DEVLETİN YÜZÜ YEREL BÜROKRASİDİR

  • SUR YAPIIIIIII
Yerel bürokratik idareciler devletin ve iktidarın halk tarafından görünen yüzüdür. Halkla devletin ve iktidarın tanıştığı ve hatta olumlu veya olumsuz olarak muhatap oldukları alanlar yerel bürokrasilerdir. Yerel bürokrasinin iyi olması, halkın nabzını iyi tutması ve yereldeki başarılı işlere imza atmaları iktidarın yüzü olarak halkla muhatap olmaları demektir. Bazen iktidarın icraatlarının bürokrasi tarafından iyi anlanmaması veya yerel bürokrasinin tribünlere yönelik kendi geleceği adına şov yapmaları iktidarı halk nezdinde gözden düşürecektir. 
Bu tip davranışlar halkın gözünden kaçmayacağı gibi gerekli yerlere iletilmesini bir şekilde yapmayacakları anlamı da taşımayacaktır. Birkaç misalle ele alacak olursak. Yerel bürokrasiden devleti idare edenler, sivil toplumunda içinde olacağı eğitimin problemlerinin çözümüne yönelik bir birliktelik oluşturacak faydalı bir düşünce ortaya atmıştır. Peki, uygulama aynı başarıyı yakalamış mıdır? Bana sorarsanız asla! Yerelde sınıf bazında kadük kalacağı kesin olmasına ve bu hususta bütün uyarılara kulak asılmadan sınıf bazında başka bir okulun içerisinde, sözde onlarca okul açılarak kaybedilen çabaları ve ümitleri hep birlikte gördük. İstatistiklere girsin diye açılan tek sınıflık okulların veriler alındıktan sonra toptan nakil yöntemiyle kapatıldığını, hakarete varan eleştiriler neticesinde okul idarecilerini tarafından yapılmak zorunda kalan seçmeli ders tercihlerinin sonucunda sözde seçilen ders değil de, programdaki seçmeli ders yerine başka bir dersin işlendiğini gördük.
Bence devleti idare edenlerin hedeflediklerinden farklı sonuçlar çıkaran bu uygulamalar yerel bürokrasinin ya olayları yanlış anlamasından ya da halk arasında tribünlere oynamakta dediğimiz kısa sürede ne kadar başarılı olduğunu ispat etme sevdasından kaynaklanmış olabilir. 
Yine aynı bürokrasi, kendinin sözünden çıkmayacak ve yanlış uygulamalara yeterince ses veremeyen sivil toplumları etrafında toplamak suretiyle, halkında desteğini almış görüntüsü vermek istediği gözlenmiştir. Yaşanan bir olayla konuyu anlatmaya çalışalım. 2016 yılının sonu itibariyle başlayan bu olay şöyle başlamıştır. İl ve ülke bazında eğitimde, öğrencinin motivasyonunu düşüren, öğretmenin ve idarecilerin yeterli miktarda öğrenciye yönelik ilgisini ve öğretmenin başarısını yükseltecek sebepleri ortaya koyabileceğimiz bir anket çalışmasını yaptık. Bu çalışmanın içerisinde okul idarecilerinin, öğretmenlerin olduğu gibi az sayıda da olsa okul aile birliklerinden veliler, eğitim gönüllüsü STK’lardan da bireyler vardı. Gayrı resmi olarak ikili diyaloglarımız nispetinde de bakanlık nezdinden de bu anket çalışmasına profesyonel destek aldık da diyebiliriz. Sonuçta o günkü mülki amirden olayı anlatmak ve uygun görülürse pilot deneme yapabilmek ümidiyle randevu istedik. Yaklaşık 6 ay uğraşmamıza rağmen konuyla ilgili görüşmeyi gerçekleştiremedik. Randevu istemekten biz bıktığımız için pes ettik. Artık biz ve mülki amirimiz ne kaybettik ne kazandık bilemedim peki ya siz?
Bu günlerde de yine tribünlere oynayanların varlığı gözden kaçmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığımız içinde bulunduğumuz salgın ortamından dolayı uzaktan eğitim başlığında yapmış olduğu faaliyetin gerçek yansımasını almak için öğrenciler ve velilerden internet üzeri geri bildirim istemiş. Bakanlığımızın yerel temsilcisi yeterli geri dönüş olmadığını görse gerek ki, okul idarecilerini arattırıp arayana da bakanlıktan aradığını söylettirerek katılımı arttırmaya çalıştığı yetmezmiş gibi, eğer öğrenciler ilgi göstermezse siz idare, memur ve okul personeli öğrencilerin TC’sinden öğrenciler adına girip doldurun dedirtmiş. Bizim böyle görev aşığı yerel müdürlerimiz olduğu sürece bu istatistikler asla gerçeği göstermeyecektir. Bakanlık bu verilerden elde ettiği sonuçlarla bir uygulama oluşturmak isterse vay halimize…
Amacım kimseyi eleştirmek veya kötülemek değil ama gerçekten ALLAH(cc) rızası için bir şeyler yapmak isteyenlerle, göstermelik ALLAH(cc) rızası için bir şeyler yapanların varlığının doğru anlaşılmasını sağlamaya çalışmaktır. Sağlıcakla kalın…
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.