• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 28 Kasım 2022 00:30

Atay Uslu Fransa'da Temaslarda Bulundu

Atay Uslu Fransa'da Temaslarda Bulundu
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Fransa’da göç, göçmen, mülteci sığınma ve uyum konularıyla ilgili olarak Fransa’nın Paris Şehrine ziyaret gerçekleştirdi ve Fransız muhataplarıyla görüşmeler yaptı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Fransa’da göç, göçmen, mülteci sığınma ve uyum konularıyla ilgili olarak Fransa’nın Paris Şehrine ziyaret gerçekleştirdi ve Fransız muhataplarıyla görüşmeler yaptı. 

 

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde  faaliyet gösteren Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Komisyon Başkanı Atay Uslu Başkanlığındaki heyet  Paris’te Fransız senatörlerle ve göç ile ilgili kuruluşlara bir araya geldi. 

 

FRANSA SENATOSUNDA GÖÇ VE UYUM KONUŞULDU. 

 

Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ziyaretleri ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmede; “Fransız Senatör Avrupa İşleri Komisyonu Başakanı Fransız Senatör Sn. Cyril Pellevat, Senato Yasama İşleri Komisyonu Başkanı François-Noel Buffet, Avrupa İşleri Komisyonu üyesi Sn.  Jean-Yves Leconte’la ile görüşmeler yaptık.

 

AVRUPA’NIN YAŞAM HAKKINI İHLAL EDEN UYGULAMALARINDAN KAYGILIYIZ.

 

Görüşmelerde  “göç, iltica, FRONTEX uygulamaları, kayıp mülteci çocuklar, sığınma ve uyum süreçleri, güvenli bölge, güvenli ve gönüllü geri dönüş, yük paylaşımı, kaynak ülke sorunları” üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Avrupa’da Yunanistan’ın geri itmeleri ve Frontex’in yaşam hakkını ihlal eden uygulamasından duyduğunuz endişeyi ifade ettik.  

 

Avrupa’nın yeniden yerleştirme uygulamalarındaki çözümsüz yaklaşımının, Akdeniz’deki kurtarma operasyonlarındaki duyarsızlığının hatta ölüme terk edişi konusunun insan hakları ve sığınma hakları değerleriyle uyuşmadığını ifade ettik. Avrupa’da son 4 yılda kaybolan 15 bin’den fazla mülteci çocuklarla ilgili kaygımızı ilettik.  Türkiye’nin sığınmacılar konusundaki çalışmalarını ifade ettik, Fransız ve Avrupalı muhatapalarımızın yük paylaşımı, yeniden yerleştirme, kaynak ülke sorunlarına çözüm üretme konusunda insiyatif almaya davet ettik ve Türkiye’nin güvenli bölge modeline destek vermelerinin önemine dikkat çektik. “

 

Fransız senatörler Fransa’nın aslında özellikle Kuzey Afrika  göçmenleri ile büyüdüğünü  ama son yıllarda önemli gündemlerinden birinin göç olduğunu, göç süreçlerinin siyaseti çok olumsuz etkilediğini, siyasette göçmen düşmanı bir dalganın büyüdüğünü süreci yönetmek için uğraştıklarını ifade ettiler.  Fransız senatörler Türkiye ile göç konusunda ortak çalışma yapmanın önemli olduğunu işbirliğini geliştirmek için çalışmalar yapacaklarını ifade ettiler. 

 

PARİS’TE ULUSLARARASI GÖÇ ÖRGÜTÜ VE STK ZİYARETLERİ

 

Göç ve Uyum Alt Komisyonu heyeti Fransa’da Fransa Türk Büyükelçisi Ali Onaner’i, Fransa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni ve Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Paris Ofisi ziyaret ederek Fransa’daki yeniden yerleştirme ve uyum projeleri konusunda bilgi aldılar.