• SUR YAPIIIIIII
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 05 Ağustos 2022 11:25

Bir 1 ayda 6 bin kişi gezdi

Bir 1 ayda 6 bin kişi gezdi
Antalya Lisesi, Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubu’nun desteğiyle hazırlanan “ Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisi; Antalyalılardan, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördü. Sergiyi, açıldığı 4 Temmuz’dan bugü

 Antalya Lisesi, Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubu’nun desteğiyle hazırlanan “ Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisi; Antalyalılardan, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördü. Sergiyi, açıldığı 4 Temmuz’dan bugüne 6 bine yakın kişi gezdi.

 Turizm kenti Antalya'nın ilk lisesi olma özelliğini taşıyan; iş, sanat ve siyaset dünyasından birçok ünlü ismin mezun olduğu Antalya Lisesinin 124 yıllık kuruluş hikâyesinin anlatıldığı,   “Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisini bir ayda yaklaşık 6 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gezdi.

 Antalya Lisesi, Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubu’nun desteğiyle, yaklaşık 15 yıldır sürdürülen Antalya Lisesi Tarihi’nin araştırılması çalışmalarının bir ürünü olan, “Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisi; orijinal belgeler ve türlü eşyayla birlikte 100 farklı panoda kronolojik bir anlatımla Antalya’da eğitimin bir panoramasını sunmaya çalışıyor.

 Serginin özünün 2007-2009 arasında Tarih Vakfı’nda çalıştığı dönem yerel tarihe ilgi duyması, Prof. Dr. Esra Danacıoğlu’yla tanışması ve ardından gelen sözlü tarih görüşmelerinde edindiği küçük bilgi kırıntılarını takip etmesine dayandığını belirten Araştırmacı ve Sergi Tasarımcısı Göktuğ Özgül; mezunlar,  öğrenciler ve caddeden geçen meraklı bireylerin yoğun ilgi gösterdiği sergiyi her gün onlarca mezunun gezdiğini, sergi defterine yoğun hislerle düşüncelerini yazdığını kaydetti.  Serginin yanında binanın mimarisinin de ilgi çektiğini belirten Özgül, özellikle yerli ve yabancı turistlerin binanın iç ve dış mimarisine de ilgi gösterdiğini gözlemlediğini söyledi.

 ANTALYALILARIN ORTAK EMEĞİ, ORTAK HAFIZASI

 “Antalya’da bir eğitim hikâyesi” Sergisinin tüm Antalyalıların ortak emeği olduğuna dikkat çeken Özgül, Antalya Lisesi’nin eğitim tarihini içeren serginin, sıradan yaşamlarımız üzerinden kentin okumasını yapabileceğimizi ve hepimizin tek tek önemsiz gibi görünen hikayelerinin aslında önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.  Serginin aynı zamanda bir hafıza mekanı da olan lise binasında açılmasının ziyaretçilerin her biri için hatırlamanın türlü biçimlerini deneyimlemelerine de imkan verdiğini belirtti.  Özgül; “Başka şehirden ve başka ülkeden gelen bir ziyaretçi, okulun 70 yıl önceki ya da  5 yıl önceki bir  mezunu,  hademesi, memuru, öğretmeni, çalışanı aynı mekanı farklı duygularla geziyor. Kronolojik bir anlatım olsa da insan hikayelerini ön plana çıkardığımız bir anlatıyı tercih ettik. Zaman zaman yoğun fotoğraf kullanımıyla zaman zaman da kısa anlatımlarla bu hikayeleri anlattığımız panolar en çok da mezunlardan ilgi görüyor. Fotoğraflarda kendini, dönem arkadaşlarını ya da öğretmenlerini arayıp bulunca  o panonun önünde fotoğraf çektiriyorlar” dedi.

 TARİHİ BİNA GECE AYDINLATILACAK

 Sergiye, Antalya Liseli portreleri eklenmeye devam edeceklerini kaydeden Özgül, ayrıca  sergi alanında bulunan konferans salonunda gelecek aylarda söyleşiler ve resitaller gerçekleştirileceklerinin haberini verdi.  Özgül ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alacakları destekle, sergi binasına gece aydınlatması yapacaklarını ve binanın mimari tarihine ilişkin de bilgilendirme levhaları asacaklarını kaydetti.

 ANTALYA LİSESİ’NE SAHİP ÇIKIŞ MİSYONUNU ÜSTLENMEYE DEVAM EDİYOR

 Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı  ve Sergi Koordinatörü Olcay Okutan da  Antalya Lisesi’nin tarihi binasında açılan serginin, aynı zamanda, ilgili binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ‘ne tahsisinin gündeme getirilmesi vesilesiyle kuruma sahip çıkış misyonunu da üstlenmeye de devam ettiğini belirterek Antalya'da rüştiyenin devamında, idâdî, sultânî, orta mektep ve günümüzdeki adıyla Antalya Lisesinin tarihi binasıyla birlikte korunması için tüm Antalyalılara iş düştüğüne söyledi.

 Bir günde ortalama on binlerce kişinin önünden geçtiği binanın bundan sonra nihayet kapılarını tüm kentlilere ve kentin ziyaretçilerine açmasının önemine dikkat çeken Okutan,  Antalya Lisesinin; sadece Antalya'nın değil Türkiye’nin eğitim tarihinde yer edinmiş köklü bir öğretim kurumu olduğunun altını çizdi. Sergiyi ziyaret eden hemen her çevreden ziyaretçilerin ortak duygusunun ise Antalya Lisesi’nin tüm binalarıyla birlikte korunması ve işlevlendirilmesi olduğunu belirtti.

  MEZUNLAR VAKFI DESTEK BEKLİYOR!

 Sergiyi, kent bileşenlerinin, kentin kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla yan yana gelmesi için önemli bir vesile olarak gördüğünü belirten Okutan, geçen bir ay içinde Antalya’nın siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerinin sergiyi gezdiğini hatırlatarak; “Okulumuzun sergisini ziyaret eden yerel yöneticilerimiz ve Antalyalı iş insanları, kentin önemli bellek merkezi olan  lisemizin başka bir kuruma tahsisine kesinlikle karşı çıktıklarını belirterek öğrencisinden kopartılan binanın öğrencisine iade edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Sergimizi henüz gezmemiş olan STK temsilcileri, oda ve sendika başkanları ile kültür, turizm ve eğitim camiamızın temsilcilerinin de en kısa sürede ziyaret  etmelerini umuyorum” dedi.

  Şimdiye kadar sergiyi gezenler arasında binlerce mezun ve onlarca eğitimcinin yanı sıra; Antalya Milletvekilleri Rafet Zeybek, Cavit Arı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal,  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İyi Parti İl Başkanı Mehmet Başaran ve parti yöneticileri, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD Yönetim Kurulu üyesi Sarper Dermut , BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, OSİAD Başkanı Erdal Kılıç, KONYSİAD Başkanı ve Antalya Lisesi mezunu İlhami Kaplan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu ve yönetim kurulu, Yörükler Derneği  bulunuyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.