• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 22 Mayıs 2020 11:45

Kısa Çalışma Ödeneği UZATILMALI

Kısa Çalışma Ödeneği UZATILMALI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Kısa Çalışma Ödeneği 3 ay daha uzatılmalı” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin,  “Kısa Çalışma Ödeneği 3 ay daha uzatılmalı” dedi.

 İş dünyasının korona virüs salgını nedeniyle zorlu günlerden geçtiğini belirten ATSO Başkanı Çetin, Kısa Çalışma Ödeneğinin en büyük destekçileri arasında yer aldığını aktardı. Çalışanların 3 ay süresince, günlük brüt kazancının yüzde 60’ının ve genel sağlık sigortası primlerinin ödenekten karşılandığını ifade eden Çetin, ödeneğin 3 ay daha uzatılması gerektiğini söyledi.

 Süre uzatılsın talebi

Küresel salgın nedeniyle dünya ticaretinde yaşanan durgunluğa dikkat çeken Çetin, iş dünyasını ayakta tutmak için KGF tarafından kredi paketlerinin devreye alındığını hatırlattı. İlk başlarda yaşanan limit sorunlarının daha sonra aşıldığını kaydeden Çetin, TOBB Nefes Kredisi ile üyelerinin bir nebze olsun rahatladığını aktardı. İş dünyasının salgına karşı verdiği ekonomik savaşta en büyük destekçilerinden birisinin de Kısa Çalışma Ödeneği olduğunu vurgulayan Çetin, “Ödenek, istihdamda yaşanacak birçok olumsuz tablonun önüne geçilmesini sağladı. Çalışanın günlük kazancının yüzde 60’ını karşılayan ödenek haziran ayı sonunda tamamlanıyor. Ancak salgının etkileri hazirandan sonra da devam edecek. Bu nedenle iş dünyasının ödeneğe olan talebi devam etmekte. Korona virüsten etkilenen iş yerlerine yönelik devreye alınan Kısa Çalışma Ödeneği 3 ay daha uzatılmalı. Desteğin 3 ay daha uzatılması, işletmelerimizin salgından güçlenerek çıkmasını sağlayarak, küresel pazarlarda söz sahibi olmalarını sağlayabilir” diye konuştu.


Tanıtım ve pazarlama vurgusu
Küresel salgının getirdiği olumsuzlukların yanında olumlu yanlarının da bulunduğunu ifade eden Çetin, “Korona virüs aşısının geliştirilmesi biraz daha zaman alacağa benziyor. Dolayısıyla bizlerin artık bu virüsle birlikte yaşamayı, iş hayatımızı sürdürmeyi öğrenmemiz gerekiyor” dedi. Antalya’nın uluslararası pazarda daha fazla söz sahibi olması için tanıtım ve pazarlama hususlarının çok önemli olduğunun altını çizen Çetin, “Salgın nedeniyle birçok ülke, Çin ile olan ithalatını kesti. Bu ülkeler ihtiyaçlarını karşılayacak yeni adresler arıyorlar. Antalya, birçok sektörün ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Bu konuda hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Şehrimiz üretim açısından birçok avantaja sahip, iş dünyası olarak bizlere düşen süreci doğru yönetmek. Günde 4 milyon üreten ülkemiz, salgın başladığında bu sayıyı 50 milyona çıkarttı. Türkiye’den başka hiçbir ülke 1 ay içinde maske üretimini bu kez hızlı yükseltemedi. Dünyanın en büyük maske üreticisi olacakken bunu fırsata çeviremedik. Fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım. Tanıtım ve pazarlama konularına ağırlık vermemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

 Antalya’ya özel destek

Turizm sektörüne yönelik açıklamalarda bulunan Çetin, salgın nedeniyle hedeflenen turist sayısının çok gerisinde kalındığını belirtti. Ülke turizminin göz bebeği durumundaki Antalya için özel çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Çetin, “Turizmde işler şu ana kadar yolunda gitmedi ve sektör eski günlerine dönebilmek için yoğun mesai yapıyor. Turistik işletmelerin haricinde onlarca sektör turizmden kazancını sağlıyor. Ulaşım, nakliye, restoranlar, hamam-saunalar gibi birçok işletme bu kapsamda yer alıyor. Kentin büyük bir bölümü turizmden gelirini sağlıyor ve turizmde işlerin yolunda gitmemesi durumunda 10’uncu aydan itibaren olumsuz etkiler hissedilmeye başlanır. Bu nedenle turizm konusunda Antalya’ya özel önlemlerin alınmasında fayda var” diyerek sözlerini noktaladı.
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.