• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 06 Aralık 2022 17:34

250 BİN LİRAYA KİRALIK DAİRE

250 BİN LİRAYA KİRALIK DAİRE
Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların akın ettiği Antalya’da kira fiyatları artışının önüne geçilmiyor. Devlet, emlakçılara ve ev sahiplerine karşı ne kadar çok denetim yaptığını söylense de vatandaşlar aksini düşünüyor. Denetimlerin olmasına rağmen kira fi

Savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların akın ettiği Antalya’da kira fiyatları artışının önüne geçilmiyor. Devlet, emlakçılara ve ev sahiplerine karşı ne kadar çok denetim yaptığını söylense de vatandaşlar aksini düşünüyor. Denetimlerin olmasına rağmen kira fiyatları asgari ücretli çalışanları henüz memnun edecek derecede düşmedi.

Antalya’da en yüksek kira bedelinin 130 bin lira olduğu söylense de e-emlak sitesinde kiraların 130’dan fazla olduğu açıkça görülüyor. Eskiden ev satın alınan miktarlara artık ev sahiplerinin bir aylık kira bedeli istediğini söyleyen vatandaşlar temel hakları olan barınmadan mahrum kaldıklarını, uygun fiyatlı bir daire bulamadıklarını ifade ettiler. Önceleri sadece öğrencilerin maddi imkansızlık sebebiyle tercih ettiği ev arkadaşlığına asgari ücretli bekarlarda katıldı. Yüksek kira bedellerinin altında ezilen asgari ücretli bekarlar artık evlerine oda arkadaşı arıyor. Antalya’daki en yüksek kira bedelinin 250 bin lira olduğunu, eskiden 100-200 bin liraya ev sahibi olabildiklerini söyleyen Bedirhan Yılmaz, ‘’çok eski değil 1-2 yıl öncesine kadar 100 bin liraya ev alabiliyorduk. Şimdi ev sahipleri çıldırmış gibi asgari ücret 5 bin 500 lirayken 250 bin lira kira bedeli istiyorlar. Hadi istiyorlar bir de bir yıllık kira bedelini peşin istiyorlar. 3 milyon lirayı kim nasıl verebilsin?’’ diye serzenişte bulundu.

EN YÜKSEK ARTIŞ ANTALYA’DA

BATEM verilerine göre, son bir yılda ülke genelindeki kiralar yüzde 166,4 oranında artarken, en yüksek artış yüzden 193,3 ile Antalya’da yaşandı. Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, konut fiyatlarının da en çok zamlandığı illerden biri Antalya. Eskiden yaşam koşullarının uygun olduğu, sosyo-ekonomik olarak her vatandaşın tatil yapabildiği Antalya’nın Türkiye genelinde en pahalı şehir olmasını eleştiren vatandaşlar, kira bedellerinin ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hükümete ve ev sahiplerine seslendiler. E-emlak sitesinde Antalya’da ki en pahalı dairenin 250 bin liradan başladığını söyleyen Bedirhan Yılmaz, asgari ücretli vatandaşların karşılayabilecekleri uygun fiyatlı kiralık bir dairenin kalmadığını söyledi. Yılmaz, ‘’bahsettiğimiz rakamlara eskiden ev alabiliyorduk ama artık ev sahipleri 1 aylık istiyor bu paraları. Kira fiyatlarının yüksek olması yetmiyormuş gibi bir de tüm kirayı yıllık isteyenler var. Asgari ücrete çalışan insanlar artık evlerini bile geçindiremiyor. Çoluğumuzun çocuğumuzun cebine doğru dürüst harçlık koyamıyoruz. Evin aylık kirasını karşılamakta bile zorlanıyoruz ev sahibi geliyor 12 ayı birden istiyor. Geldiğimiz nokta artık insafsızlık noktası’’ dedi.

EVE YABANCI ALMAK ZORUNLULUK HALİNE GELDİ

Antalya’da son bir yılda kira fiyatları ona katlandı. Eskiden sadece öğrencilerin maddi imkansızlık sebebiyle tercih ettiği ev arkadaşlığına asgari ücretli bekarlarda katıldı. Yüksek kira bedellerinin altında ezilen asgari ücretli bekarlar artık evlerine oda arkadaşı arıyor. Yine aynı şekilde kentte yaşayan memur ve turizm işçileri yüksek kira bedelleri yüzünden yıllardır yaşadığı şehir merkezinden göç etmeye başladı. Üniversitenin ardından Antalya’da yaşamaya başladığını şu an özel bir şirkette asgari ücretli çalışan olarak çalıştığını söyleyen Naim Aslan, ‘’6 senedir Antalya’da yaşıyorum. Üniversite için buraya geldiğimde Antalya’yı çok sevdim ve işi de burada bulduktan sonra kaldım. Geldiğim ilk dönemde kiralar 500-600 liraydı. Kira bedelleri uygundu ama öğrenci olduğum için elimde daha çok para kalsın diye ev arkadaşı almayı ya da olmayı ben tercih ediyordum. Geldiğimiz şu noktada artık bu bir tercih olmaktan çıktı bir zorunluluk haline geldi. Eğer benim gibi asgari ücretli bir bekarsanız ve kiracı olarak yaşıyorsanız mecburi olarak ev arkadaşı almak ya da olmak zorundasınız. Öyle ev sahipleri var ki 10 bin lira kira istiyorlar. Benim maaşım zaten bunun yarısıyken ben nasıl ödeyebilirim ki her ay bu miktarı? Denetimlerin yapıldığı söyleniyor ama ben yapıldığını düşünmüyorum. Tamam eskisi gibi 500-600 liraya kirada oturalım demiyorum ama en azından asgari ücretlinin oturabileceği seviyede rakamlar istesinler’’ diye konuştu.

Ayşem SİCİM