• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 23 Kasım 2022 12:26

Araçlarda ÖTV indirimi yok

Araçlarda ÖTV indirimi yok
Bakan Nureddin Nebati’nin açıklamalarının ardından ikinci el araç piyasası tekrardan hareketlilik yaşadı. Yaşanan hareketliliği Antalya Emlakçılar ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar değerlendirdi.

Sıfır araç piyasasına ÖTV indirimi gelecek duyumları nedeniyle ikinci el araç piyasası son zamanlarda bir hayli durgundu Bakan Nureddin Nebati’nin açıklamalarının ardından ikinci el araç piyasası tekrardan hareketlilik yaşadı. Yaşanan hareketliliği Antalya Emlakçılar ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar değerlendirdi.

Uzun zamandır artan otomobil fiyatları sebebiyle birçok vatandaş ikinci el piyasasına yöneldi. İkinci el piyasasının yoğunlaştığı dönem de sıfır araçlara ÖTV indirim gelecek haberlerini duyan vatandaşlar ellerindeki parayı bekletti ve ikinci el araç piyasası da bu durumdan etkilenerek bir hayli durgunlaşmıştı. Vatandaşların sıfır araç alımları konusunda yanlış anladığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, otomobil fiyatlarında matrah düzenlemesi yapılacağını ÖTV indiriminin olmadığını söyledi. Konunun üzerine bilgi aldığımız Antalya Emlakçılar ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, ‘’3-5 aydır ÖTV yönünde yapılan indirim dedikoduları çıkmıştı. Bundan dolayı insanlar alışveriş yapmaktan geri durmuştu. Bakan Beyin açıklamaları sonrası, ikinci el piyasasında tekrar hareketlilik başladı. Yılbaşı gelmeden tüm vatandaşlarımızın ceplerine uygun araç almasını tavsiye ediyorum çünkü fiyatlar daha da yükselecek’’ diyerek uyarılarda bulundu.

YILBAŞI ÖNCESİ ARAÇ SAHİBİ OLUNMALI

Vatandaşlar gelecek olan matrah düzenlemesiyle birlikte araç fiyatlarının düşeceğini beklerken Başkan Çağlar, devletin yapacağı matrah indirimini sıfır otomobil satan bayilerin fiyat attırma politikasıyla engelleyeceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati matrah indiriminin 1 Aralık itibariyle uygulanacağını söyledi. Başkan Çağlar ise, yılbaşı öncesinde vatandaşların ceplerine uygun araçları bir an önce almasını daha büyük zamların söz konusu olduğunu söyledi.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN 2.EL PİYASASI HAREKETLENDİ

Şu an Türkiye genelinde ikinci el piyasasının normal bir seviyede gittiğini ifade eden Başkan Çağlar, ‘’3-5 aydır ÖTV yönünde yapılan indirim dedikoduları çıkmıştı. Bundan dolayı insanlar alışveriş yapmaktan geri durmuştu. Son olarak Bakan Nureddin Nebati’nin açıklamalarının ardından piyasada tekrar hareketlilik başladı. Yılbaşına doğru hareketliliğin daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü yılbaşından sonra fiyatlar daha da arttırılacak. Şu anki piyasadan esnaflar ve müşterilerimiz, kendi ceplerine uygun bulduğu yerlerden araçlarını almalarını tavsiye ediyorum’’ açıklamalarında bulundu.

MATRAH DÜZENLEMESİ İLE ARAÇ FİYATLARI

ÖTV'de herhangi bir indirime gidilmeyeceğini bildiren yetkililer, matrah düzenlemesinin beklenen indirimi etiketlere yansıtacağını duyurdu. Düzenlemeyle birlikte ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. İndirimle birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek. 1600 cm3'e kadar olan araçlarda, matrahı 120 bin lirayı aşmayan araçlar için ÖTV oranı yüzde 45 olarak uygulanıyor. Düzenlemeyle birlikte buradaki 120 bin lira tutar 200 bin lira çıkarılırsa bu durumda şu anda yüzde 70'lik ÖTV diliminde bulunan araçlardan yüzde 45 ÖTV alınacak. Yüzde 70'lik hesaplamayla bu aracın bugünkü fiyatı 400 bin lira civarında. 200 bin lira üzerinden yüzde 45 ÖTV ve yüzde 18 KDV hesaplandığında aracın fiyatı 342 bin 200 lira oluyor. Yüzde 45'lik dilimin matrahı 250 bin liraya çıkarılırsa; yüzde 80'lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin liralık fiyatı 427 bin 750 liraya inecek.

KOOPERATİFLER KREDİ VERMİYOR

Araç almak isteyen vatandaşlar için banka ve kooperatiflerin kredi yönünde adımlar atması gerektiğini söyleyen Başkan Çağlar, banka faiz oranlarının düşmesi gerektiğini söyledi. Başkan Çağlar, ‘’Şu anda krediler yüksek ve çok az miktarda verildiği için alışveriş çok yavaş gidiyor. Kredi faiz oranlarının düzenlenmesi lazım. Bazı kooperatifler emlak, galericilik ve rant a car ile uğraşanlara kredi vermiyorlar. Bununla ilgili de çalışma olması lazım. Bizim esnafımız gerçekten zor durumda. Yeni işyeri açan esnaflarımızın bu krediye çok ihtiyaçları oluyor. Başka meslek dalları için kooperatiflerin kredi çalışmaları var ama bizim sektöre verilmiyor. Bununla alakalı devletimizden yardım istiyoruz’’ diye konuştu.

Ayşem SİCİM