ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 31 Mayıs 2024 11:47

‘Barınma hakkı engellenemez’

‘Barınma hakkı engellenemez’

Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, Türkiye genelinde kiracıların yaşadığı barınma sorununun çözülmesi gerektiğini belirten önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, mevcut ekonomik koşulların vatandaşları ne kadar zor durumda bıraktığına dikkat çeken Kul, yetkilileri acilen göreve davet etti.

AÇLIK SINIRI 20 BİN, YOKSULLUK SINIRI 60 BİN TL

Cengiz Kul, yaptığı basın açıklamasında Türkiye'de açlık sınırının 20 bin liraya, yoksulluk sınırının ise 60 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Buna karşın, asgari ücretin sadece 17 bin 2 lira olduğunu vurgulayan Kul, "Vatandaşlar şaşmış durumda, güvenilir bir sığınacak kapı arar olmuş" dedi.

BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMEDİ

Türkiye genelinde barınma sorununun hala çözülmediğine dikkat çeken Kul, "Cumhurbaşkanından, bakanlardan, belediye başkanlarından ve milletvekillerinden vatandaşın aklıyla dalga geçercesine açıklamalar yapılıyor. Bu sistem zengini daha zengin, fakiri ise ele güne muhtaç etti" ifadelerini kullandı. Kiralara düzenleme bekleyen vatandaşların, geçici %25 zam sınırının bile uygulanmamasıyla daha da zor durumda kaldığını söyledi.

AÇLIK VE SEFALETE TERK EDİLDİK

Kul, kiracılar olarak açlık ve sefalete terk edildiklerini belirterek, TBMM'ye sundukları önerilerin milletvekillerinin vicdanına kaldığını söyledi. "Bu sorun ev sahibinin ve kiracının insafına bırakılmayacak kadar hassas bir konu. Tek çare ise yasadır" dedi. Barınma hakkının anayasal ve temel bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kul, "Bu sorunun çözülene kadar meydanlarda ve sosyal medyada hem takipçisi hem de ısrarcı olacağız" diye ekledi.

YETKİLİLERE AÇIK ÇAĞRI

Kul, Cumhurbaşkanı, bakanlar, belediye başkanları ve milletvekillerine açık bir çağrıda bulunarak, "Vatandaşın cefa değil, sefa sürmesi gerektiğini" belirtti. "Anayasal ve temel ihtiyaçları karşılamak sizin görevinizdir. Hepinizi acilen göreve davet ediyoruz. Türk milleti ve kiracıları adına şimdiden teşekkür ederim" dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK