• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 17 Eylül 2020 14:55

Maske kuralına uyulmuyor!

Maske kuralına uyulmuyor!
İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle meskenler dışındaki her yerde maske takmak zorunlu oldu. Antalya’da yasağa rağmen maske takmayanların sayısının bir hayli yüksek olduğu gözlendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle meskenler dışındaki her yerde maske takmak zorunlu oldu. Antalya’da yasağa rağmen maske takmayanların sayısının bir hayli yüksek olduğu gözlendi.

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda harekete geçen İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine 'Covid 19 Tedbirleri' konulu ek genelge gönderdi. 8 Eylül’de gönderilen genelgeye göre, ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.

 Şaşırtıcı gerekçeler

Genelge sonrasında Antalya genelinde maske denetimleri arttırıldı. Polis, jandarma ve zabıta ekipleri kentin en işlek noktalarında maske ve sosyal mesafe uygulamaları yapıyor. Ancak kentin en işlek caddelerinde birçok vatandaşın maskesiz olarak gezmesi gözlerden kaçmıyor. Üst yaş gruplarında yer alan vatandaşların maske kuralına çoğunlukla uyduğu gözlenirken turistler ve gençler maske takmıyorlar. Maske takmayanların bir bölümü havaların sıcak olmasını mazeret gösterirken gençlerse ‘Koronavirüs bize bir şey yapmaz’ gibi şaşırtıcı gerekçeler ortaya koyuyorlar. Ortaya çıkan tablo sonucu maske takanlarla/takmayanların, sosyal mesafe kuralına uyanlarla/uymayanların tartışmalarına sık sık rastlamak kaçınılmaz oluyor.

 Cezası 4 bin 442 TL

Genelgelere ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından belirlenen kurallara uyulması amacıyla denetimlerin sıkı tutulması kararı alındı. Maske takma zorunluluğuna uyulmaması halinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 900 TL ve 3 bin 150 TL idari para cezaları uygulanıyor. Ayrıca, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince de 392 TL idari para cezası işleme konuluyor. Maske takmayan bir kişinin toplamda ödeyeceği ceza miktarı 4 bin 442 TL'ye ulaşıyor.
Veli AKOĞLU

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.