• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 29 Aralık 2022 14:01

Durali Kolpak: “Krizde esnafa destek arttı”

Durali Kolpak: “Krizde esnafa destek arttı”
KONESKOOP Başkanı Durali Kolpak, krizde esnafa desteğin artığını belirterek, “2022 yılında 220 milyon TL kredi kullandırdık” dedi.

KONESKOOP Başkanı Durali Kolpak, krizde esnafa desteğin artığını belirterek, “2022 yılında 220 milyon TL kredi kullandırdık” dedi. 

 

Konyaaltı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (KONESKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Durali Kolpak, ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen 2022 yılında esnafa desteğin arttığını söyledi. KONESKOOP olarak 2021 yılında 115 milyon TL kredi kullandırdıklarını belirten Kolpak, 2022 yılında bu rakamın 220 milyon TL’ye çıktığını bildirdi. 

 

2001 KRİZİNE GÖRE ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ

Dünya genelinde küresel ölçekli bir kriz yaşandığını kaydeden Kolpak, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış, enerji krizi, üretimin düşmesi, hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar bütün ülkelerin ekonomisini olumsuz etkiledi. Dünyada enflasyon sorunu ortaya çıktı. Tüm bu ekonomik sıkıntılardan bazı sektörlerimiz de olumsuz etkilendi. Fakat tüm bunlara rağmen 2001 ekonomik krizine göre çok daha güçlüyüz. O dönem faizler yüzde 150’leri bulmuştu. Esnafımız birer birer kepenk kapatıyordu” dedi.  

 

ESNAFIMIZ İSTEDİĞİ KREDİYE ULAŞABİLİYOR

Esnafın krediye ulaşmakta sorun yaşamadığını belirten Kolpak, “Devletimiz esnafımız için gereken desteği sağlıyor. Esnafımız için 100 milyar TL’lik bir bütçe ayırdı. Bu para kooperatiflere gönderilmeye başlandı. 4 ay içerisinde paranın tamamı esnafımıza dağıtılacak. Kredi üst limiti 2021 başında 275 bin TL idi. Bu limit önce 350 bin TL’ye ardından 500 bin TL’ye çıkarıldı. Başvuru çok fazla olduğu için kredi kullandırım süresiyle ilgili zaman zaman sıkıntı yaşanabiliyor. Ancak esnafımız istediği krediye ulaşabiliyor” diye konuştu. 

 

KREDİLERİN ÖDENMESİNDE SORUN YOK

Kredilerin geri ödemesinde de de sorun yaşanmadığını kaydeden Başkan Kolpak şunları söyledi: “Borcunu zamanında ödemediği için takibe düşen esnafımızın oranı bizim kooperatifimizde yüzde 12 civarı. Bu makul bir oran. Bu oran kooperatiflere göre değişebilir. Antalya ticaretin canlı olduğu bir il. Başka bölgelerde takip oranı daha yüksek olabilir. Esnafın yüzde 12’sinin takibe düşmesi borcunu ödemediği anlamına gelmiyor. Yasal süreç içerisinde borçlar ödeniyor. İcraya düşen esnafımız yok denecek kadar az.”

 

KREDİ AMACINA UYGUN KULLANILMALI

Kredi verirken amacına uygun kullanılması konusuna dikkat ettiklerini vurgulayan Kolpak sözlerini şöyle sürdür: “KONESKOOP olarak kurulduğumuz günden buyana esnafımızın yanında olmaya, onları desteklemeye çalışıyoruz. Bunu yaparken disiplini ve programlı çalışmayı kendimize ilke ediniyoruz. Kullandırdığımız kredinin gerçek amacına uygun olması önceliğimiz. Üyelerimiz genellikle aracını yenilemek, işyerini büyütmek ve yatırım yapmak için kredi kullanıyor.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.