• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 06 Kasım 2022 09:21

Teknoloji merkezi müjdesi

Teknoloji merkezi müjdesi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen 3.Alanya Akademisyenler İstişare Toplantısı’na katıldı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen 3.Alanya Akademisyenler İstişare Toplantısı’na katıldı.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Alanya Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Alanya Akademisyenler İstişare Toplantısı’na katıldı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve farklı üniversitelerde görev alan yaklaşık 85 Alanyalı Akademisyenin katılımlarıyla Lumos Deluxe Resort Hotel Spa’da iki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıya ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ın yanı sıra Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK VERİMLİ BİR TOPLANTI”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Alanyalı Akademisyenler Toplantısı ile ülkenin birçok yerinden değerli akademisyenlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. Konuşmasının devamında ALKÜ’nün sadece bilginin aktarıldığı ya da bilginin üretildiği bir yer değil; topluma, insanlığa, bölgesine, ülkesine katkı sağlayan, sosyo-ekonomik, kültürel ve sanatsal açıdan değer katan, vizyoner bir üniversite olma yolunda önemli başarılarla yol kateden bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Kalan; “Tabii bunca yolu asla kendi başımıza yürümemiz söz konusu değil. Alanya’nın çeşitli dinamikleriyle hareket ettiğimizi ifade etmem lazım. Başarı, tek başına sağlanmaz. Bu başarıda en büyük katkıyı, her daim bizimle birlikte hareket eden Alanya’nın kıymetli kamu kurumlarının temsilcileri ve mensuplarıdır. Ayrıca, Alanya Belediyemiz, yine bunun özellikle altını zikretmek gerekiyor, Sayın Belediye Başkanımıza da şahsım ve üniversite adına teşekkür ediyorum. Çünkü ne zaman kapısını çalsak asla bize hayır demedi, geri çevirmedi. Yine ALTİD, ALSİAD, ALTSO ve şu an anımsayamadığım sivil toplum örgütlerimizin bu konudaki hassasiyetleri ve destekleri saymakla bitmez. Alanya zaten malumunuz hayırsever bir memleket. Ne zaman kimden destek istesek, bizlerin elini boş çevirmediler.” dedi. 

“GÜNDOĞMUŞ BÜNYESİNDE ÖNEMLİ FAALİYETLERİMİZ VAR”

Konuşmasının devamında ALKÜ’nün odak noktalarından bir tanesinin spor turizmi olduğunu dile getiren Rektör Kalan, “Spor turizmine bir halka daha ekledik, o da sağlık turizmi. Özellikle, eko-turizm alanında önemli çalışmalarımız var. Gündoğmuş Belediyemizle bir protokol aşamasına geldik. Spor Bilimleri Fakültemizle birlikte orada bir kamp kuracağız. Gündoğmuş bünyesinde eko-turizm maksatlı ve rekreasyon anlamında da çok önemli faaliyetlerimiz var. Bunu zaman zaman da sizlerle birlikte hayata geçireceğiz. Yine, sağlık turizmi alanında da 2.5 yıl önce tesis etmiş olduğumuz Sağlık Turizmi Uygulama Araştırma Merkezimiz bünyesinde, yabancı hekimlerimizi Alanya’ya getirip burada eğitiyoruz. Bu süreç, daha sonra hasta transferiyle birlikte, bölgenin sosyo-ekonomik yapısına çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bugün temellerini attığımız bu işlerin karşılığını, 5 ila 10 yıl içerisinde çok daha net bir şekilde göreceğiz.” diye konuştu. Konuşmasında bir müjdeyi de paylaşan Rektör Kalan; “Bu vesileyle bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, üniversitemiz bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisimiz var, fakat biz bunu, TEKMER ile yani Teknoloji Merkezi ile taçlandırmak istiyoruz. Bunun için de, sağ olsun Belediye Başkanımız, bizi geri çevirmedi. Bir arazimiz var ve yakın bir zamanda zaten sizlerle paylaşacağız. Projemiz iyice olgunlaştı. Alanya’mızda, Teknoloji Merkezimizi hayata geçireceğiz. Her ilde bir tane olabiliyor, onu da inşallah Alanya’mızda, bizler belediyemizle işbirliği halinde, hayata geçireceğiz.” dedi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile de ortak projeler yürüttüklerini ifade eden Rektör Kalan bu projelerin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirtti. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan; “Herhangi bir memlekette olabilirsiniz, herhangi bir kamu kurumunda veya üniversitede görev yapabilirsiniz ama Alanya sizin eviniz. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi sizin üniversiteniz. Teşekkür ederim, sağ olun, var olun.” diyerek sözlerine son verdi. 

“İSTİŞARE ETMEYE, BİLİM VE İLİMİN IŞIĞINDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Toplantının ev sahibi olarak konuşmasını gerçekleştiren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, belediye çalışmalarında ve uygulanan projelerde her zaman danışmaya, istişare etmeye, bilim ve ilimin ışığından faydalanmaya çalıştıklarını belirterek; “Belediyemizin yürüttüğü çalışmalarımızda bizlere bilgi ve deneyimleriyle destek verecek en önemli unsur siz değerli bilim insanlarıdır. Bu amaçla 2015 yılında ilk kez Alanyalı Akademisyenler Toplantısını gerçekleştirmiştik. Bugün 3.’süne ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bünyesinde iki üniversite barındıran Alanyamız, turizm ve tarım şehri olduğu kadar bir Üniversite şehri olma yolunda da çok önemli adımlar atıyor. Devlet Üniversitemiz Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Vakıf Üniversitemiz Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitemiz kentimizin eğitim-kültür ve sosyal yapısına önemli katkılar yapmakta, kentimizin eğitimdeki çıtasını hızlı bir ivme ile daha yükseklere taşımaktadır. Alanya’da mevcut iki üniversitemize ek olarak siz değerli akademisyenlerimizin bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak bizler için büyük önem arz etmektedir. Bilgi güçtür. Alanya Belediyesi olarak yeri doldurulamayacak tek sermayemizin sizler gibi değerli bilim insanlarının bilgi ve deneyimleri olduğunun farkındayız.” dedi. 

“KENT VİZYONUNA ÖNEMLİ FAYDALAR SUNACAK BİR TOPLANTI”

Alanya’nın uluslararası bir kent olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer ise konuşmasında üçüncüsü düzenlenen toplantının akademisyenler öncülüğünde kent vizyonuyla beraber ve o kent vizyonuna destek olan çok sayıda paydaşın katılmasıyla beraber Alanya’ya faydalı olacağına inandığını dile getirdi. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler ise organizasyondan çeşitli veriler elde edilirse, bölgeye birlikte katma değer sunmak üzere yeni bir açılım yapılabileceğini belirtti. 

Protokol konuşmalarının ardından Alanya Belediyesi Akademik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Ezgi Kıldırgıcı Öz, Alanya’nın istatistiksel bilgileri ve mevcut durumu ile ilgili sunum gerçekleştirdi. ALKÜ’lü akademisyenlerin de kendi sunumlarını yaptıkları toplantı iki oturum halinde gerçekleştirildi. Toplantıda Doktor Öğretim Üyesi Hatice Gülsoy, “Yaşlı Bireylerde İnovatif Bir Yaklaşım” konulu sunum gerçekleştirirken Doktor Öğretim Üyesi Fatih Uçkaya ise “Alanya’da Yetişen Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yağlarının Çıkarılarak Kozmetik ve Dermokozmetik Ürün Geliştirilmesi” konusunda sunum yaptı. Ayrıca Öğretim Görevlisi Hilmiye Kısa; ‘TeknoALANYA – Alanya Uluslararası Bilim ve Teknoloji Festivali’ Etkinliklerinin Düzenlenmesi ile ‘TeknokentALANYA’ Bilim Merkezinin Oluşturulması” konusunda sunum gerçekleştirirken son olarak Araştırma Görevlisi Hasan Ali Kağan Kurnaz ise “ Rekreasyonel Spor Turizm ile Kırsal Alanların Kalkındırılması” konusunda sunum yaptı. Toplantı, sunumların yapılmasının ardından kapanış töreni ve ödül takdimi ile sona erdi.