• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 04 Temmuz 2020 12:32

ADGİAD’dan topyekûn vurgusu

ADGİAD’dan topyekûn vurgusu
Antalya Doğu ve Güneydoğu Anadolu İş Adamları Derneği (ADGİAD) Başkanı Aykut Eminoğlu, inşaat sektörünün yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Antalya Doğu ve Güneydoğu Anadolu İş Adamları Derneği (ADGİAD) Başkanı Aykut Eminoğlu, inşaat sektörünün yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

 ADGİAD çatısı altında onlarca sektörün bir araya geldiğini belirten Başkan Eminoğlu, pandemi süreciyle birlikte inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıların en üst noktaya ulaştığı yönünde üyelerinden bilgi aldıklarını kaydetti. İnşaat sektörünün uzun süredir sıkıntı içinde olduğunu aktaran Eminoğlu, “2018’de döviz kuru üzerinden ülkemize bir ekonomik saldırı gerçekleşti. Bu durumun sonucu olarak inşaat maliyet endeksi Aralık 2018'de 2017 Aralık ayına oranla yüzde 25,65 yükseldi. Bunun yanında işçilik maliyet endeksi yüzde 18’lere varan oranda yükseliş gösterdi. Tüm bunlar yaşanırken maliyet endeksleri ve bankaların kullandırdığı konut kredisi faiz oranlarının artması dolayısıyla gayrimenkul sektöründe satışlar durma noktasına geldi. Gerek küresel piyasalarında yaşanılan olumsuzluklar gerek ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik oyunlar nedeniyle inşaat sektörü büyük sıkıntı içine düştü” dedi.

 Geçmişten gelen sıkıntılar var

Eminoğlu, “2018’den bu yana gelen süreç içerisinde ne zaman kredili konut satışlarında faiz indirimine gidildi, ne zaman bir kampanya hayata geçirildi o zaman konut satışlarında artış yaşandı. Ancak bunlar inşaat sektörünü ayağa kaldırmaya yetmedi. Haliyle konut satışları düştü ve stoklar arttı. Borcu olanlar borcunu ödeyemez hale geldi ve bu nedenle yaşanan süreçte işini kaybeden birçok arkadaşımız oldu. Şu an pandemi sürecindeyiz ve piyasayı hareketlendirmek için kredi paketleri açıklandı. 2018’den bu yana yaşanan sıkıntılar nedeniyle kırmızı listeye düşen birçok sektör temsilcisi üyemiz açıklanan destek paketlerinden yararlanamadılar. Konut satışları bir ara yine durdu. Geçmişten bugüne kadar gelen sürecin neden olduğu olumsuzluklar nedeniyle birçok üyemiz bugün işini yapamamaktadır. Şu an konut satışları hızlandı ve stoklar eridi. Ancak inşaat faaliyetlerini sürdürecek üyelerimizin de sayısında bir düşüş oldu. 2018’den bu yana inşaat sektöründe yer alan arkadaşlarımızın yaklaşık yüzde 50’lik bölümü iflas etmiş durumda. Eğer ekonomimizi tekrar ayağa kaldırmak istiyorsak bu arkadaşlarımızı da tekrar ekonominin çarkları arasına almamız gerekiyor” diye konuştu. 

 Güçlü bir ekonomi için topyekûn bir mücadele gerektiğini sözlerine ekleyen Eminoğlu, “Konut satışlarında bankaların kullandırdığı kredilerin önemi çok büyük. Ne zaman bir indirim ya da kampanya olursa konut satışları artıyor. Bu nedenle konut kredisine yönelik kampanyaların uzun süre devam etmesi gerektiğinden yanayız. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine de bakıldığında ilimiz genelinde gerçekleşen konut satışlarının tamamına yakınının konut kredisi kullanılarak gerçekleştiğini görüyoruz. Kredi faizleri yükselince sektör duruyor, faizler düşünce sektör hareketleniyor. Ayrıca 2018’den bu yana gelen süreçte ekonomik olarak büyük zarar gören ve faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan sektör temsilcilerinin de tekrar ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. Sonuç olarak küresel bir ekonomi savaşı var ve biz de bu savaştan başarılı bir şekilde çıkmak için hep birlikte mücadele vermemiz gerekir. Düşenleri yerde bırakmamız lazım, güçlü bir ekonomi için üreten her insana destek verilmeli” şeklinde konuştu. 

Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.