• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 12 Şubat 2024 14:21

B sınıfına motosiklet müjdesi

B sınıfına motosiklet müjdesi

Antalya Sürücü Kursları ve Çalışanları Dernek Başkanı Hakan Akan, Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile B sınıfı ehliyete sahip olanların, belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanılabileceğini söyledi.

KULLANABİLECEKLER ANLAMINA GELMİYOR

Bunun B sınıfı ehliyeti olanların direk olarak 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabileceği anlamına gelmediğini söyleyen Hakan Akan, “Yani öyle B ehliyet sahibiyim, 125cc motosiklet kullanayım diye bir şey yok. 50 cc ile 125 cc arasında bir motosiklet kullanmak istersen sürücü kursuna kayıt olmak gerekiyor. Sürücünün B sınıfı ehliyeti olduğu için teorik sınavdan zaten muaftı.  Ancak direksiyon eğitimi zorunlu ve direksiyon sınavına girmek zorunlu. Tek değişiklik ehliyet kartına dönüştürmeden sistemde gözüken A1 sertifikası ile 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler. Ticari olarak kullanmak için ehliyete dönüştürmek zorunlu” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı Motosiklet Üreticilerinin gönlünü almış ve sektörümüzün zarar görmeyeceği bir şekilde uyarlama yapıldığını aktaran Hakan Akan, “ En az 2 yıllık B sınıfı sürücü belgesi olanlar A1 sınıfı için kursa kaydolarak eğitim alacak. Direksiyon sınavına girecek ve sertifikayı alacak. Ancak sertifikayı sürücü belgesine dönüştürmeden araç kullanabilecek. Türkiye sınırlarında yurt dışına çıkacaksa sertifikayı aldıktan sonra 2 yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürmezse yurt dışında motosiklet kullanamayacak ama Türkiye sınırları içerisinde sertifikayı dönüştürmeden kullanabilecekler” açıklamasında bulundu.

A1 DAHA CAZİP OLACAK

Söz konusu değişikliğin sürücü kursları için ise bir kayıp olmadığına değinen Antalya Sürücü Kursları ve Çalışanları Dernek Başkanı Hakan Akan, “ Bu durumda kurslar için bir kayıp söz konusu olmayıp, vergi ödemeden alınacağı için vatandaş için A1 biraz daha cazip olacaktır. Bu durumun İçişleri Bakanlığı tarafından kontrolünün nasıl sağlanacağı ya da sertifikanın trafik polislerince kontrolünün sistem üzerinden olması beklenmektedir” dedi

B sınıfı ehliyeti olanların 125 cc’ye kadar motosiklet kullanabilmeleri için en az 2 yıl B sınıfı ehliyeti olma zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Hakan Akan, “En az 2 yıllık B sınıfı ehliyet şartı var.  Ehliyetin son 5 yıl içerisinde geçici ve daimi olarak geri alınmamış olması lâzım. Sadece şahsi kullanıma uygun motosikletler için geçerli olacak. Onun için de MEB uygulamalı eğitim ve sınav şartı var. Ticari kullanım için kullanılan motosikletleri kullanamayacak” ifadelerini kullandı.

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİNİ TAMAMLAYACAK

“Kısaca B sınıfı sürücü belgesi ile her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de kullanılabilecek” diyen Hakan Akan şunları söyledi: “Yayımlanan yönetmeliğe göre; deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak, gereken sağlık şartlarını taşımak ve daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak koşullarıyla, belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. Bunun için sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenmesi için yeterli olacak. Sürücü belgesi üzerine kod yazılmasına gerek olmayacak. Ancak söz konusu kişiler, istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecek. Söz konusu yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK