HZ MUSA(AS) VE MUCİZELER

  • SUR YAPIIIIIII

   Firavunun zulmü altında ezilen İsrailoğulları’nı Allah-u Teâlâ’nın emriyle kurtarmaya giden Hz Musa, mucizeleri alenen görmelerine rağmen İsrailoğulları’ndan, ummadığı bir tepki ile karşılaşır. Ayette bu tepki şöyle dile getirilir.  Dediler ki: "Sen bize gelmeden önce de, geldikten sonra da eziyete uğratıldık1 ."  Bu serzenişe Hz Musa "Umulur ki, Rabbiniz düşmanınızı helak edecek ve sizleri yeryüzünde halifeler (egemenler) kılacak, böylece nasıl davranacağınızı gözleyecek1" diye cevap verir.

   Gördüğü mucizeler karşısında mecbur kalan firavun  "Ey Musa! Rabbinin sana verdiği söz uyarınca bizim için dua et. Eğer azabı üzerimizden kaldırırsan, mutlaka sana inanacağız ve İsrailoğulları’nı seninle birlikte elbette göndereceğiz2" dedi. İsrailoğulları 430 yıl kaldıkları Mısır’dan çıkmak üzere gece vakti aceleyle yola koyulurlar. İsrailoğulları ilâhî talimatla sahil yolu yerine Kızıldeniz çölü yolunu seçerler. Öte yandan pişman olan Firavun ordusuyla yola çıkarak, deniz kıyısında konaklayan İsrailoğulları’na yetişir. Firavun ordusu ve deniz arasında sıkışan İsrailoğulları, bu durum karşısında Hz Musa’ya sitem ederek ilk güvensizlik tutumlarını sergilerler. Allah-u Teâlâ’nın emriyle İsrailoğulları deniz yarılarak karşıya geçerken firavun ve ordusunu deniz görülmedik bir şekilde kuşatıp yutar3 .

   Firavunun zulmünden kurtulan İsrailoğulları vaat edilen topraklara doğru giderken, kendileri gibi putlara tapan kavme rastlayınca "Ey Musa! Onların kendilerine ait ilahları (putları) olduğu gibi sen de bize ait bir ilah yapsana" derler. Musa(as) şöyle dedi: "Şüphesiz siz cahillik eden bir kavimsiniz4". Hz Musa Allah-u Teâlâ’dan vahiy almak için gittiği Tur-i Sina’dan dönünce kavminin bu isteklerini yerine getirdiğini görür. Hz Musa, kavmine: "Ey kavmim, gerçekten siz, buzağıyı (tanrı) edinmekle kendinize zulmettiniz. Hemen, kusursuzca Yaratan(gerçek İlah)ınıza tövbe edip nefislerinizi öldürün: bu, Yaratıcınız Katında sizin için daha hayırlıdır" der. Bunun üzerine (Allah) tövbelerini kabul eder5. Daha sonra Allah-u Teâlâ’dan vahiy getirdiğini söyleyen Hz Musa’ya kavminin cevabı "Ey Musa, biz Allah'ı apaçık görünceye kadar sana inanmayız." Bunun üzerine onlar bakıp dururken yıldırım çarparak ölürler6. Kavminin önderleri yıldırım tarafından çarpılıp ölünce Hz Musa endişelenip Allah-u Teâlâ’dan onları diriltmesini ister, şükretmeleri için, Allah-u Teâlâ onları ölümlerinden sonra diriltir7.

   Ölümden korktukları için, Şahit oldukları onca mucizeye ve yardıma rağmen, Allah-u Teâlâ’nın onlara vaat ettiği topraklara savaşarak girmeyi yanaşmamalarının yanı sıra, haddi aşarak dediler ki: “Ey Musa! Onlar orada bulundukça, biz oraya asla girmeyeceğiz. Sen ve Rabbin gidin, onlarla savaşın. Biz burada oturacağız8.” Bu söz üzerine kırk yıl boyunca çölde yaşamak zorunda kaldılar. Allah-u Teâlâ İsrailoğulları’nın bu isyanına rağmen, çöl hayatında da mucizelerini göndermeye devam eder. Hani, Musa kavmi için su dilemişti. Biz de, "Asanı kayaya vur" demiştik, böylece kayadan on iki pınar fışkırmış, her boy kendi su alacağı pınarı bilmişti. "Allah'ın rızkından yiyin, için. Yalnız, yeryüzünde bozgunculuk yaparak fesat çıkarmayın" demiştik9. Bulutu üstünüze gölge yaptık. Size, kudret helvası ile bıldırcın indirdik. "Verdiğimiz rızıkların iyi ve güzel olanlarından yiyin" (dedik). Verilen tüm mucizevi nimetlere rağmen onlar esarette alışık oldukları yiyecekleri istediler. Onlar (verdiğimiz nimetlere nankörlük etmekle) bize zulmetmediler fakat kendilerine zulmediyorlardı10.

   Tüm bu nimet ve mucizeler rağmen hala nankörlük yapan İsrailoğulları’na düzelmeleri adına ölümü yakından hissettikleri bir başka mucize şöyle anlatılıyor. Hani dağı sanki bir gölgelikmiş gibi onların üstüne kaldırmıştık da üzerlerine düşecek sanmışlardı. (Onlara:) "Size verdiğimiz Kitab'a sımsıkı sarılın ve onun içindekileri hatırlayın ki, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız" demiştik11.

   Mucizelere yakinen şahit olmalarına rağmen Allah’a(cc) itaat etmeleri beklenirken İsrail oğulları şımarık umursamaz tavır sergileyerek, tekrar isyana itaatsizliğe yönelirler. İsrail oğulları özelinde, Allah-u Teâlâ’nın emirlerine uymayıp, yaptıklarının yanına kâr kalacağını zannedenler için ayette şöyle buyruluyor;  Kim Allah’a karşı gelirse bilsin ki, Allah’ın azabı şiddetlidir12.

  1Araf /129  2Araf /134  3Taha/78  4Araf /138  5Bakara /54  6Bakara/55 7akara/56  8Maide/24  9Bakara /60 10Bakara/57  11Araf /171  12Haşr/4

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.