• SUR YAPIIIIIII
DÜNYA Haber Girişi : 04 Kasım 2022 16:33

Dünya derin bir nefes aldı!

Dünya derin bir nefes aldı!
Dünya derin bir nefes aldı! 10 katlı bina yüksekliğindeki Çin roketi parçalanarak Pasifik Okyanusu'na düştü

Tüm dünyanın nefesini tutarak endişeyle beklediği haber sonunda geldi. Çin'in kontrolünü kaybederek Dünya'ya doğru düşmeye başlayan tonlarca ağırlıktaki roketinin akıbeti belli oldu.

Kontrolsüz bir şekilde dünyaya doğru yaklaşan Çin'in tonlarca ağırlıktaki roketinin düşeceği yer merak edilmeye başlanmıştı. Dünya çapında endişeyle takip edilen rokete dair önce ABD Uzay Komutanlığı'ndan flaş bir açıklama geldi. Komutanlığa göre, günlerdir dünyada paniğe neden olan roket, Pasifik Okyanusu üzerinde parçalandı. Bu açıklamanın üzerinden çok geçmedenü Çin'den de rokete dair bir açıklama yapıldı. Böylece dünya rahat bir nefes aldı!

ABD DUYURDU: ÇİN ROKETİ PASİFİK OKYANUSU'NA DÜŞTÜ

ABD Uzay Komutanlığı’nın Twitter'da yaptığı açıklamaya göre Long March 5B roketi Pasifik Okyanusu’nun orta-güney bölgesinden atmosfere girdi. Aynı açıklamaya göre roketin atmosfere giriş zamanı 13.01 olarak kayıtlara geçti.

Komutanlık roketin tam düşüş bölgesi için Çin makamlarının açıklamalarını işaret ederken, Çin'den bir açıklama geldi.

ÇİN'DEN DÜNYA'YA DÜŞEN ROKET AÇIKLAMASI

Reuters'ın haberine göre, Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) yaptığı açıklamada, Long March 5B roketinin kalıntılarının, saat 13:08'de (Pekin saatiyle 18:08'de) atmosfere yeniden girdiğini söyledi. Ajans, kalıntıların çoğunun atmosfere giriş sırasında yandığını belirterek, geriye kalan kalıntıların indiği yerin koordinatlarını paylaştı.

Uzay araştırmaları oldukça masraflı ancak bazen de tehlikelerle dolu. Dünya çapında birçok uzay ajansı uzaya gidebilmek, uzayı biraz daha iyi anlayabilmek adına çalışmalar gerçekleştiriyor. Çin'in yaptığı da buydu. Son dönemde uzay araştırmalarına hız veren Çin, kendi uzay istasyonu olan Tiangong'u inşa etmeye başladı. Pazartesi günü ise uzay istasyonunun son parçası olan Mengtian modülünü göndermek için Long March-5B Y4 roketini fırlattı. Ancak 10 katlı bina yüksekliğindeki bu roket, Dünya için bir tehdit unsuru haline geldi.

TÜM DÜNYA ENDİŞEYLE TAKİP ETTİ

Tüm dünya Çin roketini endişeli bir şekilde takip etmeye başlamıştı.

ARALARINDA TÜRKİYE DE VARDI

The Aerospace Corporation’ın Yörünge Enkazı ve Yeniden Giriş Çalışmaları Merkezi’nde (CORDS) Proje Lideri olan Gregory Henning, dün Daily Mail'e verilerle ve modellerle tahmin yapmak için çok fazla belirsizlik olduğunu söylemiş ve şunu eklemişti: “Tam yeri, gerçekten girene kadar bilinmeyecek.”

The Aerospace Corporation'ın ilk tahmininde ise roketin düşmesi beklenen olası güzergahta Türkiye de yer alıyordu. Bu Türkiye de risk altında demekti.

Ancak sonraki tahminlerde Türkiye'nin büyük bir kısmı olası güzergahtan çıkmıştı. Roketin Türkiye'ye düşme ihtimalinin son derece düşük olduğu iddia açıklanmıştı.

İSPANYA'DAN FLAŞ KARAR!

Reuters'ın Katalonya'daki acil durum yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Çin'in kontrolden çıkan roketinin kalıntılarının geçmesi beklendiği için İspanya, hava sahasının bir kısmını kapattı.

Öte yandan uzay endüstrisi liderleri, Çin'i kontrolsüz şekilde Dünya'ya geri dönen ve insan hayatı ile mülkiyetlerini tehlikeye atan roket gövdesi nedeniyle kınadı.

TÜRKİYE UZAY AJANSINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Söz konusu fırlatma aracının Türkiye'ye düşeceği yönündeki çeşitli haberlere karşılık Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş yörünge parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir."

Açıklamada, TUA'nın CNSA ile iletişim halinde olduğu ve karışıklığa meydan vermemek adına ancak resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı bildirildi.

Çoğu modern roket itme gücünü kullanarak kendilerini Pasifik Okyanusu'nun uzak bir yerine düşürmek için tasarlanıyor. Ancak Long March 5B böyle bir roket olmadığı için böyle bir tehlike meydana geldi.