• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 08 Aralık 2022 12:08

Dudak uçuklatan maaşlar

Dudak uçuklatan maaşlar
Bebek, çocuk, yaşlı ve hasta bakıcıların aylık ortalama ücretleri 6-7 bin liradan başlıyor 15-20 bin liraya kadar çıkıyor. İnternette iş arama portalların da ilan veren kişiler genellikle en az ilkokul mezunu kişiler arıyor. Bakıcıların üniversite mezunu

Bebek, çocuk, yaşlı ve hasta bakıcıların aylık ortalama ücretleri 6-7 bin liradan başlıyor 15-20 bin liraya kadar çıkıyor. İnternette iş arama portalların da ilan veren kişiler genellikle en az ilkokul mezunu kişiler arıyor. Bakıcıların üniversite mezunu ve dil biliyor olması ise ücretlerini arttırıyor.

Üniversite mezunu asgari ücretli çalışanları bile şaşırtan bakıcı ve temizlikçi maaşları görenlerin dudaklarını uçuklattı. Bir kişi, Antalya Ermenek’te ev işlerinde yardımcı olacak kadına haftada 3 gün aylık 5 bin lira vereceğini söyledi. Aylık ve haftalık ücretleri duyan Üniversite mezunu asgari ücretli çalışanlar, “yıllarca okuduk. Elde ettiğimiz bilgi birikimine değmeyecek ücretlerde çalışıyoruz. Maaşın bile alt üst dengesi kayboldu. Kimseyi hor görmüyorum ama vasıflı bir elemana 5 bin 500 lira maaş biçilmesi ama vasıfsız bir elemana aylık 20 bin teklif edilmesi beni çok üzdü’’ diye konuştu.

 

SEKTÖR DE ARZ ÇOK

Birkaç yıl öncesine kadar sadece yabancı uyruklu vatandaşların çalışma izni olmamasından dolayı kaçak yollarla yaptığı bakıcılık ve temizlik işi artık Türk vatandaşlar içinde bir sektör haline geldi. Her geçen gün sektöre de oluşan arz talebi sebebiyle bakıcılık ve temizlik işlerinde yardımcı olacak kişilere biçilen ücretlerde arttı. Konuyla ilgili birçok şirket ve internet sitesi açıldı. Üniversitede çocuk gelişimi veya anaokulu öğretmenliği okumuş kişiler evlerde bakıcı olarak iş başı yapmaya başladı. Hasta veya yaşlı bakımını seçenler ise çeşitli eğitimler alarak iş hayatına atıldı.

VASIF ÇOĞALDIKÇA MAAŞ ARTIYOR 

Vatandaşların çalışma hayatında aktif rol göstermesinden dolayı annesine, babasına ve çocuğuna bakamayan ev işlerine zaman ayıramayan kişiler alternatif çözüm olarak bu işleri yapabilecek başka kişilerin arayışına başladı. İşverenler işçilerden yalnızca bakım değil, yemek, temizlik ve çocuklara yabancı dil eğitimi de istiyor. Tabi işverenler tarafından istekler çoğaldıkça işçiye biçilen ücrette bir o kadar artıyor. Özellikle çocukları için bakıcı arayan kişiler üniversite okumuş, yabancı dil bilgisine sahip olan kişilere aylık 20-30 bin lira maaş teklifi yapıyor.

BEKLENTİLER HANGİ YÖNDE?

İş arama portalların da çocuklarına bakıcı arayan anne ve babalar genelde bakıcılık yapacak kişinin yaş sınırlamasını 20 ile 40 yaş arasında tutuyor. Çocuklarının yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırmak için bakıcının iyi derecede yabancı dil bilmesini isteyen bir kesim var. Aynı zamanda dil bilgisi istemeyen ailelerde var. Onlarda sadece çocuklarına kendileri kadar iyi bakabilecek güvenilir ve merhametli kişiler arıyor. Bakıcıların sadece çocukla ilgilenip, odasının düzeni tutmasını, yemek yapmasını ve anaokuluna hazırlama gibi detaylarla ilgileniyor. Ailenin beklentisi hangi yöndeyse bakıcılar ona göre seçiliyor ya da ona göre başvuru yapılıyor. Özellikle bakıcı arayan anne ve babalar kişilerin dış görünüşüne ve zararlı kullanım alışkanlıklarına da dikkat ediyor. Açılan bir ilanda 4 ve 6 yaşındaki iki çocuğuna bakıcı arayan bir kişi personelde faça, dövme ve jilet izlerine dikkat edeceklerini belirtti.

ANTALYA’DAKİ ÇALIŞANLARA SUNULAN TEKLİFLER

Antalya Ermenek’te yaşayan bir vatandaş ev işlerinde yardımcı olacak kadına haftada 3 gün aylık 5 bin lira vereceğini söyledi. Bakıcı arayan bir baba, 4 ve 6 yaşındaki iki çocuğu için 20 ile 40 yaşları arasında bakıcı aradığını söyledi. Maaş olarak 8 bin lira teklif eden baba ayrıca bakıcılık yapacak kişiye lojman, yemek ve tip desteği de sağlayacaklarını açıkladı. Bakıcı olarak çalışacak personellerde faça, dövme ve jilet izleri olmamasına da dikkat çekeceklerinin altını çizdi. İkiz çocuklarına yatılı bakıcı arayan başka bir aile, bakıcıya 10 bin lira maaş teklifinde bulundu. Bir diğer bakıcı arayan aile ise hem ev işlerinde hem de 7 yaşındaki çocuklarına bakabilecek bir işçi aradığını çalışacak kişiye sigorta yapacağını, yabancı ise çalışma izni çıkartacağını söyledi. Maaş olarak ise 15 bin lira teklifte bulundu. Antalya Lara’da evlerine temizlikçi arayan bir başka aile ise, çalışacak kişiye 6 bin lira maaş, yemek ücreti ayrıca hafta sonu tatilleri için her hafta 500 lira vereceklerini belirtti.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ÜZGÜN

Bakıcı ve temizlik işçilerine teklif edilen maaşları duyan üniversite mezunu asgari ücretli çalışan Ela Nur Yılmaz, “yıllarca okuduk. Elde ettiğimiz bilgi birikimine değmeyecek ücretlerde çalışıyoruz. Maaşın bile alt üst dengesi kayboldu. Kimseyi hor görmüyorum ama vasıflı bir elemana 5 bin 500 lira maaş biçilmesi ama vasıfsız bir elemana aylık 20 bin teklif edilmesi beni çok üzdü’’ diye konuştu.

 

Ayşem SİCİM