• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 24 Kasım 2023 15:46

Antalya'nın Ulaşım Sorunlarını Dile Getirdi

Antalya'nın Ulaşım Sorunlarını Dile Getirdi

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut KAYA Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Antalya'nın Ulaşım Sorunlarını Dile Getirdi

Aykut KAYA konuşmasında;

‘’ Bir çok defa ihalesi ertelenen en son aralık ayında ihalesi yapılacağı söylenen Antalya-Alanya otoban projesinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor. D-400 karayolu mevcut ulaşım yükünü kaldıramamaktadır. Hep aynı örneği veriyorum Almanya’dan uçakla Antalya’ya 3 saatte gelen bir turist Antalya’dan Alanya’ya yazın 3.5 saatte gidememektedir. Bu otoban acil yapılmalıdır yap işlet devret modeli ile değil, doğrudan milli bütçeden karşılanarak yapılması gerekmektedir. Çünkü Antalya zaten gereken vergiyi katkıyı ülke ekonomisine sağlamaktadır. Ayrıca alternatif turizm yolunun da havalimanından Kızılağaç bölgesine kadar eksikliklerinin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Boğazkent ve Gündoğdu arasındaki yapılmayan 18 km.lik yol ve Manavgat sorgun bölgesinde bir köprü yapılarak Kızılağaç’a bu alternatif turizm yolunun bağlanması gerekmektedir. Antalya’yı ilçelerine ve diğer illere bağlayacak demiryolu projesinin inşaatına bir an önce başlanmalıdır. 2024 yılındayız milli ekonomiye ciddi katkı sağlayan bir şehir düşünün ama hala demiryolu otobanı yok.

 

Yıllardır yapımı devam eden Çubuk Beli tünelinin ve Konya-Antalya bağlantısını sağlayan Alacabel tünelinin bir an önce tamamlanması ve bağlantı yollarının açılması gerekmektedir. Gazipaşa-Anamur arasında yıllardır inşaatı devam eden yolun bir an önce ödenek ayrılarak tamamlanması gerekmektedir. Şiddetli yağışlarda yol saatlerce trafiğe kapalı kalmaktadır. Bu yol Antalya’nın sahilden doğu ve güneydoğuya olan bağlantısıdır ve önemlidir. Beyşehir üzerinden açılan yol ve tünel Antalya’nın ihtiyacını karşılamaktan uzaktır.

 

Antalya’nın 3 tane Antalya trafiğini rahatlatacak ancak tamamlanmamış çevre yolu projesi vardır. Bunlardan bir tanesi 15 km.lik  batı çevre yolu Konyaaltı’ndan başlayıp Korkuteli yol kavşağına kadar bu yol açılsa da bu yol üzerinde bitirilmeyen kavşaklardan dolayı sıkıntı yaşanmaktadır.  Bu yol üzerindeki iki kavşağın köprülü kavşak yapılması gerekmektedir. Bu kavşaklar Korkuteli yol ayrımı kavşağı ve Duraliler kavşağıdır. İkincisi  37 km.lik kuzey çevre yolu organize sanayi üstünden Aksu’yu geçtikten sonra bağlanacak bu yolun sadece 18 km.lik kısmı bitirildi. Kalan kısmının da bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Bir de hiç açılmayan 15 km.lik kuzeybatı çevre yolu var. Batı çevre yolunu ve kuzey çevre yolunu birbirine bağlayan kuzeybatı çevre yoluna hiç başlanmadı. Bu çevre yollarının yapılması kent içi trafiğini rahatlatacaktır. Ürün taşıyan kamyonlar turist taşıyan araçlar şehir içine uğramadan devam edebileceklerdir. Ayrıca Hürriyet Caddesi üzerindeki Yeni sanayi kavşağı, Uncalı kavşağı ve Duralililer kavşaklarında köprülü kavşak yapılması gerekmektedir.’’

ANTALYAMIZ İÇİN RAYLI ULAŞIM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİDİR

Sözlerine Antalya’nın raylı ulaşım sistemi ihtiyacı hakkında devam eden KAYA;

‘’İktidar temsilcileri ve Bakanları Antalya’ya hızlı treni 2023 yılına kadar üç koldan getireceğiz diye söz vermişlerdi. Üç koldan birincisi Konya’dan gelen ikincisi Eskişehir’den gelen üçüncüsü İzmir’den gelen bu projeler hala ne yazık ki inşaatına bir türlü başlanmamış durumdadır. Antalya’mızın hızlı trenle diğer illere bağlanması iç turizmi de geliştirecek ve hareketlendirecektir. Hızlı tren projeleri bir an önce hayata geçirilmelidir.

Antalya’mızdaki mevcut raylı sistem hattı arttırılmalıdır. Böylece trafik yoğunluğu azalacaktır. Mevcut 3 raylı sistem hattına 2 hat daha eklenerek 5 hata çıkartılması planlanmaktadır. Büyükşehir belediyesinin bir an önce bu iki hat inşaatını bitirmesi gerekmektedir ve kamuoyunu ne zaman biteceği konusunda aydınlatmalıdır. Ayrıca Antalya’dan Gazipaşa havalimanına kadar bir raylı sistemin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Antalya limanımızın da bir demiryolu bağlantısı olması gerekmektedir. Burdur’dan limana konvansiyonel bir demiryolu hattının gelmesi hem lojistik maliyetini azaltır hem de trafik yoğunluğunu azaltır.’’ dedi.

HALK OTOBÜSLERİ DAHA VERİMLİ ÇALIŞMALIDIR

Antalya halkının en büyük sorunlarından biri olan toplu ulaşım sistemi hakkında TBMM’de görüşlerini dile getiren Aykut Kaya;

‘’Antalya’da halk otobüsleri verimli çalışmamaktadır. Seferler planlara ve programlara uygun yapılmamakta, rastgele ve belediyece belirlenmiş duraklarda durmamakta trafiği aksatmakta, yolculara özensiz davranılmaktadır Büyükşehir belediyesi halk otobüsleri konusunda koordinasyon ve denetim yetkisini daha etkin kullanmalıdır. Otobüs taşımacılığında özelleştirme vatandaşlara hizmet anlamında pek başarılı olmamıştır. Dolayısı ile Büyükşehir belediyesinin taşımacılıkta bütün inisiyatifi kendi üzerine alması vatandaşların daha iyi hizmet alması için önemli olacaktır.

Son olarak, yakında Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi olacak Belediye Başkan adaylarından bu ekonomik krizde üniversitede okuyan öğrencilerimiz için toplu taşımayı ücretsiz yapmalarını ve üniversitedeki her gencimize internet desteği vermelerini talep ediyorum.’’ diyerek sözlerini tamamladı.