• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 17 Eylül 2020 15:19

Zirai ilaç uyarısı!

Zirai ilaç uyarısı!
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, artan fiyatlar nedeniyle merdiven altı zirai ilaç kullanımına yönelik uyarılarda bulundu.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, artan fiyatlar nedeniyle merdiven altı zirai ilaç kullanımına yönelik uyarılarda bulundu.

Antalya’da koronavirüs salgını nedeniyle tüm sektörlerde ekonomik daralma yaşandı. Ancak bir sektör bu daralmanın dışında kaldı. Tarım sektörü hem üretimini hem de ihracat rakamlarını arttırdı. Bu durumun ortaya çıkmasında insanların gıda stoklamaları ve Avrupa ülkelerinde salgın nedeniyle tarımsal üretimin sekteye uğraması rol oynadı. Üretim ve ihracat artarken üreticinin kazancında bir artış yaşanmazken girdilerde ciddi yükselmeler meydana geldi.  Zirai ilaç fiyatlarının da yükselmesi nedeniyle bu durumu fırsata çeviren merdiven altı zirai ilaç üreticileri mantar gibi türedi.

Üretici para kazanmıyor

Geçtiğimiz yıllarda döviz kurunda gerçekleşen spekülasyonlar nedeniyle zirai ilaç fiyatlarının büyük bir sıçrama gösterdiğini hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Alp, “Üreticinin ekonomik durumu iyi değildi. Bir de olumsuz gelişmeler yaşanmaya başlayınca üretici para kazanamaz oldu. Bu durumun sonucunda üretimden kaçış arttı. Koronavirüsün baş göstermesiyle tarım sektörünün ülke için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Çünkü tarım insanların en temel ihtiyacı olan gıdayı karşılıyor. Avrupa’da ve çevre ülkelerde salgın nedeniyle üretim kesildi. Bu noktada Antalya tarımı hem ülkemize hem de dış piyasaya ciddi anlamda ürün satışı gerçekleştirdi. Tüm sektörlerde ihracat rakamları düşerken tarım sektöründe ihracat rakamları artış gösterdi. Tüm bunlara rağmen üretici para kazanamadı” diye konuştu.  

 Alp, “Seralarda kullanılan bağlama ipleri, domates üretiminde kullanılan gübreler, gübre fiyatları, fideler, zararlılarla mücadelede kullanılan ilaçlar derken her şeye ciddi anlamda bir fiyat farkı bindi. Girdilerdeki yükselmelerden sektörlerinin olumsuz etkileniyor. Üreticilerin tamamına yakını borçlu durumda. Ekonomik olarak rahatlamak isteyen üretici kalitesiz ürüne yöneliyor ki işini hesaplı bir şekilde sonlandırabilsin. Bu nedenle zirai ilaç bayilerinin işlerinde de bir düşüş söz konusu. Üretici zirai ilaç bayisinden kullandığı ürünleri almıyorsa kimden alıyor? Üretim devam ettiğine göre bu konuda merdiven altına yönelme söz konusu olabilir” dedi.

Yasal düzenlemelerle zirai ilaç bayilerinin sıkı denetim altında olduğunu aktaran Alp, “Gübre takip sistemi ve barkod takip sistemiyle birlikte üreticinin merdiven altı ürünlere yönelme şansı çok azaldı. İlaç bayisine ya da perakendeciye yapılan ürün sevkiyatları elektronik ortamdan takip edilebildiği bir yapı mevcut. Geçtiğimiz aylarda bazı ilçelerimizde merdiven altı gübre üretimi yapan yerler ortaya çıktı. İlgili kurumlar tarafından buralar mühürlendi. Maliyet yükseldikçe, kalitesiz ve ucuz ürüne yönelme artıyor, bu da bir gerçek” ifadelerini kullandı.

Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.