• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 02 Eylül 2022 17:33

Asistan hekimler hak arayışında

Asistan hekimler hak arayışında
Sağlıkta şiddetin artması ve yaptırımların yetersiz olması, nöbet sayılarının fazla olmasından dolayı asistan hekimler Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde toplanarak hak talebinde bulundu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi asistan hekimleri, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapmakta olan asistan hekim hakları için hastane önünde bir araya geldi. Doktor Şükrü Tansuhan Çetiner yaptığı konuşmada, asistan hekimlerine 1 yıl önce verilen sözlerin ve müjdelerin yerine getirilmemesinden dolayı sitemlerde bulundu.

Hastane önünde toplanan asistan hekimler özlük haklarını savunmak için bir araya geldi. Kendilerine 1 yıl önce verilen sözler ve müjdelerin yerine getirilmediğini dile getiren asistan hekimler, ülke çapında üniversitelerde çalışan meslektaşlarıyla kurdukları iletişim sonucunda tek ses olma kararı aldı.

SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Sağlıkta şiddetin artması ve yaptırımların yetersiz olması, nöbet sayılarının fazla olmasından dolayı asistan hekimler Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde toplanarak hak talebinde bulundu. Hak talebi arayışı amacıyla yapılan protesto konuşmasını Doktor Şükrü Tansuhan Çetiner gerçekleştirdi. Tansuhan Çetiner "Üniversitelerde görev yapan asistan hekimler olarak bulunduğumuz iller hatta bölgelerde en zor vakalarla baş etmeye, en ağır hastaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Bu sağlık sistemi içerisindeki yükün önemli bir bölümünü biz asistan hekimler çekmekteyiz. Sağlık bakanlığına, Yükseköğretim Kurumu’na, hocalarımıza, tüm hekim ve sağlık emekçisi arkadaşlarımıza ve halkımıza sesleniyoruz. Özlük haklarımız için verdiğimiz mücadelede yaklaşık 1 yıl önce bizlere sözler verilmiş, müjdeler duyurulmuştur. Bu sözler yerine getirilmemiş, sürekli oyalanmış ve beklenmemiz istenmiştir. Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır" diyerek verilen sözlerin yerine getirilmesini talep etti.

HEKİMLER İSTİFA EDEBİLİR

12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlandığını söyleyen Tansuhan Çetiner, yayınlanan yönetmeliğin, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamasının altını çizdi. Hekimlerin itirazları sonucunda Yükseköğretim Kurumunun bu duruma yönelik bir çalışma başlattığı ilan edildiğini ekleyen Tansuhan Çetiner, "Hala net bir tarih ilan edilmemiş, aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür. Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen, 2 kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur. Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliği düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir" diyerek hekim istifalarının olabileceğini vurguladı.

"GELİR GETİRMEYEN HEKİMLER" YAFTASI

Tansuhan Çetiner, getirilen yönetmelik, geleceğin sağlıkçılarını ve bilim insanlarını yetiştiren, tıp fakültesi eğitiminde önemli yeri olan temel tıp bilimleri alanlarında görev yapan öğretim üyeleri ve asistan hekimleri taban katsayısı üzerinden klinik branş hekimlerinden ayırıp "gelir getirmeyen hekimler" olarak dışlayarak onur kırıcı ve kabul edilemez bir durum oluşturduğunu söyledi. Doktor Çetiner, performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan yönetmeliğin taban katsayı ayrımlarıyla veya belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da derinleştirdiğini belirtti. Konuşmasının devamında Doktor Çetiner "Mevcut yönetmelik değişmezse hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz.Sürekli görmezden gelinen, sesleri duyulmak istenmeyen yabancı uyruklu asistan hekim kadrolarında çalışmakta olan meslektaşlarımız bütün iyileştirilmelerden muaf tutulmakta, asgari ücretin altinda bir maaş almakta, birçoğu sigortasız çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

36 SAAT MESAİ, 5 DAKİKA HASTA BAKMA

 

Tansuhan Çetiner, asistan hekimlere 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşi ortak mücadelelerinde ses olduklarını dile getirdi. Gelir talebinde cevap olduğunu iddia eden yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim vermeyeceklerini bildirilen Doktor Çetiner, yaşamlarının güvence altına alınmasını istedi. Doktor Tansuhan Çetiner "15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yaninda iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz" diyerek sözlerini noktaladı. Eylem tüm asistan hekimlerin alkış tutmasıyla son buldu.


haberseri.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.