• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 01 Mart 2022 11:29

8 Mart haftasında AGC’den anlamlı proje

8 Mart haftasında AGC’den anlamlı proje
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi arasında imzalanan protokolle “Antalya’da Medya Dilini Dönüştürüyoruz” projesi, hayata geçiriliyor.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi arasında imzalanan protokolle “Antalya’da Medya Dilini Dönüştürüyoruz” projesi, hayata geçiriliyor. 

Proje kapsamında kadına yönelik haberlerde eşitlikçi medya dilinin yaygınlaşması; cinsiyetçi ve ötekileştirişi ifadelerin kullanılmasının etkileri hakkında basın mensuplarının ve iletişim programları öğrencilerinin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

 TÜKD Antalya Şube Başkanı Fulya Sarvan ve AGC Başkanı İdris Taş arasında imzalanan protokol ile “Antalya’da Medya Dilini Dönüştürüyoruz” projesi başlatıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftası öncesinde AGC İdare Merkezi’nde imzalanan protokolde AGC Başkanı İdris Taş ve TÜKD Başkanı Sarvan’ın yanı sıra TÜKD 2. Başkanı Sahil Bozkurt, AGC ve TÜKD üyesi Songül Başkaya, AGC Başkan Vekili Işık Tuncel de hazır bulundu.

 Başkan Taş, “Basın meslek ilkelerinin temelinde - Hiç kimse ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanmamalı, aşağılanmamalıdır. Barış, demokrasi, hukukun üstünlüğü laiklik ve insan hakları başta olmak üzere; insanlığın evrensel değerleri, çok seslilik ve farklılıklara saygı duyulmalıdır -  ifadeleri yer alır” Haber dillerinde bu konuda özenli üslup kullanan ve örnek olan Antalya basınının özellikle kadınlara yönelik haberlerde cinsiyetçi bir dilden kaçınmaları bunun yerine eşitlikçi bir dil kullanmalarının sağlanması ve bu konuda da tüm ülkeye örnek olması hedefleniyor” diye konuştu. Protokol kapsamında AGC üyesi olsun olmasın, talep eden tüm medya mensuplarına çevrimiçi eğitimler verileceğini ifade eden Taş,  “Ülke çapında dikkat çeken çalışmalarıyla farkını her zaman gösteren Antalya basını, bu değerli projeyle birlikte, kadına yönelik haberlerde kullanacağı özenli dil ile de örnek olacak” diye konuştu.

 TÜKD Antalya Şube Başkanı Fulya Savran, AGC ile hayata geçirilecek projeyi önemsediklerini ifade ederek, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, cinsiyetçi haber dili kullanan kadına yönelik haberlerde medya araçları ve ürünleri aracılığı ile tekrar tekrar üretilmesini durdurabilmek için ilgili kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Projemiz, Antalya’daki medya mensuplarının ve iletişim programları öğrencilerinin kullandıkları haber dilini eşitlikçi bir biçimde dönüştürmelerine yardımcı olacak” dedi. Proje kapsamında katılımcı medya mensuplarına ilki 8 Mart’ta olmak üzere 22 Mart 2022’ye kadar 10 eğitmen ile 10 farklı çevrimiçi eğitim verilecek. Ayıca proje sonunda Eşitlikçi Medya Dili Rehber Kitapçığı hazırlanacak. Programa katılarak Eşitlikçi Medya Dili ilkelerinin farkındalığını geliştiren program katılımcılarını katılım belgesi ile onurlandırarak bu hareketin savunucuları arasına katmayı; bu sürecin Antalya’da benimsenmesini ve sürdürülmesini sağlamak üzere Antalya Eşitlikçi Medya Dili Karnesi Raporu ve Eşitlikçi Medya Dili Ödülleri çalışmalarını da başlatmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 Kadına yönelik haberlerde medya dili ile ilgili çalışmaların daha önce de gündeme getirildiğini ifade eden AGC Başkan Vekili Işık Tuncel ise “Alanında uzman gazeteci meslektaşlarımız, hukukçular ve akademisyenlerin çözüm ortağı olacağı bu proje içeriği ve kapsamı bakımından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. AGC olarak ülke genelinde yaygınlaşmasını umarak bu konuda öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. AGC’den yapılan açıklamada “Antalya’da Medya Dilini Dönüştürüyoruz” adlı çevrimiçi eğitimlere katılmak isteyen medya mensuplarının başvurularını [email protected] adresinden yapabilecekleri belirtildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.