ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 06 Şubat 2024 11:14

'Başka seçenek yok!'

'Başka seçenek yok!'

Ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, kanser gibi hayati önem taşıyan hastalıkların ilaçları piyasada bulunamıyor. İlaç krizi büyüyerek sürerken bazı ilaçların yerine muadil ilaçlar öneriliyor. 

Ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ilaç firmalarını etkileyerek ilaç sıkıntısına neden oluyor. Bu durumda, muadil ilaçlar önemli bir çözüm haline gelmiş durumda. Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, muadil ilaçların önemini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'nın desteklediği bu politikanın gerekliliğine dikkat çekti.

Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, yaşanan ekonomik zorluklar ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın ilaç sektörünü nasıl etkilediğini anlatarak, muadil ilaçların bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti. Erçin, muadil ilaçların, aynı etken maddeye sahip olup aynı tedaviyi sağlayan ilaçlar olduğunu ve bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın destekleyici yazıları bulunduğunu ifade etti.

Muadil ilaç kullanımına ilişkin insanların bilinçlenmeye başladığını söyleyen İsmail Erçin, vatandaşların artık ilaç temininde sıkıntı yaşanmasına rağmen muadil ilaçlara daha sıcak baktıklarını dile getirdi. 

Başkan Erçin, "Genel olarak vatandaşlar da bu konuda eskisi kadar bilinçsiz değil, bilinçlendiler. Ve ilacı bulduğumuza şükreder duruma geldik. Muadil ilacı bulabiliyorsa vatandaşımızın çekinmeden alması gerekiyor. Bu konuda da zaten sorun yaşamıyoruz. Çok nadir sorunla karşılaşıyoruz. Muadil ilacı vatandaşlarımıza sunuyoruz” dedi.

Başkan Erçin, özellikle piyasadan çekilen, satışı durdurulan ya da muadili olmayan ilaçlar nedeniyle eczacıların zor durumda kaldığını belirtti. Örneğin, epilepsi ilaçları gibi muadili bulunmayan ilaçların hastalarda tedavi değişimine neden olduğunu ifade ediyor. Başkan Erçin, bu noktada, muadil ilaçların daha fazla çeşitlendirilmesi ve halka tanıtılması gerektiğini vurguladı.

İsmail Erçin, ilaç sıkıntısının çözümü noktasında fiyatlandırma politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Eczacılar, bu şekilde ülkedeki sağlık sektörünün çöküşe gitmesini önleyebileceklerini düşünüyorlar.

Haber: Yalçın KÜÇÜK