• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 21 Ekim 2021 16:29

“Kadın Akademisyen Konusunda Avrupa’nın Önündeyiz”

“Kadın Akademisyen Konusunda Avrupa’nın Önündeyiz”
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde I. Uluslararası Akdeniz Kadın Çalışmaları Kongresi başladı. Kongrede konuşan Rektör Özkan, kadın erkek eşitsizliği ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin anahtarının toplumsal farkındalık ve doğru eğitimden geçtiğinisö

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde I. Uluslararası Akdeniz Kadın Çalışmaları Kongresi başladı. Kongrede konuşan Rektör Özkan, kadın erkek eşitsizliği ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin anahtarının toplumsal farkındalık ve doğru eğitimden geçtiğinisöyledi.

 

Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilim Dalı tarafından Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) ve Akdeniz Kadın Çalışmalarını Destekleme Derneği’nin katkılarıyla düzenlenenI. Uluslararası Akdeniz Kadın Çalışmaları KongresiAtatürk Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreni ilebaşladı.Törene Kocaeli Üniversitesi’nin Önceki Rektörü veYÖK Akademik Kadın Çalışmaları Birimi YürütücüsüProf. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Düzce Üniversitesi Kurucu RektörüProf.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı ile yerel yönetimler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri,öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

AZRA GÜLENDAM HAYTAOĞLU ANILDI

Kongrenin açılışında yakın zamanda kadın cinayetine kurban giden Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu anısınaizlenen kısa video salonda duygulu anlar yaşattı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkanda konuşmasına Azra Gülendam Haytaoğlu’nu anarak başladı. Rektör Özkan, “Menfur bir cinayete kurban giden Azra’nın acı kaybının hepimize kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha hatırlattığına inanıyorum.Azra’yı ve kaybettiğimiz tüm kadınları bir kez daha rahmetle anıyor, kadına yönelik her türlü şiddet eylemini tekrar lanetliyorum.” sözleriyle başladı.

FARKINDALIK VE EĞİTİM ŞART

Kadına yönelik şiddetin en çok yaşanan sosyal sorunların başında geldiğini söyleyen Rektör Özkan, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil cinsel, psikolojik, sözel, ekonomik ve hatta ihmal gibi farklı türlerde hatta kadını inciten her türlü baskı, özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına yönelik her türlü hareketin kadına şiddet sayılacağını söyledi. Kadına şiddetle mücadelenin yolunun, kadınlarda kendini değersiz hissetme, özsaygısını yitirme ve korku duygularına neden olan her türlü eylemle savaşmaktan geçtiğini söyleyen Rektör Özkan, kadın erkek eşitsizliği ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin anahtarının toplumsal farkındalık ve doğru eğitimden geçtiği düşüncesinde olduğunu ifade etti. Rektör Özkan, “Bu vesileyle bu yıl ilki düzenlenen ancak gelenekselleşmesini hedeflediğimiz değerli katılımcılarımızın da katkılarıyla sunulacakçözüm önerilerinin kadına yönelik şiddetin azaltılmasına katkı sunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak ise kongrenin pandeminedeniyle yüzyüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirileceğini ve iki gün sürecek kongrede 90 katılımcı tarafından 16 oturumda 58 bildiri sunumu yapılacağını söyledi.

AKADEMİDE YÖNETEN KADINLAR TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

Açılış konuşmalarının ardından Akademide Yöneten Kadınlar Paneli’ndeAkdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Kocaeli Üniversitesi’nin önceki Rektörüve YÖK Akademik Kadın Çalışmaları Birimi Başkanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Düzce Üniversitesi’nin Kurucu ve ilk kadın Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Demokratik ve refah bir toplumun temel koşulunun kadınların fırsat eşitliğinde var olmaları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Türk yükseköğretiminin kadın akademisyen konusunda dünyada Avrupa’da pek çok ülkeye göre iyi  durumda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, “Türkiye’de yükseköğretimdekiöğrencilerin % 48 kadınlardan %52’si erkeklerden oluşuyor.Akademisyen sayısında ise 98 bin erkek, 81 bin kadın akademisyen sayısı ile Avrupa’nın önünde oranlarda olduğumuz görülüyor.Bu anlamda sayısal olarak akademide iyi durumdayız bu iyiliği de gelecek kuşaklara yansıtmak üniversitedeki her akademisyenin ana görevleri arasındadır. Kadınla ne kadar iyi durumda ne kadar iyi eğitim almışsa ülke o kadar refah içindedir.”şeklinde konuştu.

ZAMAN KADINLARIN LEHİNE İŞLİYOR

Panelde Yükseköğretimde Kadın Liderliği başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ise neden yükseköğretimde kadın yöneticilere ihtiyaç var, yükseköğretimde kadın yöneticileri nasıl artırılır, ne yapılmalı soru başlıklarınızengin sunumuyla aktardı. Zamanın kadınların lehine işlediğini ifade eden Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, etkin liderliğin tanımında takım çalışması, empati, iş birliği, etkileşim, diğerini dinlemek gibi kadınların fıtralarında olan değerlerin öne çıktığını ve kadınların tepe yöneticisi olmasının kurumlar için prestij sembolü olmaya başladığını söyledi. Panelde katılımcıların soru ve cevap kısmının ardından I. Uluslararası Akdeniz Kadın Çalışmaları Kongresi’ninaçılış töreni ‘Kadınların Üniversitede 100 Yılı İnas Darülfünunu - Kadın Üniversitesi’ başlıklı serginin gezilmesiyle son buldu.         

Etkinlik kapsamında ayrıca Doç. Dr. LelyaBayramoğulları ve Öğr. Gör. EkaterinaAktitarafından bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.            Yüzyüze ve çevrim içi olarak yapılacak I. Uluslararası Akdeniz Kadın Çalışmaları Kongresi23 Ekim 2021 Cumartesi gününe kadar çeşitli oturumlarla devam edecek.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.