ANKET SAÇMALIĞI !

  • SUR YAPIIIIIII

Anketlerin seçim sonuçlarını doğru şekilde yansıtıp yansıtmadığı uzun zamandır siyasi tartışmaların odağında.

Anketler, siyasi partilerin ve seçmenlerin davranışlarını anlamak, eğilimleri ölçmek ve seçim sonuçları hakkında öngörüde bulunmak için önemli bir araç olarak kullanılıyor.

Ancak, anket sonuçlarının gerçek oy sonuçlarına ne kadar yakın olduğu konusunda zaman zaman ciddi farklılıklar görülebiliyor.

Bu farklılıkların kaynağı pek çok etkene dayanabilir.

Ankete katılan kişilerin seçim günü fikirlerini değiştirmesi, rastgele örneklem seçimi yapılırken yaşanan zorluklar, anket yöntemlerinin ve soru formatlarının etkisi gibi faktörler söz konusu olabilir.

Anketlerin sonuçları, anketin yapıldığı anda seçmenlerin duygu ve düşüncelerini yansıtır ve seçim gününe kadar değişebilir.

Siyasi anketlerin doğruluğu ve güvenilirliği, seçim sürecinde önemli bir rol oynasa da, kesin ve net sonuçlar sadece sandık sonuçlarıyla belirlenebiliyor.

Bu noktada, anket sonuçlarını yorumlamak ve değerlendirmek önemli; ancak asıl belirleyici unsur, seçmenin sandıkta verdiği oylar oluyor.

Örneğin aday adayının bir tanesi psikolojik olarak baskı yapmak amacı ile ya da Genel Merkeze "İşte anketlerden de ben çıkıyorum" diyebilmek adına bazı gereksiz adımlar atıyor.

Sanki siyasi partilerin Genel Merkezleri sahayı bilmiyormuş, bu tip anketlerin kişiye özel olduğunu bilmiyormuş gibi bir tavır içerisine giriyorlar ya çok gülüyorum.

Akıl var mantık var.

Az biraz düşünseler bu tip hamlelerin aslında kendilerini Genel Merkez bazında küçük düşürdüğünü bile anlayabilirler.

Genel Merkez, sizin yaptırdığınız ve sonucunda sizin aday olarak çıktığınız seçim anketine ne kadar güvenebilir ki?

Siyasi partilerin sonuçta bir ekibi var ve onlar bu işi profesyonelce yapıyor.

Hele hele sosyal medya hesaplarında yapılan anketler var ya.

Tam bir komedi...

Bu tip anketlere Genel Başkanların inanacağını zanneden var ise aday adaylığından falan da çekilmeli.

Hee bazı anketler var ki delege bazında psikolojik baskı kurma amaçlı yapılıyor.

Bak işte ona bişey diyemem ama Genel Merkeze "Anketlerden de ben çıkıyorum" mantığı ile yapılan anketler saçmalığın daniskasından başka birşey değildir.

Dolayısıyla, anketlerin seçim sonuçlarını tahmin etmedeki etkinliği ve doğruluğu, seçim dönemlerinde hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.