ALLAH’A DERİNDEN SAYGI DUYANLARDAN BAŞKASINA AĞIR GELEN İBADET

  • SUR YAPIIIIIII

Allah-u Teâlâ kuran-ı kerimde Taha suresi 14. ayetinde ise "Şüphe yok ki ben Allah'ım. Benden başka hiçbir ilah yoktur. O halde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl."buyurmuştur. Müslümanlık iddiasında bulunan insanlara Allah-u Teâlâ Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır Nisa/103 hatırlatması yapıldıktan sonra bakara suresi 45. ayetinde şöyle buyuruyor. Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.

   Hicretten bir buçuk yıl kadar önce Miraç (İsrâ) gecesinde farz kılınan namazın vakitleri, Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı'ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir. İsra suresi 78 ayeti ve peygamberin (sav) uygulaması ile beş vakit olarak belirlenmiştir. Namazın hangi yöne kılınacağı bakara suresi 144. Ayetinde Bundan böyle namazda yüzünü Mescid-i Harâm’a doğru çevir. Ey mü’minler! Siz de nerede olursanız olun, namaz kılarken yüzünüzü o yöne çevirin şeklinde belirlenirken, namaz öncesi yapılması gerekenler Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin şeklinde Maide suresi 6 ayetinde tarif edilmiştir.

   Her ne kadar vakit namazları camide kılmaya vakti olmayanları birleştirmek hem de hiç kıl(a)mayanların son kalesinin de düşmemesi için olsa gerek, CUMA suresi 9-10. ayetlerinde   Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır  buyruluyor. Çünkü Allah-u Teâlâ İbrahim suresi 31 ayetinde İnanan kullarıma söyle, namazı dosdoğru kılsınlar, hiçbir alışveriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmeden önce kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda gizlice ve açıktan harcasınlar buyuruyor.

   Müslümanlar bir yandan kendilerini yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden korurken(Tahrim/6), diğer yandan da Taha suresi 132. Ayetinde bildirdiği gibi Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et emriyle mükelleftir. Bu mükellefiyetin bilincinde olarak  Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle. (İbrahim / 40) diye dua etmenin yanında lokman suresi 17. ayette buyrulduğu gibi evlatlarına Yavrum!  Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy nasihatinde bulunurlar.

    Allah-u Tealayı sevdikleri için tüm bu meşakkatlere katlananlar için Allah-u Teâlâ bakara suresi 277. ayetinde Şüphesiz iman edip Salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekâtı verenlerin mükafatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır müjdesini veriyor.  Beş parmağın beşi de bir olmadığı gibi insanlarda aynı fıtrata sahip olmadığı gerçeği Fatır suresi 18. ayette  Sen ancak, görmedikleri halde Rablerinden için için korkanları ve namaz kılanları uyarırsın. Kim arınırsa ancak kendisi için arınmış olur. Dönüş ancak Allah'adır. Şeklinde dile getiriliyor. Namaz kılmama sebeplerinden biri ise,  Maide Suresi 91. ayette  Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister şeklinde  dile getirilirken,  Meryem Suresi 59. Ayetinde başka bir sebep olarak,  Onlardan sonra, namazı zayi eden, şehvet ve dünyevi tutkularının peşine düşen bir nesil geldi buyrulmaktadır. Cehenneme girme sebepleri sorulduğunda Onlar şöyle derler: "Biz namaz kılanlardan değildik (Müddesir/43). Namazın önemi ise Ankebut suresi 45. Ayette şöyle dile getiriliyor. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Tüm bu tavsiye ve öğütlerin sonunda Tevbe suresi 11. Ayette Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor. ……Bilen bir kavme ayetleri  işte  böyle ayrı ayrı açıklarız. De ki: "Hak, Rabbinizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin." (kehf/29)

 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.