• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 28 Şubat 2024 13:03

Altında sahte uyarısı

Altında sahte uyarısı

Her geçen gün yükselişini sürdüren altın fiyatlarında talep de artıyor. Hal böyle olunca fırsatçılar da ortaya çıktı. Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer de sahte altın konusunda vatandaşları uyardı.

Altın fiyatlarının yukarıya doğru çıkmasının ardından sahtecilik olayları da arttı. Başkan Halil Kayaer, altının yerli yatırımcı tarafından uzun yıllardır en çok tercih edilen birikim yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Kayaer  vatandaşı uyararak "Altının içinde ayarı, patenti ve TSE Belgesi bulunmalıdır. Eğer ki alım yaparken şüphelenilen bir durum olduğunda mutlaka sarraftan alınan altının faturası talep edilmelidir” dedi.

 SERTİFİKA VE PATENT DE ÖNEMLİ BİR ÖLÇÜT

Altın alırken bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Halil Kayaer,  "Altının içinde ayarı, patenti ve TSE Belgesi bulunmalıdır. Eğer ki alım yaparken şüphelenilen bir durum olduğunda mutlaka sarraftan alınan altının faturası talep edilmelidir. Altın fiyatlarında son günlerde görülen artış nedeniyle maalesef vatandaşlarımız kötü niyetli kişilerin oyununa gelerek, sahte alış-veriş sitelerinde kurulan tuzaklarla dolandırılabilir“ diye konuştu.

GEREKİRSE YARDIM ALINMALI"

Tüketicilerin bilinçli olmaları ve güvenilir kuyumcu ile çalışmaları, sahtecilik riskini azaltacağını sözlerine ekleyen Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer,  "Altın alım-satım işlemlerinde şüphe duyulan durumlarda uzmanlardan destek almak ve yetkililere başvurmak da önemli bir adımdır. Altın alış-verişi sırasında dikkatli olmak, tüketicilerin maddi kayıplardan korunmalarına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Gram altın dışında gerçek altın ile sahte altını birbirinden ayıran bazı özellikler olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Halil Kayaer dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda şöyle konuştu: "Altın, yatırım ve takı olarak ilgi odağı olan bir metaldir. Altının yüksek değeri, sahtekarların da ilgisini çeker. Sahte altın, altın kaplamalı takılar veya altın görünümlü metal alaşımları gibi farklı şekillerde piyasaya sürülebilir. Sahte altın hem yatırım maliyetlerinizi hem de günlük kullanımlarınızın olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle, sahte altın nasıl ayırt edilir konusu oldukça önemlidir."

MIKNATIS TESTİ YAPILABİLİR

Kayaer, "Evde altının sahte olup olmadığını anlamak için birkaç basit test yapabilirsiniz. İlk olarak, altını bir mıknatısa yaklaştırın; eğer altın mıknatısa yapışırsa sahte olabilir, çünkü gerçek altın manyetik değildir. Bir diğer yöntem, altını sert bir porselen yüzeye sürmektir; gerçek altın temiz bir altın çizgi bırakırken, sahte altın siyah bir iz bırakabilir. Ancak bu testler her zaman kesin sonuç vermez, dolayısıyla şüpheleriniz varsa bir uzmana danışmak en iyisidir" açıklamasında bulundu.

Altının doğru ağırlığını ve boyutları ölçülerek test yapılabileceğini kaydeden Kayaer, "Gerçek altın, sahte altına kıyasla daha ağır veya daha büyüktür. Bunun yanı sıra, sahte altının rengi de genellikle daha soluk ve mat bir görünüşe sahip olabilir.  Sahte altın metal alaşımlarından yapılır ve genellikle mıknatısla çekilebilir. Gerçek altın ise, manyetik değildir ve mıknatısla çekilmesi mümkün değildir. Mıknatıs testi de gerçek ve sahte altını kontrol etmek için kullanılabilir. Tüm bu yöntemler sayesinde gerçek ve sahte altını ayırt edebilir ve yatırımlarını güvenceye alabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK