Zaman zaman bina yıkımları esnasında kazalar meydana gelirken can kayıpları ile de sonuçlanabiliyor. Gerekli önlemlerin alınmaması bir yana gerekli yetkili personelin varlığı bile muamma!
Antalya'nın Yeşilırmak Caddesi üzerinde gerçekleştirilen bina yıkımı korkuya ve paniğe neden oldu. Cadde üzerindeki bina ile ilgili alınan önlemler sadece molozların dışarıya taşmaması için teneke bariyerler ve çekilen şerit oldu. Yıkımı izleyen vatandaşlar kepçenin bir müdahelesi ile birlikte korkulu anlar yaşadı. Yıkım esnasında kepçe operatörünün binanın çökme riskine karşı kepçesinin ucuyla binayı dayadığı görüldü.
Yıkım esnasında çevreye yayılan toz nedeniyle çevredeki ev ve işyeri sahipleri dert yandı. Gerçekleştirilen tehlikeli yıkım akıllara yapılan yıkımların hangi şartlarda yapılması gerektiği konusunu gündeme getirdi.
MARAŞ DEPREMİNİ HATIRLATTI
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ise 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremine dikkat çekerken deprem sonrasında gerçekleştirilen yıkımlardaki hatalar nedeniyle binaların çöktüğünü ve insanların can verdiğini kaydetti.
ESKİ USUL YIKIYORLAR!
Her önüne gelenin binasını istediği gibi yıkamayacağının altını çizen Başkan Akdoğan, "Ne yazık ki halen eski usul yıkım yapmaya çalışanlar var. Bunlarla ilgili denetimlerin yapılması gerekiyor. Önemli olan yasa, yönetmelik çıkarmak değil denetlemektir. Bizler her zaman için denetimin önemine vurgu yapıyoruz. Ama başımıza bir felaket daha gelmeden sanıyorum bunu anlayamayacağız" ifadelerini kullandı.
BİNA YIKIM MÜTEAHHİT BELGESİ OLMALI
Binaların yıkımı ile ilgili olarak 1 Temmuz 2022 tarihinde bina yıkım yönetmeliği yayınlandığına vurgu yapan İMO Şube Başkanı Akdoğan, “Yönetmelikte bir binanın nasıl yıkılacağı, hangi şartların yerine gelmesi ile ilgili tüm detaylar belli. Örneğin bina yıkımı için bina yıkım müteahhitliği diye bir kavram getirildi. Bina yıkım müteahhitlik belgesi alınması gerekiyor. Bu belge elinde olmayan müteahhit de bina yıkımına dahil olamaz” şeklinde konuştu.
ÖNÜNE GELEN BİNA YIKAMAZ
“Önüne gelen bina yıkamaz” diyen Başkan Mehmet Soner Akdoğan, “Bina yıkmak için öncelikle bina yıkım ruhsatı alınmalı. Yıkım için proje çizdirilmesi gerekiyor. Yıkımı yapılacak bina ile ilgili şantiye şefi bulunması gerekiyor. Ancak bakıldığında halen günümüzde eski usul bina yıkanlar var. Bunun nedeni de denetim eksikliği” dedi.
MÜTEAHHİDİN SORUMLULUĞU ALTINDA
Yönetmelik kapsamında yapılacak yıkımlar için ilgili idarece yıkım ruhsatı düzenlendiğini dile getiren Başkan Akdoğan şunları söyledi: “Yönetmelik kapsamındaki binaların yıkılmasına ilişkin fenni mesuliyet, inşaat mühendisi tarafından üstlenilir. Binaların, 2/3/2019 tarihli ve 30702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belge numarası almış ve uygun sınıfta yeterliğe sahip, gerçek veya tüzel kişiliği haiz bir müteahhidin sorumluluğu altında yıkılması zorunludur. Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak müteahhit tarafından istihdam edilen şantiye şefi bulundurulur.”
CİDDİ RİSKLER OLUŞTURUYOR
Eski usul yapılan yıkımlarda ciddi risklerin oluştuğunu sözlerine ekleyen İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “6 Şubat 2023 tarihinde ne yazık ki büyük bir felaketi yaşadık. Bizler de bölgeye gittik ve elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. Orada da ne yazık ki yıkımlar yönetmeliklere uygun yapılmadığı için insanlara ya binaların altında ya kepçelerin altında can verdi. Bunların bir daha yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınması ve yetkili kişilerin işin başında durması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
“Bina yıkımları ile ilgili yıkım firmaları var” diyen Başkan Akdoğan talepte bulunulması durumunda İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak belgesi bulunan yetkili kişilerin iletişim bilgilerini paylaştıklarını söyledi.
BAZI KONULARDA AVRUPA’NIN ÖNÜNDEYİZ
Projelerin uygulanmasında sıkıntı olmadığını söyleyen Başkan Akdoğan, “Biz yıllardır söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz. Projeleri uygulamada edil asıl sıkıntı denetimde diye. Gerçek anlamda denetimde ciddi sıkıntılarımız var. İnanıyoruz ki bu sorunu da aştığımızda daha iyi işler ortaya çıkacak.Mevzuatla ilgili sıkıntılarımız bulunmuyor. Hatta bazı maddelerimiz Avrupa’nın bile önünde bulunuyor. Başımıza gelmeden ne yazık ki önlem almıyoruz” şeklinde konuştu.
RAPORLAR NASIL ALINIYOR?
Bina yıkımlarında bir başka tehlikenin ise asbest olduğunun altını çizen İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Antalya’da asbest testi yapan firma bulunmadığını söylerken raporların İstanbul’daki firmalardan geldiğini kaydetti. Akdoğan, “Bu raporlar nasıl alınıyor ona bakmak lazım” dedi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
11.03.2024 12:57:24