• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 05 Ekim 2020 11:35

Anonim Karttaki Tehlike

Anonim Karttaki Tehlike
Koronavirüs tedbirleri kapsamında HES kodu zorunluluğu toplu taşımada da yürürlüge girdi. Sistem Antalyakart ile entegre edildi. Ama ya anonim kart kullananlarda virüs varsa…

İçişleri Bakanlığı 81 ilin Valiliğine "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" genelgesi gönderdi.

 

Buna göre şehirler arası uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla yapılacak seyahatlerde uygulanan HES kodu sorgulaması bundan boyle şehir içi toplu ulaşımda da uygulanacak.

 

KARTLARLA ENTEGRASYON SAĞLANIYOR

Otobüs, metro, metrobüs gibi araçlarla yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş akıllı seyahat kart sistemleri ile HES uygulaması arasında entegrasyon sağlanacak. Bu noktada kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran evvel başlanılacak. Kovid-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri Valilik ya da Kaymakamlıkla paylaşılacak.

 

Toplu ulaşımda HES kodu uygulaması Antalya’da da hayata geçerken Sağlık Bakanlığı virüslü ve izole durumda olması gereken vatandaşların listesini güncelleyerek ilgili kurumlara gönderiyor. Antalya’da toplu taşıma araçlarında Sağlık Bakanlığı verileri ile Antalya Kart sistemi entegre edildi.

 

VİRÜSLÜ İSE UYARI VERİYOR

Sağlık Bakanlığı’nın göndermiş olduğu listed yer alıp da toplu taşıma aracına binmek isteyen vatandaş akıllı kart sistemini okuttuğu zaman HES kodu otomatik olarak sisteme düşüyor ve araca binen kişinin virüslü olup olmadığı anında sorgulanıyor. Şayet kartını okutan kişi virüslü ya da izole altında olması gereken kişi ise sistem otomatik olarak uyarı veriyor.

 

UYARI VERİYOR KART KAPANIYOR

Antalya Otobüscüler Odası Başkanı Yasin Arslan da HES kodu ile ilgili toplu taşıma araçlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtirken “HES uygulaması kartlı sistem üzerinden Antalya kart üzerinden sağlanacak ve  yaşanacak bir kaos yoktur. Karantina veya izolasyonda olan vatandaşların kartı kapanacak veya cihazlar uyarı verecek toplu taşımayı kullanması engellenecektir” açıklamasında bulundu.

 

ANONİM KARTLARDA DURUM VAHİM

Buraya kadar herşey normal görünüyorken akıllara ya isme tanımlanmayan anonim kartlarla ile toplu taşıma araçlarına binenlerin ne olacağı sorusu geliyor. Çünkü kartın içerisinde kartı kullanan kişi ile ilgili hiçbir bilgi bulunmuyor. Bu durumda virüslü, izole altında olması gereken ya da temaslı kişi toplu taşıma aracı kullansa da ne yazık ki tespit edilemeyecek. Virüslü olduğunu bile bile toplu taşıma aracı kullanmak isteyen vatandaş kendi hayatını hiçe saydığı gibi toplu taşıma aracını kullanan diğer insanların da hayatını hiçe saymış oluyor.

 

Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.