• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Eylül 2022 16:56

‘Çocuklar piyasaya teslim edilemez’

‘Çocuklar piyasaya teslim edilemez’
Son günlerde okullarında açılması ile okul kantinlerinde satılan ürünlerin güvenilirliği tartışılıyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, okul kantinlerinde satılan ürünlerin gelişim çağındaki çocuklar için “güvenilir ve besleyi

Okul kantinlerinde ‘güvenilir ve besleyici’ gıda satılması ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “güvenilir gıda” için bir logo ve yönetmelik çalışması yaptığını anlatan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, güvenilir gıda ile ilgili yönetmeliği çıkmasının ertelenmesini eleştirdi.

Manavoğlu konuşmasında, MEB’in güvenilir gıda ile ilgili bir hazırlık yaptığını ancak bu yıl çıkmasını bekledikleri yönetmeliğin hiçbir gerekçe gösterilmeden 2023 yılı sonunda çıkarılması yönünde ertelenmesinin doğru olmadığını belirtti. Manavoğlu, “MEB bununla ilgili kantinlerde ürünlere konulması için bir logo ve yönetmelik hazırlamıştı. Ancak bu yönetmeliğin bu sene geçmesini planlıyorduk. Herhangi bir sebep sunulmaksızın bu yönetmelik ertelendi” dedi.

“Sadece güvenilir değil besleyici de olmalı”

Manavoğlu, yönetmelikte okulda çocukların sağlıklı ve güvenilir şekilde beslenmesi ile alakalı ürünlerin, etiketinden tutunda içeriğine kadar denetleneceğini ve okulda sadece belli başlı ürünleri satılabilmesine yönelik bir yönetmelik olduğunu anlattı.  Manavoğlu, “ Çocuklar piyasa koşullarına teslim edilemez. Çocukların güvenilir gıda tüketmesi gerekiyor. Sadece bir güvenilir gıda tek başına yeterli değil, aynı zamanda bu gıdaların besleyici özellikte de olması gerekiyor” diye konuştu.

VELİLER NE YAPMALI?

Kantinlerde yönetmelik devrede olmadığı için eski sistem devam ettiğini belirten Manavoğlu, bu nedenle velilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Manavoğlu, “Veliler burada neye dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklar burada gelişim çağında bu ürünleri tükettiklerinde özellikle katkı maddesi olan koruyucu olan ‘E sınıfı’ olan ürünler. Bunların hepsi öcü değil ama olabildiğince doğala yakın beslenmeleri önemli. Burada veliler çocuklarını biraz süt ve süt ürünlerini tercih etmeleri yönünde yönlendirmeli. Gelişim çağındaki çocukların günde iki porsiyon süt ve süt ürünlerine teşvik etmesi gerekiyor” dedi.

“ASIL GÖREV MEB’E DÜŞÜYOR”

Bakanlığın süt dağıtımı yapması gerektiğini savunan Manavoğlu, “Çocuklar için belli dönemlerde süt dağıtımı yapmaları gerekiyor ki çocuklar güvenli ve yeterli beslensin. Olabildiğince gazlı içeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ama çocukları okulda kontrol edemeyeceğiniz için asıl görev Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyor. MEB yönetmeliği çıkarsaydı; çocuk orda sadece okula uygun gıda ürünlerini tercih etmek zorunda kalacaktı” diye kaydetti.  

AVRUPADA BİRİNCİ DÜNYADA DÖRDÜNCÜYÜZ

Gıda enflasyonunda ülke olarak Avrupa birincisi, dünyada ise dördüncü olunduğumuzu belirten Manavoğlu,  “Bu dönemde çocukların günlük haçlıkları ile güvenilir gıdaya erişmeleri sağlanamayacaktır. Fiyatların bu kadar yüksek olduğu bir dönemde taklit ve tağşiş ürünler artacak, bu tür firmalar da daha çok çocukları hedef alacaktır. Çocuklarımızı güvenli ve kaliteli gıdaya ulaştırmak en önce devletin sorumluluğundadır. Merdiven altı işletmelerin ürettiği ve Türk Gıda Kodeksine aykırı ürünlerin okullara girişini engellemek için yeterli düzeyde denetleme yapılması sağlanmalıdır” dedi.

DENETİM ARTIRILMALI

Lise çağındaki öğrencilerinde gıda güvenilirliği konusunda denetimlerinin yapılması gerektiğini savunan Manavoğlu, sadece okullarda değil okul etrafındaki merdiven altı üretim ile tost ve benzeri ürünler yaparak satan işletmelerin Tarım ve Orman bakanlığı tarafından sıklıkla denetlenmesi gerektiğini ifade etti.  Başkan Ali Manavoğlu, “Hep ilk okul çağındakileri konuşuyoruz ama lise çağındaki öğrencilerde fastfood gibi yengendir, dönerdir bunun gibi ürünleri tüketiyor. Bu noktada da etkin denetimlerin olması gerektiğini savunuyoruz. Okul çevresinde de bu tarz denetimlerin iyi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Bunun içinde gıda kontrolörleri sayısın artırılması gerekiyor” diye anlattı.  

“BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Bir işletmenin pişirerek yiyecek ürün satması için gerekli hijyen koşullarının sağlanması ve denetlenmesinin önemine vurgu yapan Manavoğlu, “Kayıtsız bir işletme marketin içinde tost yapıyor. O tost makinasının ne ne zaman temizliyor? Ne kadar hijyenik? Hangi koşullarda yapıyor? Bunlar önem arz ediyor. Çoğu yerde görebilirsiniz bu tarz işletmeleri kayıt dışı satış yapıyor. Okul çevresindeki merdiven altı üretim; tost yapıp satmak marketin iş kolunda yok. Aslında salçalı güzel bir tost yapıyor ama orada bir kayıt dışılık ve hijyen koşulları var mı yok mu bu önemli. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığına iş düşüyor. Bu tarz yerlerin etkin bir şekilde denetlenip kontrol altına alınması gerekiyor. Caydırıcı cezalarla bunu önlemek gerekiyor. Aynı zamanda tüketicilerin genel olarak  bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN