Ucuz gıdaya ulaşmak zorlaştı

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarım ve gıda sektöründe yaşanan son gelişmeler, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim, Kasım ayı üretici market fiyatlarını değerlendirdi. Alp, “Üretici maliyetleri düşmeden ve ürün fiyatları denetlenmeden t

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarım ve gıda sektöründe yaşanan son gelişmeler, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim, Kasım ayı üretici market fiyatlarını değerlendirdi. Alp marketlerde hergün yapılan fahiş fiyat artışlarını da dikkat çekerek “Tüketici müdahale etme gücünü kullanmalı, fahiş fiyattan ürün satan marketlerden alışveriş yapmayarak cezalandırmalı” dedi.
“Ucuz gıdaya ulaşmak sorun”
Alp,kış aylarının da gelmesiyle örtü altı tarımı için tarımsal ürün maliyetlerine gübre, ilaç ve işçilik gibi masrafların yanına bir de ısıtma ve elektrik gibi masrafların eklendiğini söyledi. Maliyetlerin daha çok arttığı bugünlerde vatandaşların ucuz gıdaya ulaşma sorununun daha çok artacağını anlatan Alp, “Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar ürün maliyetlerini yukarı doğru çekiyor. Bu maliyetlerden dolayı artan ürün fiyatları tüketiciyi mağdur ederken, üretici ise eline geçen gelirin çoğunu masraflarına veriyor. Bu sebeple üreticilerimizin gelirleri düşüyor” diye konuştu.
“Ürün fiyatları denetlenmeli”
Alp, “Tüketici fiyatlarındaki artış sadece tarımsal ürün maliyetlerinden ve arz azalmasından kaynaklanmıyor. Ürün üreticiden çıkıp markete ulaşıncaya kadar fiyatı ciddi oranda artıyor.Üreticilerimizin maliyetlerini düşürmeden, tüketiciye ulaşana kadar olan süreçte oluşan aşırı fiyat artışlarına bir çözüm bulunmadanve ürün fiyatları denetlenmeden tüketicilerin de ucuz gıdaya ulaşması mümkün değil” dedi.
“Gıda spekülasyona açıktır”
Gıda sektörü spekülasyona açık bir sektör olduğunu, tüketici ürün fiyatlarına müdahale etme gücünü kullanması gerektiğini savunan Alp “Gıda sektöründe maliyet artışının yanında talebe bağlı artışlar da görülüyor. Tüketicilerimiz her türlü ihtiyacını erteleyebilirken gıdaya olan talebini karnını doyurabilmek için erteleyemiyor. Bu manada gıda sektörü spekülasyona açık bir sektördür.Tüketicilerimiz meyve ve sebze de dahil olmak üzere günlük hayatta kullandığı ürünleri satın alırken market fiyatlarını daha fazla sorgulamalıdır” diye kaydetti.
“TÜKETİCİ MARKETLERİ CEZALANDIRMALI”
Tüketicilerin fiyatları iyi araştırarak ürün fiyatlarına yön verme ve müdahale etme gücünü kullanması gerektiğini savunan Nazif Alp, “Tüketici fahiş fiyattan ürün satan marketleri alışveriş yapmayarak cezalandırmalıdır.Tüketicilerimiz fiyatlarından şikâyet ettikleri marketlerde ayak alışkanlığını bahane ederek ısrarcı olmamalıdır. Normal fiyatların bile tüketiciyi zorladığını düşündüğümüzde fahiş fiyatlara tüketicimizin dayanma gücü yoktur. Tüketicilerimiz özellikle meyve ve sebzeyi semt pazarlarından daha uygun fiyatlarla temin edebilir” dedi.  MÜHÜBE TAŞKIN
 


05.12.2022 17:08:24