• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 04 Temmuz 2020 12:12

Ekin’den vatandaşlara uyarı

Ekin’den vatandaşlara uyarı
Korsan dondurmacıların vatandaşların sağlığını hiçe saydığını hatırlatan Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, “Dondurma yiyelim derken sağlığımızdan olmayalım” uyarısında bulundu

Havaların ısınmasıyla birlikte süt ürünlerinde ortaya çıkan tehlikeye dikkat çeken Antalya Sütçüler Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin önemli uyarılarda bulundu.

 Antalya’da sıcak ve nemli hava haziran ayının son haftasında etkili olmaya başladı. Sıcak ve nemden bunalan vatandaşların serinlemek için ilk tercihleriyse dondurma olmaya başladı. Geride bıraktığımız son bir hafta içinde dondurma satış rakamları hızlı bir yükselme trendi içine girdi. Dondurma tüketiminin artması bazı fırsatçıları da harekete geçirdi. Bu konuda vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Ekin,  merdiven altı diye tabir edilen kaçak işletmelerin sağlıksız şartlarda ve içerisinde neredeyse hiç süt bulunmayan ürünleri piyasa sunmak için fırsat kolladığını belirtti.

 Kimlik kartı sorun

Sıcak ve nemli havanın süt ve süt ürünlerindeki bozulmaları hızlandırdığını ifade eden Ekin, “Antalya’mız sıcak ve nemli bir şehrimiz. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte süt ve süt ürünlerindeki bozulma daha hızlı gerçekleşiyor. Ürünlerimizin bozulmaması için ciddi bir emek ve bedel harcanması gerekiyor. Odamıza kayıtlı esnaflarımız bu noktada üzerlerine düşeni yapıyorlar. Bizler yasaların getirdiği zorunluklara harfi harfine uyuyoruz. Gerek üretim gerek satış aşamasına kadar uzanan yelpazede hijyen şartları, malzeme kalitesi ve ürününün müşteriye ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamalarda soğuk hava zincirinin bozulmamasına ciddi anlamda dikkat ediyoruz. Üretim, lojistik ve satış aşamasında gerekli şartları oluşturmak haliyle masraflı bir iş. Soğutuculu depolar gibi süt ve süt ürünlerimizin bozulmasını engelleyen sistemlerin bir maliyeti bulunmakta. Bu maliyetlerde kar oranını düşürmektedir. Haliyle merdiven altı diye tabir ettiğimiz fırsatçılar bu maliyetleri asla göze almıyorlar. Ellerindeki süt ve süt ürünlerini hijyen şartlarından uzak, uygun olmayan şartlarda vatandaşlara ulaştırıyorlar. Bu durumun sonucunda sıcak ve nemli havanın etkisi altında kalan süt ve süt ürünlerimiz bozulmaya uğruyor. Bunun farkında olmayan vatandaşlarımız ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Korsan satıcılar vatandaşların sağlığını hiçe sayıyorlar. Onların tek bir gerçeği var o da elde ettikleri para. Onlar için paranın önemi insan sağlığından daha fazla. Bizler tüm kurallara uyuyoruz. Bunun sonucunda artan bir maliyet oluyor, haliyle fiyatımız biraz artıyor; ama bu artış sizin sağlığınıza harcayacağınız ücretlerden daha düşük. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sıcaklıkların arttığı bu aylarda mahalle aralarında sayıları çoğalan seyyar dondurmacılara kesinlikle taviz verilmemeli. Eğer sokağınızdaki seyyar dondurmacıdan, alışveriş yapacaksınız mutlaka esnaf kimlik kartı olup olmadığını sorgulayın. Süt satışlarında da aynı durum geçerlidir” diye konuştu.

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma ile uyarılarını sürdüren Ekin, “Vatandaşlarımız paketli ürünlerden kaçınmalı. Pakete giren ürünlerin neredeyse tamamı doğallığını kaybediyor. Antalya genelinde dondurma üretimi yapan odamıza kayıtlı onlarca esnafımız bulunmakta. Üyelerimiz gerekli tüm yasal şartları yerine getirerek üretimlerini gerçekleştiriyor. Süt tozu yerine süt kullanıyorlar ki bu en önemli husus. Hazır dondurmaların çoğunluğunda süt neredeyse hiç yok. Ayrıca pandemi sürecini yaşadığımız bu dönemde kayıt dışı kişilerin ürettiği dondurma ve süt ürünlerinden de uzak durulması sağlık açısından çok önemli.  Vatandaşlarımız mutlaka bildikleri pastanelerden ve esnaflardan dondurma alışverişi yapsınlar. Hazır ürünlerde süt hiç yok diyebiliriz. Süt yerine, süt benzeri bir toz kullanılıyor ki dondurma sanayisinde bu tozun kullanımı çok büyük oranlara ulaştı. Doğal ürün bozulurken süt tozuyla yapılan dondurmanın bozulma riski yok. Bu tozun içinde koruyucu, aroma verici, kıvam artırıcı gibi maddeler yer alıyor ve bunların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bilim insanlarınca da ortaya konulmuştur. Dondurma yiyelim derken sağlığımızdan olmayalım” dedi.
Mehmet ÖZCAN
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.