• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 24 Ağustos 2023 16:34

ALKÜ, TELMESSOS’UN TARİHİNE IŞIK TUTACAK

ALKÜ, TELMESSOS’UN TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ülkemizin kültür turizmi açısından önemli olan Telmessos Yüzey Araştırması 2023 Yılı çalışmaları projesine katıldı. 

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) turizm çalışmalarında birbirinden önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Alanya Kalesi, Antiochia Ad Cragum’da ve Antalya bölgesindeki birçok arkeolojik kazı çalışmalarına destek veren ALKÜ, son olarak Fethiye’deki Telmessos Antik Kentinde başlatılan Telmessos Yüzey Araştırması 2023 Yılı çalışmalarında yer alıyor. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Kızgut Başkanlığında 5 yıl boyunca sürecek 2023 yılı çalışmasına, ALKÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan ve bölüm öğrencileri ekip üyesi olarak katıldı. 

KÜLTÜR TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLANACAK  

Muğla ili, Fethiye ilçesinde Telmessos Yüzey Araştırması, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ile 2021 yılında başlayan proje, ilk olarak Fethiye Şövalye Adasında, 2022 yılı araştırma sezonunda ise Telmessos kaya mezarları yoğunluklu olmak üzere belgeleme çalışmaları yapıldı. Araştırmanın 2023 yılında da Telmessos Nekropol Bölgesindeki lahitler ve Fethiye’nin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hıdırlık Tepesinde çalışmalar devam ediliyor. Telmessos Yüzey Araştırması çalışmalarında; Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Kızgut başkanlığında, ALKÜ’den Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Liverpool Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Doç. Dr. Alan Greaves projenin başındaki isimler olacak. Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan “Kültür turizmi açısından önemli olan bu projenin çalışmaları 13 Eylül tarihine kadar sürmesi planlanıyor. Değişik kültürleri ve kültür eserlerinin görülmesi için çok kıymetli bir proje olacak. Çalışmalarımızı kısa sürede bitireceğimizi umut ediyoruz. Bizlere desteklerini sürdüren Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’a teşekkür ederiz.” diye konuştu.

REKTÖR TÜRKDOĞAN: “ALKÜ, TARİHE IŞIK TUTMAYA DEVAM EDECEK” 

ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, ALKÜ’nün geçmiş yıllarda birçok kültürel etkinliklerde önemli projelere imza attığını ve arkeolojik kazı çalışmalarına büyük katkılar sağladığını hatırlattı. ALKÜ’nün Akdeniz Bölgesinin tarihine ışık tutmak için önemli projelerde yer almaya devam edeceğini söyleyen Rektör Türkdoğan, “Fethiye’nin tarihine ışık tutan en önemli eserler arasında bulunan, Likyalılar döneminde M.Ö. 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Telmessos Antik Kenti’nde yapılacak çalışmalarda ALKÜ, üzerine düşen görevi başarıyla tamamlayacaktır. Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan’ı ve öğrencileri tebrik eder çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.