Havalar soğudu kara kış kapıda. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, vatandaşların merkezi ısıtmadan ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçilebilir sorularını yanıtladı.
Gündüz açıklamasında “Apartmanda yaşıyor ve merkezi ısıtma olan kömürle ısınıyorsunuz. Ancak hem maliyet, hem çevre, hem de ısındığın kadarını ödemek istiyorsun. Genel kurulda da 24 daireden 23’ü doğal gaza geçme kararı alıyor. Ancak bu geçiş oy birliği ile olduğundan birçok apartmandaki kat malikleri sıkıntı yaşıyor” dedi.
Ferdi ısınmadan doğalgaza nasıl geçilir?
Gündüz, merkezi ısıtmadan ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçebiliriz sorularının çok sık geldiğini dile getirerek, “Kat mülkiyeti kanununda oy birliği şartı kaldırılmıştı. Hatta 18. Hukuk Dairesi’nin ferdi ısınmada doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınan karar yeterli idi. Ferdi ısınma doğal gaza dönüştürülecekse, karar için kat maliklerinin sayısı ve arsa payı çoğunluğu yeterlidir. Ancak merkezi ısıtma katı yakıtla yapılırken doğal gaza geçilmiş ise ferdi ısınma için gerekli karar bütün kat maliklerinin rızası ile verilmelidir” diye konuştu.
“Oy birliği aranmakta”
Gündüz, binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin madde 13/3 düzenlemesi gereği 01.04.2010 tarihinden sonra yapılan binalarda, yapı ruhsatına esas olan toplam inşaat alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi zorunlu olduğunu anlattı. Gündüz, “Bu tarihten önce yapılan 2 bin metrekare ve üzeri binalarda ise eğer bina ferdi ısıtma sitemine sahipse, merkezi ısıtma sistemine geçme zorunluluğu bulunmamaktadır. Buna karşılık, toplam inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, ısıtma sisteminin ferdi sisteme dönüştürülebilmesi için kat maliklerinin tamamının oy birliği aranmaktadır. Kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli gelmemektedir” diye kaydetti.
“Enerji kullanımının önünü açmalıdır”
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikle oy birliği şartı kaldırıldığını ve ‘faydanın çoğaltılması’ kriteri esas alındığını belirten Gündüz, “Büyük kentlerde daha ucuz ve temiz bir yakıt türü olan doğal gaza geçiş böylece daha kolay hale gelmişti. Eğer ortada oylama var ise tercih hakkı var demektir. Oylamada oy birliği isteniliyorsa orada tercih yok dayatma vardır. Buda anti demokratiktir. Kanunlar insanların ruh huzuru için vardır. Hiçbir hukuk sistemi Isınma ve enerji kullanımında hukuki engel koymamalı. Havaların soğumaya başladığı şu günlerde yetkililer, biran önce apartmanların geçiş sürecine hukuki bir çözüm getirerek ısınma ve enerji kullanımının önünü açmalıdır” dedi.
“Son çare”
“En son çare sulh hukuk mahkemesinden, ekonomik ömrünü tamamlamış kazanınız için dava açmak” olduğunu anlatan Gündüz, “Çok kısa süren bu davada, kararı alıp dağıtım şirketine iletmeniz yeterli. Aynı şekilde Makine Mühendisleri Odası’ndan da tespit yaptırabilirsiniz. Burada çevre ve bireysel haklara önem veriliyorsa Kat Mülkiyeti 42. madde tekrar gözden geçirilmelidir. Yaklaşan kışta tüketiciler daha fazla kanun eliyle mağdur edilmemelidir” diye ifade etti. MÜHÜBE TAŞKIN
29.11.2022 17:17:31