• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 14 Kasım 2023 13:58

Başarıda Avrupa'nın önündeyiz

Başarıda Avrupa'nın önündeyiz

Sürücü Kursları Derneği Antalya Şube Başkanı Nazmi Acan, sürücü kurslarında başarı oranının yüzde 55'ler civarında olduğunu belirtirken bu oranın Avrupa'da yüzde 32 seviyelerinde olduğunu belirtirken Türkiye hedeflerinin yüzde 60'lar seviyesi olduğunu açıkladı.

2016 SONRASI OLMASI GEREKEN OLDU

2016 Yılında yürürlüğü giren kanun ile birlikte ehliyet sınavları ile ilgili düzenlemelerin değiştiğini hatırlatan Başkan Acan, "Geçmiş yıllarda ehliyet almak daha kolay olduğu için 2016 yılı sonrasında ise aslında olması gereken oldu. Belki kursiyerlerimiz için sınavlar zor geliyor olabilir. Kursiyerlerimiz özellikle iki araç arasına park etmede ve L park dediğimiz parkta büyük sıkıntı çekiyor. Sınavlarda kalan kursiyerlerimiz özellikle bu iki noktada zorlanıyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 55 AVRUPA'DA 35

Ehliyet sınavlarında başarı orananın Türkiye genelinde yüzde 52-55'ler seviyesinde olduğunu dile getiren Nazmi Acan, "Antalya'da da başarı ortalaması aşağı yukarı aynı. Bazı kurslarda başarı ortalaması yüzde 60'lar seviyesinde iken bazı kurslarda yüzde 45 seviyelerinde olabiliyor. Ortalamaya bakıldığında yüzde 50'nin üzerinde olduğunu görüyoruz. Avrupa'ya bakıldığında ise bu oranın yüzde 30-35'ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Demek ki halen biz de sınavlar kolay gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

SINAVLAR ZOR GİBİ GELİYOR

2016 Sonrasında ehliyet alma noktasında kurallara daha fazla uyulmaya başlandığına işaret eden Sürücü Kursları Derneği Antalya Şube Başkanı Nazmi Acan, "Geçmişte sınavlarda esneklik sağlanıyordu. Artık kural ne diyorsa ona uyuluyor. Kurallara uyulduğu için de kursiyerlere sınavlar zormuş gibi geliyor. Aslına bakılırsa olması gereken yapılıyor. Bizler de istiyoruz ki başarı oranımız yüzde 60'lar seviyesine çıksın. Neden yüzde 60-65 olmasın ki? Bunu başarmanın yolu da doğru eğitimden geçiyor" açıklamasında bulundu

PARK EDERKEN ZORLANIYORLAR

Uygulamalı sınavlarda kursiyerlerin eğiticilerinin ne kadar dinlediğinin ortaya çıktığını ifade eden Nazmi Acan, "Derslere ne kadar fazla katılım sağlarlar ve dikkatli bir şekilde dersleri dinlerlerse kursiyerlerimiz için o kadar iyi olur. Ne yazık ki kursiyerlerimiz en fazla iki araç arasına yani iki duba arasına parkta ve L park dediğimiz parkta zorlanıyor. Bunun nedeni de eğitim. Yani kursiyer kendisini derslere ne kadar verdiği önemli. Ayrıca, her kursiyerin algı kapasitesi farklı olabiliyor. Bazısı ilk derste anlarken bazıları üç dört derste kavrayabiliyor. Bu nedenle de pratik yapmak önemli" dedi.

MERDİVENALTI EĞİTMEN UYARISI

Başarının pratik yapmaktan geçtiğinin altını çizen Sürücü Kursları Derneği Antalya Şube Başkanı Nazmi Acan, "Ne yazık ki bazı kursiyerlerimiz konuyu tamamen ekonomik olarak düşünüp merdivenaltı olarak tabir edilen sözde direksiyon eğitmenlerine yöneliyor. Ancak bu kişiler sınavlardaki gibi değil yolda, trafikte araç kullanmayı öğretiyor. Yani eksik eğitim veriyorlar. Durum böyle olunca da kursiyer geliyor sınavda kalıyor. Oysa ki verilen eğitimleri tam katılsa ve eğitimleri güzelce dinlese daha başarılı olabilir" ifadelerini kullandı.

TRAFİĞİN ŞAKASI OLMAZ

Trafikte araç kullanmanın hiç de hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Nazmi Acan, "Bizim verdiğimiz eğitimler hafife alınabiliyor. Oysa trafiğin şakası olmaz. Trafikte yapacağınız en küçük bir hata kaza ile sonuçlanabilir. Söz konusu kazaların ölümle ye de yaralanma ile sonuçlanma olasılığı da mevcuttur. Trafik kazasının bedeli ağır olur. Tekrar söylüyoruz trafik hata affetmez. Sınavlarda kalan arkadaşlar biraz daha çalışırlarsa inanıyoruz ki sınavlarda başarılı olacaklardır" diye konuştu.

YILBAŞINDA ZAM YOLDA 

Son olarak sürücü kursları fiyatları hakkında da açıklama yapan Başkan Acan şöyle konuştu: "Şu anda mazotun fiyatına ve tamir masrafları, sigorta, kasko gibi masraflara bakıldığında maliyetimiz yaklaşık 10 bin lira civarında. Bugün zaten ehliyet almak isteyenler için verdiğimiz fiyat 10 bin lira civarında. Yani herhangi bir para kazandığımızı şu anda söyleyemeyiz. Yılbaşından sonra 12-13 bin lira civarında olmasını bekliyoruz."

Haber: Yalçın KÜÇÜK