SAĞLıK Haber Girişi : 19 Eylül 2023 11:07

Boğaz ağrılarını dikkate alın!

Boğaz ağrılarını dikkate alın!

Antalya’da havanın soğumaya başlamasıyla birlikte, birçok kişi boğaz rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalıyor. Soğuk havanın boğazda kuruluk, tahriş ve şişlik gibi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Baki Çelik, alınacak ufak tedbirler ile hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

KURUYAN HAVA BOĞAZI ETKİLER

Soğuk havanın genellikle iç mekanları kuruttuğuna işaret eden Baki Çelik, “Kuruyan hava, boğazda kuruluk hissine yol açabilir. Bu nedenle iç mekanlarda nemlendirici kullanmak, ortamın nem dengesini korumanıza yardımcı olabilir. Yeterli miktarda su içmek, boğazın nemli kalmasına ve tahrişi önlemeye yardımcı olur. Özellikle soğuk havalarda, sık sık su içmeye özen göstermek önemlidir” dedi.

BAHARAT BOĞAZI RAHATLATIR

Giyime dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Baki Çelik, Soğuk havalarda boğaz rahatsızlıklarını önlemek için boyun ve boğazı sıcak tutmak önemlidir. Kalın giysiler ve bir atkı veya eşarp kullanmak boğazınızı soğuktan koruyabilir. Soğuk hava mevsiminde enfeksiyon riski artabilir. Ellerinizi sık sık yıkamak, mikroplardan kaçınmanıza yardımcı olabilir ve boğaz rahatsızlıklarını önleyebilir. Baharatlı gıdalar, boğazın rahatlamasına yardımcı olabilir. Zencefil, bal, limonlu çay gibi içecekler ve yemekler boğaz rahatsızlıklarını hafifletebilir” ifadelerine yer verdi.

Boğaz ağrılarının en büyük etkenlerinin başında sigara geldiğini söyleyen Baki Çelik, Sigara içmek, boğaz rahatsızlıklarına neden olabilir veya mevcut sorunları daha da kötüleştirebilir. Sigara içiyorsanız, bu dönemde sigarayı bırakmak önemlidir. Soğuyan hava mevsiminde boğaz rahatsızlıklarını önlemek için dikkatli olmak ve yukarıda belirtilen önlemleri almak önemlidir. Ayrıca, rahatsızlık artarsa veya uzun süre devam ederse, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek her zaman tavsiye edilir” açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK