GÜNDEM Haber Girişi : 15 Mart 2023 10:05

DEPREM DOĞANIN ÇIĞLIĞI

DEPREM DOĞANIN ÇIĞLIĞI
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, depremlerin aslında ‘doğanın çığlığı’ olarak nitelendirdiklerin belirterek, kenti yönetenlerin bu sinyalleri iyi okuması gerektiğine dikkat çekti.

Antalya kıyı kenti ve kıyıların yüzde 90’ı jöle kıvamındaki zemin yapısına rağmen yapılaşmaya açılan bölgeler olduğuna vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, acilen deprem master planına ihtiyaç olduğunu söyledi.

ŞEHRİN BİRÇOK YERİ İMARA AÇILMAMASI GEREKİYOR

Antalya’nın zemin yapısı ve yapılaşma bakımından riskler barındırdığına vurgu yapan Çeltik, kıyı kenti olduğumuz için kıyılarda yüzde 90 jöle kıvamında olduğunu söyledi. Çeltik, “Antalya’da güney hattında bulunan körfezde batma-çıkma dediğimiz fay zonu var. Bir kıyı kentiyiz ve kıyılarımızın yüzde 90’ının zemini jöle kıvamında. Şehirde yeraltı su seviyesi de yüksek. Merkezden Toroslar’a kadar durum böyle. Şehirde birçok yerin imara bile açılmaması gerekiyordu, açıldı ve yeterli düzeyde kontrol yok. İlla can veremiz mi gerekiyor? Bu uyarılar hâlâ kulak ardı ediliyor. 2000 yılı sonrasında inşa edilen yapılarda sağlıklı denetim çalışmaları yapılmaya başlandı. Ancak 2000 yılı öncesinde yapılan binaların daha etkin şekilde denetlenmesi gerekiyor” dedi.

ÇAĞDIŞI UYGULAMALAR

Belediyelere depreme karşı zemin etütleri konusunda büyük görev düştüğünü aktaran Başkan Çeltik, hepimiz yaşayarak gördük depreme hazırlıklı olma ve planlama için yapılması gerektiğini belirterek “Öncelikle riskli alanların tespiti için kapsamlı bir program yürütülmesi gerekiyor. Tespit edilen riskli bölgelerde yeni yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli. Antalya’da yılda ortalama 6 bin yapıya ruhsat veriliyor. Yaptığımız incelemelerde, bu çağda kanalizasyon altyapısı olmayan yerlere imar ruhsatı verildiğini görüyoruz. Fosseptik çukuru gibi çağ dışı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Altyapısı yapılmadan bir yerin imara açılması kabul edilebilir değil” diye konuştu.

 Zemin etütleri için belediye kadrolarında 4- 5 yer bilimciye yer verilerek daha sağlıklı imar planları yapılabileceğine değinen Çeltik, “Uzmanlar istihdam edilsin, bina-zemin ilişkisi ile daha sağlıklı yapılar yapılsın” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.