• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 24 Ağustos 2023 17:47

Çay içmek lüks oldu

Çay içmek lüks oldu

Üst üste gelen zamlardan sonra çayın ve diğer ürünlerin de fiyatı arttı. Genel olarak fiyat artışlarının vatandaşları etkilediğini söyleyen Antalya Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Murat Ağaoğlu, şu anda çayın çay ocaklarındaki fiyatının gayet normal olduğunu söyledi. 

“Çayın çay ocaklarında fiyatı gayet normal”

Hemen her alanda fiyat artışlarının yaşandığını dile getiren Ağaoğlu “Şimdi malum bütün fiyatlar artı. Kahvecilerin ana maddesini biliyorsunuz. Çay, şeker, tüp, oralet diğer sıcak ve soğuk içecekler grupları var. Bu ürünlerin genelinin fiyatı arttı. Bu ürünlerin fiyatının artmasından kaynaklı kahveci esnafının da ister istemez fiyat koymak zorunda kalıyor. Yani çayın fiyatı şu anda değişiyor. Taban fiyatı 5 lira oldu. Her yerde farklılık göstermesiyle beraber 15 liraya kadar çıkıyor ama o iş yerinin durumuna ve konumuna bağlı, kira durumuna bağlı değişkenlik gösteriyor. İş yerinin kirası çok yüksekse, çok fazla personel çalıştırılıyorsa orada da fiyat ister istemez müşteriye yani tüketiciye yansıyor. Bu durumda çayın çay ocaklarında fiyatı gayet normal. Zaten simit fiyatı da şu anda yedi lira. Yıllardır bir çayla bir simidin fiyatı da aynıdır” dedi.

“İnsanlar bütçesine göre hareket etmek zorunda”

Ağaoğlu “Fiyatların vatandaşa nasıl yansıyacağını da bilemiyoruz. Tabi ama maaşlar nasıl arttıysa diğer şeylerde öyle arttı. Bu hesapta insanlar bütçesine göre hareket etmek zorunda. Yani vatandaş normalde 10 çay içiyorsa 7-8 çaya içmeye başlayabilir. Tabi ama dünyada da ekonomik kriz var. Dünyanın bütün ülkeleri de bu krizden nasibini alıyor. Yani tabi bu bir geçiş sürecimi bunu bilmiyoruz. Belli bir dönemde esnafımız belli pozisyonlarda belki kendini tolere edebilir. Ancak kaç ay tolere edebilir ya da kaç tane esnaf ayakta kalabilir onların verisi ortaya konulur. Biz yıllık kaç meslektaşımız iş yerini kapatmış kaç meslektaşımız yeni iş yeri açmış bakarız. Yani artış mı var yoksa düşüş mü var diye genel olarak takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.