• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 12 Ağustos 2022 13:59

Adı da alıcısı da yabancı

Adı da alıcısı da yabancı
Türk vatandaşlar için alım gücü düştükçe yabancı alıcıya yönelen esnaflar, etiketleri fiyatlandırmada ve konuşturmada değişikliğe gitti.

Türk vatandaşlar için alım gücü düştükçe yabancı alıcıya yönelen esnaflar, etiketleri fiyatlandırmada ve konuşturmada değişikliğe gitti. Döviz kurlarının sürekli artması üzerine birçok iş kolunda etiketler dolar ve euroya dönmeye başladı. Turizm şehri Antalya’da daha önce etiketlerde Türkçe etiketlerde bulunurken son dönemde Türkçe’nin yerine etiketlerde Arapça kullanılmaya başlandı.

Yükselen enflasyon karşısında alım gücünde yaşanan düşüşten dolayı hedef kitlesini değiştiren birçok esnaf, etiketlerde Türk Lirası birimini kaldırarak dolar ve euro ibaresini kullanmaya başladı. Antalya’da turistlerin yoğun olarak görüldüğü Kaleiçi ve Yat Limanı’nda Türkçe tabela ve etiket bulmak gitgide zorlaşıyor. Bu durumu Türk vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı yaşandığını öne süren bölge esnafından biri olan Osman Kuray “ Etiket ve tabelalarımızın Türkçe olmasına karşın müşterimiz her zaman turistler oluyor. Günde 100 satış yapıyorsam bunun sadece 10 tanesi yerli turist oluyor. Fiyatlar konusunda düşüşe gidemiyoruz, kârın zararı karşılaması gerekiyor.” dedi.

“Çarpmayı öğrendik”

Arapça, İngilizce ve Rusça olarak güncellenen tabela ve etiketler yerli turistin dikkatini çekti. Etiketler karşısında dükkana girmeye çekindikleri yönünde konuşan Türk alıcılar “ Sadece bakmakla yetiniyoruz. Etikette döviz birimden fiyatlandırmayı görünce 18 ile çarpıyoruz. Bu da bizi almak için caydırmaya yetiyor. Bu sayede çarpmayı da öğrendik.” diyerek serzenişte bulundu. Birçok giyim, baharat ve hediyelik eşya dükkanlarına çok sayıda yabancı dilde afiş asılması yerli halkı rahatsız ederken, esnaf durumdan şikayetçi olmadığını dile getirdi. Bölge esnafı "Yakın zamanda en çok alışveriş yapan kesim, yurt dışından gelen müşterilerimiz. Hem Türkçe hem İngilizce, Arapça ve Rusça reklamlarımız yeterince var. Ama ağırlıklı olarak yabancı dövizler kullanıyoruz. Türk alıcı bulamıyoruz.” dedi. 


www.haberseri.com
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.