Antalya'nın, kent merkezinden geçerek denize dökülen ve en büyük çaylarından olan Boğaçayının yüzeyinde oluşan kirlilik dikkat çekti.
Antalyada Toros Dağlarının karstik yapısından gelen suların Konyaaltı Sahiliyle birleşip Akdenize döküldüğü Boğaçayında, havaların ısınmasıyla birlikte kirlilik baş gösterdi. Yazın gelmesiyle birlikte su seviyesinde ve akış hızında düşüş gösteren Boğaçayında yosunlar oluşmaya başladı. Balık tutmak için çaya gelen kişi sayısında, çayda hızla artan yosunlaşmadan dolayı yaydığı koku ve kendine çektiği sineklerden dolayı gözle görülür bir azalma oldu.
Çöplerin arasında balık tuttular
Az çeşit balık olmasına karşın balıkçıların uğrak noktalarından olan Boğaçayındaki kirlilik alarm vermeye başladı. Üç yıl önce Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel tarafından hayata geçirilen Boğaçayı projesinin yapıldığı alan adeta yosunlarla kaplandı. Yaşanan kirlilik üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi, Caretta isimli tekne ve Ahtapot isimli deniz yüzeyi temizleme teknesiyle Boğaçayı yüzeyini saran sucul bitkilere ve biriken çöplere yönelik temizlik çalışması başlattı. Her yaz tekrarlanabilen yosun krizi Temmuz sıcakları itibariyle yine kendini gösterdi. Su üzerini kaplamaya başlayan ve dipte balçık oluşmasına neden olan yosunların yaydığı koku sinekleri de kendine çekti. Su üzerinde yüzen plastik çöpler ve su dibinde biriken cam atıklar zaten az olan balık popülasyonunu etkiliyor. Denizdeki kirlilikten kaçan balıkçılar soluğu Boğaçayında aldı. Çayda da yüzen çöplerle karşılaşan balıkçılar oltayı çöplerin arasına salladılar.
Suyun rengi değişti
Antalya'nın dört yanında görülen ve önüne geçilemeyen çöp manzaralarının Boğaçayında da görülmesi kirliliğin önüne geçilemez hızla arttığını gösterdi. Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan ve kuzeyden gelen Göksu ve batıdan gelen Çandır çayının, Konyaaltı sahiline 2 kilometre kala birleşmesiyle oluşan Boğaçay, kış ayında mavi ve berrak rengiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakırken yaz aylarında kirli görüntüsüyle üzüyor. Yosun, çöp ve dipte oluşan balçıklar nedeniyle rengi değişen Boğaçayı etrafa yaydığı kötü kokular ve çektiği sineklerden dolayı ziyaretçi sayısında düşüş yaşıyor. Düzenli olarak Boğaçayına gelip zaman zaman balık tuttuğunu söyleyen Salih Uzun Yıllardır Antalyada yaşıyorum. Düzenli olarak geldiğim bu çayı çöp içinde görmeye tahammül edemiyorum. Elimden gelse ben temizleyeceğim. Her yaz temizleniyor ama suyun tamamen yosunla kaplı olup çöple dolmasını ve kokudan yaklaşılamayacak durumuna gelmesini mi bekliyorlar temizlemek için? Az önce bir adamın çöplerin arasına balık tutmaya çalıştığını gördüm. Antalya gibi bir şehre yakışmayan görüntüler bunlar. Sorumluluk sadece belediyelerde değil. Buraya çöpü atan bizleriz. Önce bizim bilinçlenmemiz lazım. diyerek sözleriyle durumun vahametini aktardı.
Dilan ANDIÇ Ergün DEMİR