• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Kasım 2022 16:43

Huggy Wuggy Yasaklandı!

Huggy Wuggy Yasaklandı!
Çocukların sıklıkla hem oyununu hem oyuncağını tercih ettiği Huggy Wuggy oyuncakları Ticaret Bakanlığınca toplatılma kararı aldı. Bakanlığın yaptığı açıklamada bahsi geçen oyuncağın, çocukları saldırganlaştırdığı ve olumsuz etkilerinin olduğu söylendi.

Çocukların sıklıkla hem oyununu hem oyuncağını tercih ettiği Huggy Wuggy oyuncakları Ticaret Bakanlığınca toplatılma kararı aldı. Bakanlığın yaptığı açıklamada bahsi geçen oyuncağın, çocukları saldırganlaştırdığı ve olumsuz etkilerinin olduğu söylendi.

 

‘’Huggy Wuggy’’ isimli bir oyuncak son günlerde çocukların üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler sebebiyle hem yetkililerin hem de ebeveynlerin gündeminde. İnce keskin dişleri ilk korku oyunu karakteri olan oyuncakla ilgili Antalya’da Psikolog olan Levent Kayra Aygün ebeyeynleri uyarıyor. Psikolog Aygün, ‘’Ebeveynlerimizin tercih edeceği oyuncaklar çocuklarımızın bilişsel ve sosyal gelişimlerini geliştirecek  oyuncaklar olmalıdır’’ diye konuştu. Psikolog Aygün, oyuncakların çizgi filmlerinin ve görüntüsünün dışında üretiminde kullanılan ‘Fitalat’ adlı bir kimyasak maddeninde çocukların gelişiminde olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

OYUNCAKLAR ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE BİLE KATKI SAĞLIYOR

Oyuncakların çocuklar üzerindeki etkileri hakkında konuşan Psikolog Levent Aygün, oyuncakların çocuklar üzerinde hem olumlu hemde olumsuz etkiler yaratabildiğini bu  noktada oyuncak tercihinde ebeveynlerin büyük bir rolünün olduğunu ifade etti. Psikolog Aygün, ‘’ Oyuncaklar çocukların sosyal, bilişsel, fiziksel, dil gelişimi gibi birçok alanı etkileyen o alanların gelişimine katkı sağlayan araçlardan biridir. Olumlu yanları olduğu gibi aynı zamanda çocukta öfke, şiddet yanlarını da etkilemektedir. Çocuklar bu etkilerin farkında olamayabilir, bir oyuncağın onda yaratacağı psikolojik etkiyi bilemez bu yüzden ebeveynlere oyuncak tercihinde biraz daha fazla sorumluluk düşüyor’’ açıklamalarında bulundu.

HER OYUNCAK KÖTÜ DEĞİL

Her oyuncağın ve oyunun kötü olmadığını bazı oyuncakların ve oyunların çocukların gelişiminde katkısın olduğunu söyleyen Psikolog Aygün şu sözleri aktardı; ‘’ebeveynler tarafından genel olarak oyunların hep olumsuz yanlarından bahsedilmektedir fakat oyunlar onların dediği gibi hep olumsuz yanları yoktur. Bazı oyunların mantıksal düşünceyi, rekabetçi davranışları, el ve göz koordinasyonu gibi birçok alanda gelişmesine katkı sağlamaktadır. Burada ebeveynlerimize düşen görev çocuklarını iyi dinlemek, iyi gözlemlemek çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik hareket etmesidir’’ ifadelerini kullandı.

ŞİDDETE YÖNLENDİREN BAŞKA OYUNCAKLAR VAR

Psikolog Aygün, Huggy Wuggy oyuncağı dışında hala daha piyasada olan ve çocukları şiddet davranışlarına yönelten oyuncakların olduğu söyledi. Aygün, bu gibi saldırgan davranışların terapilerle çözüldüğünü ve çocukları spor gibi aktivitere yönlendirdiklerini ifade etti.  Aygün, ‘’genel olarak silah ve boks eldivenleri gibi çocuklarda şiddet yönlerini arttıran oyuncaklar arasındadır. Terapilerimizde öfke problemleri olan çocukların öfkelerini kontrol etmelerini öğretiyoruz ve çocuklara öfkelerini spor gibi aktivitelere yönlendiriyoruz’’ diye konuştu.

SEÇİMLERE ÇOCUKLARDA DAHİL EDİLMELİ

Psikolog Aygün, çocukların oyuncak seçimlerinde mutlaka kararlarının alınması gerektiğini ama saldırgan davranışlara değil çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerini etkileyecek oyuncakların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Aygün, ‘’ebeveynlerimizin tercih edebileceği oyuncaklar çocuklarımızın bilişsel ve sosyal gelişimlerini geliştirecek oyuncaklar olmalıdır. Çocuklarımız için kendi yaşlarına uygun oyuncaklar seçilmelidir. Yaşları ilerledikçe kendi hayal güçlerine uygun oyuncaklar seçilmeli ve çocuklarımıza istediği, kendi hayalindeki oyuncaklar seçilmelirdir’’ dedi.

TİCARET BAKANLIĞI OYUNCAĞI YASAKLADI

Ticaret Bakanlığı iki firmanın ürettiği "Huggy Wuggy" oyuncakla ilgili toplatma kararı aldı. Yapılan açıklamada, çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri tespit edildi. Oyuncak, Ticaret Bakanlığı'nın da takibinde. Piyasaya sunulan oyuncaklar incelendi. Riskli olduğu değerlendirilen ürünlerden alınan numunelerde iki ürünün "Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği" gerekliliğini karşılamadığı tespit edildi. İncelenen 2 ürün için "piyasaya arzının yasaklanması", "piyasadan toplatılması" ve "tüketicilerden geri çağırılması" kararı alındı. İki ürünü satan firmalara da toplam 123 bin 600 lira para cezası uygulanacak.Söz konusu ürünlerin bilgileri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde GÜBİS paylaşıldı.

 

OYUNCAK PTT’DE HALA SATIŞTA

Oyuncak Ticaret Bakanlığı’nca satışa sunulması yasaklanmış ve toplatılma kararı alınmış olsada popüler olan e-ticaret uygulamalarında oyuncağın hala satılıyor olması dikkat çekti. Özellikle devlet kurumu olan Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) e-ticaret uygulamasında Huggy Wuggy isimli oyuncağı hala satılıyor olması akıllarda soru işareti bıraktı.

Ayşem SİCİM