• SUR YAPIIIIIII
DÜNYA Haber Girişi : 25 Haziran 2023 12:59

ABD istihbaratından çarpıcı iddia

ABD istihbaratından çarpıcı iddia

Rus güvenlik şirketi Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun girişimleriyle sonlanan isyanla ilgili ABD basınında bomba bir iddia ortaya atıldı. ABD'li istihbarat yetkililerinin, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in silahlı eylem hazırlığında olduğunu günler öncesinden bildikleri ve söz konusu istihbaratı Beyaz Saray ve ilgili kurumlara "acil" koduyla geçtikleri öne sürüldü.   

Bir istihbarat yetkilisi, Prigojin'in isyanına hazırlıksız yakalanmadıklarını kaydederek, "ABD yönetimine bir şeyler planlandığını söyleyebilecek kadar yeterli işaret vardı yani Beyaz Saray'ın buna hazır olduğunu düşünüyorum" görüşünü paylaştı. Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarda kalıp kalmayacağına ve herhangi bir istikrarsızlığın Rusya'nın nükleer cephaneliğinin kontrolü için oluşturabileceği sıkıntıya ilişkin "yüksek endişe" duyulduğunu belirterek, "Bu doğrultuda birçok soru mevcuttu" ifadesini kullandı.

ABD istihbaratından çarpıcı iddia: Wagner'in silahlı isyan çıkaracağını biliyorduk

"İSYANIN NEDENİ HÜKÜMETLE İMZALANACAK SÖZLEŞME"

Olası "Rus iç savaşı"ndan kaynaklanabilecek istikrarsızlığın "ana korku" olduğuna dikkati çeken yetkililer, Beyaz Saray'ın yanı sıra Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre'deki üst düzey yetkililerin son iki haftada istihbaratla ilgili bilgilendirildiklerini belirtti. Yetkililer, Prigojin'in isyanının en önemli sebeplerden birinin, 10 Haziran'da Rusya Savunma Bakanlığının savaşan tüm gönüllü grupların hükümetle sözleşme imzalaması gerektiğine dair talimatı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.