• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 11 Haziran 2021 14:57

Klimadan enerji tasarrufu mümkün

Klimadan enerji tasarrufu mümkün
Havaların ısınması ile birlikte elektrik tüketimi de artıyor ve doğal olarak doğal olarak da faturalar kabarıyor. Klimaların devreye girmesi ile birlikte enerji kullanımı yüzde 20’lerin üzerinde artış sağlıyor.

Havaların ısınması ile birlikte elektrik tüketimi de artıyorve doğal olarak doğal olarak da faturalar kabarıyor.Klimaların devreye girmesi ile birlikte enerji kullanımı yüzde 20’lerin üzerinde artış sağlıyor. 

Doğru seçimler ve doğru kullanımlar ile yüksek faturalar ödemek zorunda kalmayabilirsiniz. Yaz aylarında elektrik faturasından tasarruf etmenin yolları hakkında bilgiler aktaran Antalya Elektrikçiler Odası Başkanı Yusuf Erdemir, işe doğru klima seçimi ile başlanması gerektiğini söyledi. 

DOĞRUYU SEÇMEK GEREKİR

Doğru klima seçeneğinden sonra doğru kurulumun da önemli olduğunu dile getiren Erdemir, yine aynı şekilde verimli kullanım gibi küçük detayların büyük önem arz ettiğini kaydetti. Başkan Erdemir, “Eğer klimanızı henüz satın almadıysanız önce evinizin havalandırma gereksinimini analiz edip ardından ona göre en doğru ekipmanı seçmeli ve doğru yere kurmalısınız. Klima piyasası geniş bir ürün yelpazesi sunuyor ama benzer özelliklere sahip olmasına rağmen bazı cihazlar yüzde 60’a kadar daha fazla enerji tüketiyor” dedi.

EŞİT DÜZEYDE ENERJİ

“Eğer evinizde daha verimli bir merkezi havalandırma sistemi yoksa piyasada bulunan merkezi olmayan bireysel cihaz modelleri arasında seçim yapmanız gerekir” diyen Yusuf Erdemir, “Bu modeller, split tipi klimalar, paket tip klimalar ve pencere tipi klimalar olarak adlandırılabilir. Bağımsız klimalar daha fazla alan gerektirir ancak eşit düzeyde enerji kullanarak daha geniş kapasite sunar. Küçük portatif modeller de vardır ancak bunlar diğerlerine göre daha düşük enerji verimliliği sunar. Ayrıca gücü de göz önünde bulundurmalısınız. Havalandırma sisteminin gücü soğutmak istediğiniz ev ya da odaya bağlı olmalıdır. Örneğin 35-40 m2 boyutlarında bir alan için 3 kW güç yeterlidir” şeklinde konuştu.

ENERJİ ETİKETİNE MUTLAKA BAKILMALI

Enerji etiketinin mutlaka hesaba katılması gerektiğini belirten Erdemir, doğru alanda kullanımının da yine tasarruf için önemli olduğunu belirtirken “İklimlendirme cihazlarında enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır: En verimli olan cihazlar A ile etiketlendirilirken enerji verimliliği düştükçe etiketleme G’ye kadar uzanr. Sadece A sınıfı yerine ve A++ sınıfını kullanarak da tasarruf edebilirsiniz. Hem iç hem de dış ünitelerin ısı yayan cihazların uzağında ve iyi hava sirkülasyonu olan, gölgeli alanlarda yer alması gerekir” ifadelerini kullandı.

VERİMLİ KULLANMAK ÖNEMLİ

Klimanın verimli kullanılmasının ve klima açıkken pencerelerin kapalı olmasının da yine atlanmaması gerektiğini dile getiren Antalya Elektrikçiler Odası Başkanı Yusuf Erdemir, “Evinizin konforunu yeterli seviyede tutarken, klimanın neden olduğu elektrik tüketimini azaltmak için aşağıdaki tavsiyeleri uygulamanız yeterli olacaktır. Evlerdeki ısı kaybının %20’si ısı veya soğuk kaybı neticesinde meydana gelir. Bu nedenle yalıtım bandı kullanın veya pencerelerdeki olası sızıntıları kontrol edin. Bu şekilde iklimlendirme ve ısıtmadan ki kış aylarındaki ısı kaybı da dahil edildiğinde yine iyi oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Sıcaktan kurtulmak için klimaların zaman zaman insanların klima ayarını en düşük seviyeye ayarladığına dikkat çeken Erdemir, bunun yüzde 8 oranında daha fazla enerji tüketimi anlamına geldiğini dile getirdi. 

Erdemir, “24 ila 26 derece arasında sabit bir sıcaklık ayarlamaya özen gösterin. Öte yandanevin içerisindeki sıcaklık ile dışarıdaki sıcaklık arasında 12 dereceden fazla bir fark olmamasına dikkat edin. Sıcaklıkta her bir derecelik düşüşte cihaz, yaklaşık %8 oranında fazladan enerji tüketir” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.