. Bu kapsamda Antalya İl Umumi Hıfızıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlardan ilk nasibini alan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar oldu. Salgın nedeniyle uzun süre evlerde kalan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için normalleşme sürecinde 06.00-24.00 olan sokağa çıkma saatleri daraltıldı.  Söz konusu vatandaşların saat 10.00-17.00 arasında sokağa çıkmaları kararlaştırıldı. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar arasındaki işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleriyle çalışanlardan durumlarını, aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenlerin sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasın karar verildi. 65 yaş ve üzeri doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri de sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.

  Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda harekete geçen İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine 'Covid 19 Tedbirleri' konulu ek genelge gönderdi. 8 Eylül’de gönderilen genelgeye göre, ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi. Bu genelgeye Antalya’da dahil oldu. Ancak birçok vatandaşın maske takmaması üzerine denetimler sıkılaştırıldı. Maske takma zorunluluğuna uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 900 TL ve 3 bin 150 TL idari para cezaları uygulandı. Ayrıca, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince de 392 TL idari para cezası işleme konuldu.

 Alınan tedbirlere rağmen vaka sayıları artış göstermeye devam edince Hayat Eve Sığar (HES ) kodu alınması zorunlu hale getirildi. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, corona virüsü salgınında vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını önlemek için alınacak ek tedbirleri kararlaştırmak amacıyla 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 26. maddesine istinaden, ilimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bankalarda (özel bankalar dahil) çalışan personel ile hizmet almak veya ziyaret amacıyla başvuran tüm vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu “Hayat Eve Sığar” (HES) uygulaması üzerinden HES kodu sorgulanarak binaya alınmasına karar verdi. HES kodu uygulamasına son olarak geçtiğimiz günlerde şehir içi toplu ulaşım araçları da dahil edildi. Ayrıca izolasyon kurallarına uymayan kişilerin Kredi Yurtlar Kurumundaki (KYK) yurtlarda izolasyona alınmaya başlandı.

 Tüm tedbirlere rağmen kentin caddelerinde yine tedbirsizlik kol geziyor. Yetkililerin ve kurallara uyan vatandaşların salgınla ilgili tüm çabalarını boşa çıkaracak türden örnekler sokaklarda kol geziyor. Bunlara bir net örneklerden birisi de sokakta sigara içerek gezen vatandaşlar oldu. Maske takmadıkları gibi bir de üzerine sigara içerek virüs yayılımını arttıran bilinçsiz vatandaşlar nedeniyle birçok insanın koronavirüse enfekte olması kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle  Antalya dışındaki birçok ilde sokaklarda, caddelerde sigara içenlerle ilgili yeni koronavirüs kararları alınıyor. Giresun, Ordu, Kastamonu ve Erzincan gibi birçok ilde cadde, sokak, park ve bunun gibi kamuya açık alanlarda maske kullanımını ihlal ederek bulaş riski oluşturması nedeniyle yürüyüş sırasında sigara içmek yasaklandı. Ayrıca dünyada genelinde birçok ülke koronavirüsle mücadele kapsamında kamuya açık alanlarda sigara içilmesi yasağını uyguluyor. Söz konusu ülkelerin büyük bölümünde sadece sokak ve park gibi kamusal açık alanlarda değil restoran ve kafelerin teraslarında da sigara içilmesi yasaklandı. Ancak Antalya sokaklarında maske kuralına uymayan ve sigara içerek gezen bilinçsiz vatandaşlar, koranvirüsün yayılımına büyük katkı koymaya devam ediyorlar. Konuyla ilgili Antalya’da alınacak karar merakla beklenmeyi sürdürüyor. 

Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.