ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Mayıs 2024 10:01

Beslenme sorunu büyüyor

Beslenme sorunu büyüyor

Antalya'da faaliyet gösteren Okul Yemeği Koalisyonu, çocukların sağlıklı beslenme hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, ülkedeki beslenme sorunlarına ve çocukların karşılaştığı yetersiz beslenmeyle mücadeleye dikkat çekti.

Koalisyon, çocukların sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, bu hakkın sağlanmasının elzem olduğunu belirtti. Ancak, ülkede hala birçok çocuğun yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele ettiğine dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, yetersiz beslenmenin çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediği ve eğitim başarısını düşürdüğü vurgulandı. Ayrıca, ekonomik krizlerin çocukları okuldan uzaklaştırdığı, çocuk işçiliğinin ve erken yaşta evliliklerin arttığı belirtildi.

Koalisyon, çocuk yoksulluğuyla mücadelede etkili bir önlem olarak okul yemeği programlarının önemine değindi. Bu programların çocukların okullaşmasını artırdığı, okul terki ve devamsızlığını azalttığı, akademik başarıyı artırdığı ve eşitsizliği azalttığı ifade edildi.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de beslenme yetersizliği sorunu, çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi, sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için elzemdir. Beslenmenin temel bir hak olduğu hatırlanmalı, kamu kurumları sorumluluklarını yerine getirmelidir” ifadelerine yer verildi.

Konunun çözümü için girişimlerde bulunulması gerektiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Başta hükümet olmak üzere tüm bileşenler, yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk almalı ve devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir. Gıda krizinin derinleştiği bu dönemde biz “Antalya Okul Yemeği Koalisyonu” olarak tüm bileşenlerimizle birlikte siyasal iktidara, muhalefet partilerine ve ilgili kamu kurumlarına sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın bugününe ve geleceğine sahip çıkalım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK