• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 11 Ocak 2022 14:13

“Esnaf Faiz İndirimi Bekliyor “

“Esnaf Faiz İndirimi Bekliyor “
Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkan Adayı İsmail Çağlar, “Esnafın ayakta kalması için emlak ve ikinci el taşıt sektöründe faiz indirimine gidilmeli” açıklamasında bulundu.
Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkan Adayı İsmail Çağlar, “Esnafın ayakta kalması için emlak ve ikinci el taşıt sektöründe faiz indirimine gidilmeli” açıklamasında bulundu. 


Döviz kurundaki artışla birlikte yükselen fiyatlar nedeniyle hem emlak hem ikinci el taşıt sektöründe yaprak kıpırdamadığını belirten Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkan Adayı Çağlar, kurdaki düşeşe rağmen geri çekilmeyen fiyatlar nedeniyle her iki sektörde de işlerin bıçak gibi kesildiğine dikkat çekti. Çağlar, emlak ve ikinci el taşıt sektöründe hareketliliğin sağlanması için esnafın kredi faiz oranlarında indirim beklediğine işaret etti.  

Emlakta fiyatlar el yakıyor
Kurdaki artışla birlikte yükselen konut fiyatları ve kiraların dövizdeki düşüşe rağmen geriye alınmadığını hatırlatan Çağlar, “Dolar ve Avro’daki yükselmeyle birlikte hem satılık konut fiyatları hem kiralar yukarı yönlü hareket etti. Dolar 18 TL’den 13 TL bandına geriledi; ancak emlak sektöründe fiyatlar bir türlü eski seviyelerine çekilmedi. Bu durumun sonucu olarak esnaf iş yapamaz duruma geldi. Yükselen fiyatları indiremiyorsak kredi faiz oranlarında bir düşüşe gidilmeli. Yüzde 2,20’lere varan konut kredisi faiz oranları sektördeki işleri çıkmaza sokmuş durumda. 120 ay vadeyle konut kredisi kullanan bir vatandaşın geri ödemesi 3 katına çıkıyor. Artan konut fiyatları inmemişken, kredi faizleri bu oranlardayken sektörde yaprak kıpırdamıyor. Pandemi derken, döviz kuru derken, artık esnafın dayanacak gücü kalmadı. Beklentimiz konut sektörünü hareketlendirecek bir faiz indiriminin devreye alınması yönündedir. Geçmişte yapılan indirimler sayesinde emlak sektöründe ciddi hareketlilikler yaşandığı unutulmamalı” dedi. 

İkinci el taşıt sektöründe de satış yok
Emlakta olduğu gibi ikinci el taşıt sektöründe de ticaretin durduğunu belirten Çağlar, “Pandemi, çip krizi, kurdaki yükselme derken ikinci el taşıt alım-satımında da işler bıçak gibi kesildi. Esnaflarımız pandemi döneminde evlerine ekmek götüremedi. Normalleşme süreciyle birlikte tam normale dönüyoruz dedik, işlerimizdeki küçük kıpırdamalar bizleri umutlandırdı; ama olmadı. Dövizdeki artış, fırsatçıların işine geldi. ‘Ayakçı’ diye tabir ettiğimiz fırsatçılara bir de şirketler eklenince galerici esnafımız tamamen iş yapamaz hale geldi. Aylarca ‘Fiyatları yükseltiyorlar’ denilerek hedef tahtasına oturtulan esnaflarımızın hiçbir günahının olmadığı burada ortaya çıktı; ama fiyatları yükseltenler hakkında da henüz elle tutulur bir çalışma söz konusu değil. Yetkililerden beklentimiz esnafımızın üzerine atılan bu iftiraların yersiz olduğunu, fiyatları esnaflarımızın değil fırsatçıların ve şirketlerin yükselttiğini ortaya koymalarıdır. Ayrıca emlakta olduğu gibi ikinci el taşıt kredilerinde de yapılacak indirim, esnaflarımızın bir nebze nefes almasına olanak sağlayacak, kepenk indirmelerin önüne geçecektir” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.