ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 08 Şubat 2024 10:10

‘Alım gücü sürekli düşüyor’

‘Alım gücü sürekli düşüyor’

Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi Yılmaz Danabaşoğulları, Ocak ayı enflasyonunun maaş zammının yarısını erittiğini ve kamu görevlileri ile emeklilerin alım gücünün sürekli düştüğünü belirtti.

Danabaşoğulları, TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyonunun yüzde 6,70 olduğunu ve yıllık enflasyonun yüzde 64,86'ya ulaştığını aktardı. Geçen yıl yapılan toplu sözleşme gereği 2024 yılının ilk altı ayı için kamu görevlileri ve emeklilere yüzde 15 zam yapıldığını hatırlatan Danabaşoğulları, bu zamın yaklaşık yüzde 7'sinin Ocak ayında enflasyonla eridiğine dikkat çekti.

Danabaşoğulları, memur ve emeklilerin bir sonraki zam dönemi olan Temmuz ayına kadar elde kalan yüzde 8'lik artışla geçinmek zorunda kalacaklarını ancak her ay gerçekleşen enflasyon karşısında maaşların erimeye devam edeceğini belirtti. Bunun sonucunda, önümüzdeki ayın ardından 2024'ün ilk yarısında verilen zamın tamamının enflasyon karşısında eriyeceğini ve memur ve emeklilerin alım gücünün daha da düşeceğini ifade etti.

Danabaşoğulları, Merkez Bankası'nın 2024 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğunu ancak memur ve emeklilere yapılan zamın yüzde 15+10 olduğunu belirtti. Bu durumun maaşların yıl içinde resmi rakamlara göre bile yüzde 10 eriyeceğini gösterdiğini dile getirdi. Mevcut ücret politikasının sürdürülemez olduğunu vurgulayan Danabaşoğulları, kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü yükseltmek için kamu alacaklarına uygulanan yeniden değerleme oranının artırılması gerektiğini ve memur emeklilerine ilave ek ödemenin de verilmesi gerektiğini ifade etti.

Danabaşoğulları, resmi rakamların memur ve emeklilerin maaşlarının sürekli olarak eridiğini gösterdiğini ve bu durumun mutlaka durdurulması gerektiğini söyleyerek, yetkilileri kamu çalışanlarına ve emeklilere refah payını da içeren bir artış yapmaya çağırdı.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK