• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 04 Eylül 2023 12:31

Artan maliyetler işleri düşürdü

Artan maliyetler işleri düşürdü

Antalya’da yaşayan vatandaşlara kuru temizleme hizmeti veren Turan – Yeliz Dinç çifti, son zamanlarda artan işletme maliyetleri ve düşen iş hacmi nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Artan Tedarik Maliyetleri

Doların engellenemeyen yükseliyi ve maliyetlerdeki artış nedeniyle maliyet farklarını hizmete yansıtmak zorunda oldukları için fiyatların yükseldiğini belirten Turan – Yeliz Dinç çifti, “Kuru temizleme işletmeleri, temizlik kimyasalları, su, elektrik ve işçilik gibi temel tedarik maliyetlerinin arttığını bildiriyorlar. Bu maliyet artışları, işletmelerin kar marjlarını ciddi şekilde sıkıştırıyor ve fiyatları yükseltmek zorunda kalmalarına neden oluyor. Pandemi süreci, insanların daha az formel kıyafet giymesi ve evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte kuru temizleme talebinde azalmaya yol açtı. İnsanlar, özellikle iş giysilerine olan ihtiyaçlarını azalttılar ve bu da kuru temizleme işletmelerinin iş hacmini olumsuz etkiledi. Pandemi sonrası ise ortaya bi kez ekonomik kiriz çıktı. Piyasalar bir türlü normale dönmedi. Ekonomik kriz ile birlikte döviz kuru sürekli yükselişte. Durum böyle olunca da vatandaşlar hayatlarında bazı kısıtlamalara gitmek zorunda kaldı. Yani bir nevi kuru temizleme bazıları için lüks olmaya başladı” dediler.

Kapanan İşletmeler

Artan maliyetler ve düşen işler, bazı kuru temizleme işletmelerinin kapanmasına neden olduğunu aktaran Dinç çifti, “Küçük işletmeler, rekabetin arttığı bir ortamda ayakta kalmakta zorlanıyorlar. Hükümetlerden ve yerel yönetimlerden destek talep ediyoruz.  Sektörün sürdürülebilirliğini korumak ve işletmeleri desteklemek için mali teşvikler ve düzenleyici kolaylıkların gerekiyor. Bunun başında KDV indirimi geliyor” şeklinde konuştular.

 

Müşterilerden Anlayış Bekleniyor

Müşterilerinden anlayış beklediklerini dile getiren Turan – Yeliz Dinç çifti, “Yerel işletmeleri desteklemek ve kaliteli hizmetlerini sürdürebilmelerine yardımcı olmak için sadık müşteriler önemli. Kuru temizleme sektörü, artan maliyetler ve düşen iş hacmi gibi zorluklarla mücadele ederken, bu işletmelerin yerel ekonomilere ve istihdama katkı sağladığı da unutulmamalıdır. Sektorün karşılaştığı bu sorunlara çözüm bulmak, hem işletmeler hem de müşteriler için önemlidir. Artan maliyetleri ne yazık ki bizler de müşterilerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz. Müşterilerimizden anlayış bekliyoruz” ifadelerini kullandılar.

 

Haber: Aydın ÇEVİK