• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 04 Temmuz 2020 12:09

Dar boğazdan geçiyorlar

Dar boğazdan geçiyorlar
Antalya Briketçiler Nalburiyeciler İnşaat Malzemecileri ve Hafriyatçılar Odası Başkanı Mehmet Ümit, sektörün darboğazdan geçtiğini kaydetti

Antalya Briketçiler Nalburiyeciler İnşaat Malzemecileri ve Hafriyatçılar Odası Başkanı Mehmet Ümit, sektörün darboğazdan geçtiğini kaydetti.

Tüm dünyayı etkisini altına alan ve hemen hemen tüm sektörleri ekonomik açıdan olumsuz etkileyen korona virüs salgın nedeniyle odalarına kayıtlı esnafların zor günlerden geçtiğini belirten Başkan Ümit, “Odamızda onlarca meslek grubu bulunmakta. Son yıllarda konut satışlarında yaşanan duraklama nedeniyle inşaat sektörü durma noktasına gelmişti. Bu da odamıza kayıtlı esnaflarımızı ekonomik açıdan zor bir durumda bırakmıştı. İnşaat sektörüne yönelik hizmet veren tüm sektörler aynı olumsuzluğu yaşadı. Emlak satışlarının durması inşaat sektörüne hizmet veren hafriyatçının da malzemecinin de işini durdurdu” açıklamasında bulundu.  

Kamuya olan borçlar ertelensin
Odalarına kayıtlı esnafların pandemi öncesinden bu yana iş yapmakta zorlandığını aktaran Ümit, “Öncesinde zaten işlerimiz durgundu. Bir de pandemi başladı ve hiç iş yapamaz hale geldik. Yüzlerce esnaf 3 aydır ne kontak çevirebildi ne de kepenk kaldırabildi. Artık normalleşme süreci içindeyiz. Ancak esnaflarımızın normalleşmesi desteklemelere ihtiyaç duymaktadır. Ödenemeyen çek ve senetler, elektrik, su, doğalgaz faturaları ve kira borçları esnafın sırtında büyük bir yük olarak durmakta. Şimdi ertelenen vergi ve SGK primleri ödenmeye başlanacak. Ekim’den itibaren hem dönemin hem de ertelenen dönemlerin vergi ve primleri ödenmeleri başlayacak. Esnaf normalleşme sürecine girdi. Ama bir normalleşme söz konusu değil. Haliyle bu borçları ödeyecek gücü yok. Bu nedenle odamıza kayıtlı esnaflarımızın kamuya ait olan tüm borçların önümüzdeki yıldan itibaren ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kamuoyuna ödenecek borçlarımızın 2021 yılından itibaren ödenmesi esnaflarımıza büyük destek ve moral sağlayacaktır” diye konuştu.

 Akaryakıt konusuna yönelik değerlendirmelerde bulunan Ümit, “Akaryakıt fiyatları esnafımız için ciddi sorunlar oluşturuyor. Şu an gelinen durumda akaryakıt fiyatları bir hayli yüksek. Konut stoğu çok fazla, açıklanan kredi kampanyası konut satışlarını hızlandırdı. Eğer konut stokları erirse sektör yeni inşaatlar başlayacağı için tekrar hareketlenecek. Bu noktada esnafın korona virüs salgınının olumsuz etkilerini aşması hususunda akaryakıt desteği de önemli bir durumda. Şu an içinde bulunduğumuz durum belli. Bu şartlara ek olarak girdi fiyatlarının da artması esnaflarımızı içinden çıkılmaz bir duruma sokuyor. Tarımda üreticiye mazot desteği veriliyor. Akaryakıt fiyatlarında ÖTV indirimine olmalı ve esnaflarımıza ucuz ticari akaryakıt sağlanmalıdır. Ekonomi bir bütündür ve indirimli ticari akaryakıt olayının gerçekleşmesi tüm sektörlere olumlu yansıyacaktır. Akaryakıt desteğinin verilmesini esnaflarımız dört gözle bekliyorlar. Ticari araçlardaki mazot ve benzin ucuzlarsa esnaf ve sanatkarın verdiği hizmet te ucuzlar, enflasyon düşer” diye konuştu.

 Kapsam genişletilsin

Esnafın dolaylı desteklemelerin yanı sıra doğrudan finans desteğine ihyacı olduğunu da aktaran Ümit, “Esnaflarımızın tamamına yakını küresel salgın öncesi zaten borçlu durumdaydı. Salgın öncesinde de piyasanın durumu iyi değildi, işlerde büyük bir düşüş vardı. Malum dolar spekülasyonundan bu yana piyasalar bir türlü denge kuramadı ve esnaflarımız da bu durumdan paylarına düşeni aldılar. Tüm bunların üzerine bir de salgın geldi. Salgının gelmesiyle zaten hayat durdu. Esnafımız borcunu borçla kapattı. Açıklanan kredi paketlerine ulaştık ulaşmasına ama geçmişten gelen bir olumsuzluk olduğu için düzlüğe çıkamadık. Bu noktada yetkililer piyasaları canlandırmak için yeni girişimlerde bulunuyorlar, yeni paketler açıklıyorlar. Bu noktada odamıza kayıtlı esnaflarımızın bir takım sorunlar yaşadığını tespit ettik. Üyelerimiz finansmana tam olarak ulaşamıyor. Bu noktada tekrardan genişletilmiş yeni finans paketlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hususta yetkililerden çözüm üretmelerini bekliyoruz. En azından içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazdan çıkana kadar esnaflarımıza bir destek daha verilmesi gerekmekte” şeklinde konuştu.  
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.