• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 11 Mart 2024 13:35

Dere’den israf uyarısı

Dere’den israf uyarısı

AESOB Başkanı Adlıhan Dere’den israf ve merdivenaltı uyarısı geldi. Başkan Dere başta pide olmak üzere mümkün olduğunca israftan kaçınılması gerektiğini belirtirken tabakların yenilebilecek kadar doldurulması gerektiğini söyledi. Başkan Dere israftan kaçınmanın diğer bir yolunun da merdiven altı ürün almamak olduğunu söyledi.

6 MİLYON EKMEK ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye'de her gün 6 milyon ekmeğin israf edildiğine dikkati çeken Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, "Gün boyu oruç tutup nefsimizi terbiye ederken bir lokma ekmek bulamayan insanların halinden anlamak için bu dönemde başta ekmek ve pide olmak üzere, gıda israfından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Vatandaşlarımız, alışverişe giderken mümkün olduğunca alışveriş listesi yapmalılar ve ihtiyaç fazlası ürün almamaya özen göstermeliler” uyarısında bulundu.

PARAMIZI DA ÇÖPE ATIYORUZ

Ekmek, sebze ve meyve israfının çok büyük rakamlara ulaştığına işaret eden AESOB Başkanı Adlıhan Dere, "Sürekli artan nüfus ve yeme, içme ihtiyaçlarımızın değişmesi sebebiyle israf da çok büyük rakamlara ulaştı. Ülkemizde her gün 6 milyonun üzerinde ekmek, yılda 20 milyon ton civarında meyve ve sebze israf ediliyor. Bunlarla birlikte paramızı da çöpe atmış oluyoruz. Birçok okul, hastane yapılabilecekken çöpe giden paramız, nimetimiz oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

7.7 MİLYON TON YİYECEK İSRAF OLUYOR

Yeterli ve dengeli beslenerek Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmenin mümkün olduğunu dile getiren Başkan Dere, “Ramazan ayında tüm ailenin bir arada olduğu kalabalık iftar sofraları bir Ramazan geleneği olarak birbirinden lezzetli yemekleri ağırlar. Ancak, iftar ve sahur sofralarını çeşitlendirirken gıda israfından da kaçınmak gerekiyor. Avrupa’da her yıl ortalama 88 milyon ton gıda israf edildiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Raporu’na göre Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor” ifadelerini kullandı.

MERDİDENALTI UYARISI YAPTI

Başkan Dere israftan kaçınmanın diğer bir yolunun da merdiven altı ürün almamak olduğunu belirtirken şöyle konuştu: “Ramazan dolayısıyla temel gıda maddelerine talep artışı oluyor. Bu artış ise fiyat yelpazesini genişletiyor. Tatlısından bakliyatına kadar birçok ürünün en ucuzuyla en pahalısı arasında dağlar kadar fark var. Vatandaşımız daha ucuz diye merdiven altı ürünleri, hijyenden uzak yiyecekleri almamalı. Esnafımızda her yiyeceğin en tazesi ve kalitelisi var. Ucuz diye alınan yiyecek ya aynı gün ya da ertesi gün çöpe gidiyor. Bu da israfa en çok neden olan durumlardan biri. Ramazanda iftar sofralarında israfın her türlüsünden kaçınmalıyız. İhtiyacımız kadar ekmek almalı, doyacağımız kadar sofra kurmalıyız. Hem paramızı hem sağlığımızı çöpe atmamak için kaliteli olan bildiğimiz tanıdığımız esnaftan alışveriş yapmalıyız."

Haber: Yalçın KÜÇÜK