• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 17 Ağustos 2022 17:32

Nerede Kalacak Bu Öğrenciler?

Nerede Kalacak Bu Öğrenciler?
Milyonlarca üniversite adayını yakından ilgilendiren 2022 YKS tercih sonuçları açıklandı. Sonuçların ardından öğrencileri ve ailelerini kalacak yer sorunu düşündürmeye başladı. Öğrenci yurtlara yerleşemez ise Antalya’da üniversiteye yakın 2+1 evin aylık k

Üniversite sınavında barajın kalkması sonucu sınava giren öğrencilerin yüzde 90’ının yerleşmesi bekleniyor. Öğrenciler büyük bir heyecan yaşarken bir yandan da başka bir şehre gidecekleri için barınma problemini düşünüyorlar.

Akdeniz Üniversitesi bu yıl yine en çok tercih edilen üniversitelerden biri oldu. Gün içinde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yaptığı açıklamaya göre, yeni eğitim-öğretim döneminde 14 bini aşkın öğrenci gelecek. 24 fakültede, 54 bine yakın öğrencisiyle birlikte bu yıl 14 bini aşan kontenjanı bulunan Akdeniz Üniversitesi'nde, tercihlerin açıklanması ve kayıtlarla birlikte öğrenci sayısının 68 bini bulması bekleniyor. İki yıllık pandemi sürecinin ardından 24 fakültenin tamamı yüz yüze eğitime geçiş yapacak. 68 bin öğrencinin aklındaki en büyük soru işareti; ‘’artan kiralar yüzünden biz şimdi nerede yaşayacağız, harçlığımız kiraya mı yoksa okul masraflarına mı yetecek? Özel yurtların evlerden hiçbir farkı kalmadı. Devlet yurdu çıksa devletin verdiği kredi ve burs oraya gidecek yine parasız kalacağız.’’ Öğrenciler bu ekonomik krizde, gıda ve ev kiralarının arttığı dönem de şimdi ne yapacaklar? Nasıl okuyacaklar? Geçen sene yurt ve barınma problemleri yüzünden sokaklarda eylem yapan, banklarda uyumak zorunda kalan öğrenciler bu sene daha fazla artan maliyetlerden sonra ne yapacaklar?

ÖĞRENCİLERİN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU MAHALLELERDEKİ KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Savaştan dolayı artan kira maliyetlerinden sonra Antalya’da ev kiraları bir daha eskisi gibi bin – 2 bin lira aralığını görmedi. Emlakçılar ve Oto Galericiler, Rant A Carcılar ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, bir daha da kira fiyatları eskisi gibi olmayacağını ifade etmişti. Antalya’da öğrencilerin en çok tercih ettiği, Kültür, Ahatlı ve Gülveren Mahallelerinde kiralar en yüksek 18 bin en az 3 bin lira. Çoğu 3 bin liralık evlerde de başka biri yaşıyor ve kendisine ev arkadaşı arıyor. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri aradıkları özel yurtların en az 28 bin en fazla 38 bin lira istediğini dile getirdi. Aranmayan daha çok özel yurt olduğunu ifade eden öğrenciler, buralarında daha yüksek rakam verebilecek özel yurtlarında olduğunu vurguladılar.

TÜRK ÖĞRENCİ SORUYOR: NEREDE BARINALIM?

Üniversitelerin yetersiz devlet yurtları yüzünden öğrenciler ya özel yurtları ya da apart sistemindeki evleri tercih ediyor. Kiraların çok fazla arttığı Antalya’da gelecek olan 14 bini aşkın öğrenci ve hali hazırda bulunan 54 bine yakın öğrenci ve aileleri nerede barınacaklarını kara kara düşünüyorlar. Özel yurtlarında maddi anlamda evlerden bir farkının kalmadığını aktaran Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Makbule Cerit, ‘’Eskiden evlerin kirası, faturası ve mutfak masrafı düşünüldüğün de daha fazla gideri olduğu için barınma ve yemeği dahil özel yurtlar tercih edilirdi. Şimdi özel yurtların da ev kiralarından hiçbir farkı kalmadı. Arkadaşlarımın aradığı tüm özel yurtlar en az 28 bin en fazla 38 bin istiyor. Asgari ücretle geçinen bir aile için bunlar çok yüksek rakamlar. Türkiye vatandaşı olmamıza rağmen üvey evlat muamelesi görüyoruz. Kimsenin, hiçbir devlet büyüğünün öğrencileri düşündüğü yok. Şansımıza devlet yurdu çıksa bile öğrenciye verilen kredi ve burs miktarı kadar aylık ücret istiyorlar bizden. Soruyorum nerede yatalım? Nerede barınalım? Bizlere, bizim ailemize yazık değil mi? Devlet büyüğünün bir tanesi bizim annemizin, babamızın yerine koysun kendini hem asgari ücretle geçinsin hem de bir ya da birden fazla öğrenciyi bu şartlar altında okutmaya çalışsın. Hiçbiri yapamaz. Yapmayı kenara bırakıyorum düşüncesi bile yürek burkuyor. Ama yürekler burkulsa öğrenciler bu şartlar altında okumaya zorlanmazdı.’’ açıklamalarında bulundu. 

EKONOMİK PROBLEMLER İLE BOĞUŞUYORLAR

Önümüzdeki ay açılacak olan okullar yüzünden öğrencilerin içi sevinç doluyken bir yanları da ‘nasıl geçineceğiz? Nerede barınacağız? Barınmaya mı para vereceğiz yoksa yemeğe mi? Peki ya okul masrafları; Fotokopiler, kitaplar, defterler, bölüm için gerekli olan materyaller... Hangisine param, harçlığım yetecek?’’ Sorularıyla dolu. 18-25 yaş aralığındaki gençlerin nasıl üreteceğim, ülkeme nasıl faydalı olurum, devletin ve okulun sağladığı hangi eğitim desteğinden ve olanaklarından yararlanabilirim, hangi okul kulübünü seçmeliyim diye düşünmesi gerektiği yaşlarda sanki bir aile anne ve babasıymış gibi ekonomik problemlerle boğuşuyorlar.

YÜZLERCE ÖĞRENCİ KALACAK YER BULAMADIĞI İÇİN ÜNİVERSİTEYİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDI

 

Üniversiteyi kazanan birçok öğrenci geçinemeyeceklerini düşündüklerinden ve ailelerine daha fazla yük olmamak adına yerleştikleri bölüme ve üniversiteye gitmemeyi düşündüklerini sosyal medya üzerinden ifade ettiler. Aynı zamanda geçtiğimiz yılda yüzlerce öğrenci barınma problemini çözemediği için üniversiteyi yarıda bırakmak zorunda kaldı. Devlet üniversitesi, devlet yurdu derken devletin üniversite öğrencileri üzerinden geçindiğini, ülkenin geleceği olan hiçbir öğrenciyi ve insanı düşünmediklerini bu durumdan rahatsız olduklarını ama en çokta üzgün olduklarını dile getirdiler. Geçen sene yurt ve barınma problemleri yüzünden sokaklarda eylem yapan, banklarda uyumak zorunda kalan öğrenciler bu sene daha fazla artan maliyetlerden sonra ne yapacaklar?

ARTAN FİYATLARA KARŞI ÖĞRENCİLER İÇİN ÇÖZÜM ARIYORUZ

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler, Rant a Carcılar ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar’da sosyal medya hesabından öğrencilerin barınma sorunun çözüme kavuşması adına devlet büyüklerine çağrıda bulundu. Başkan Çağlar, ‘’üniversite öğrencilerimizin konaklama sorununa çözüm arıyoruz. Son zamanlarda konut kiraları oldukça yükseldi ve önümüzdeki ay üniversiteler açılacak. Bu yerleştirme döneminde baraj puanı sorunu da olmayacağından dolayı sınava girenlerin yüzde 90’ına yakınının bir okula yerleşmesi beklenmektedir. Öğrenci kardeşlerimizin barınma için yurtlara yerleşemezse, konut kiralamaları gerekecek ve bu da çok maliyetli olacak. Önümüzdeki günlerde devletimiz böylesi sorunlara ve mağduriyete karşı, her türlü sosyal tesisleri, konaklama yerlerini ve diğer müsait mekanları ülkemizin geleceği genç kardeşlerimize ücretsiz olarak açmalı ve mağduriyetleri giderilmelidir. Devlet büyüklerimize önemle duyurulur.’’ ifadelerini kullandı.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.